Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Domtoren in de steigers

Utrecht,
Nederland


Wie Utrecht bezoekt, probeert natuurlijk altijd even een glimp op te vangen van de Domtoren, die middenin de stad boven de gebouwen uittorent.
De komende jaren is het echter even schrikken, als je de Dom ziet. Tot zeker medio 2024 staat de Domtoren volledig in de steigers. Je ziet toeristen in de stad ook even verbaast omhoog kijken als ze de beroemde toren aanschouwen. Het is dan ook wel even wennen, ook voor de inwoners van Utrecht. De hele toren is ingepakt in de steigers.
In 2017 zijn de eerste steigers geplaatst rond de lantaarn (70-95 meter). In januari 2019 is de bouw van een steiger rond de complete Domtoren gestart. De bouw hiervan duurde zo'n 4-5 maanden. Alleen al rondom de lantaarn van de toren, is in totaal maar liefst 11,5 kilometer aan buis gebruikt, 8,8 kilometer steigerdelen en 8600 koppelingen. Volgens een berekening is dat samen goed voor 105.000 kilo aan steiger om de lantaarn van de Domtoren (bron: Duic). Een hoogstandje architectuur.

De Domtoren is al bijna 700 jaar oud en hij moet dagelijks wind, regen, vrieskou en zonnestralen doorstaan. Daarom is het belangrijk om schade zo snel mogelijk te herstellen. Ondanks dat het dagelijkse onderhoud goed is, blijft groot onderhoud af en toe nodig. Natuursteen slijt bijvoorbeeld en voegen en verbindingen komen langzaam los. En dit groot onderhoud vindt dus de komende jaren plaats. Gelukkig kun je de Domtoren nog steeds beklimmen, en door de aanwezigheid van de steigers is er zelfs tijdelijk een lift, heel handig voor mensen die minder goed ter been zijn en de toren altijd al wilden beklimmen.
De restauratie biedt heel veel leuke, leerzame en unieke kansen om de Domtoren op nieuwe manieren te ontdekken. Er zijn lezingen over de voortgang van de voorbereiding en uitvoering van de restauratie, een meet & greet met de architect, schoolbezoeken aan de bouwplaats, speciale activiteiten tijdens evenementen zoals de Dag van de Bouw, de dag van de Architectuur, Open Monumentendag en Culturele Zondagen. Allemaal te boeken via de website van de Domtoren of via de VVV Utrecht.