Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Muntgebouw Utrecht

Utrecht,
Nederland


Wat mij betreft een van de mooiste plekjes van Utrecht: het Muntgebouw aan het Merwedekanaal in Utrecht. Ik fiets hier bijna dagelijks langs, en iedere keer geniet ik hiervan. En regelmatig moet ik even een foto nemen. Mocht je een keer in Utrecht zijn, loop dat even langs dit unieke gebouw op deze mooie plek. Het ligt op een steenworp van Utrecht CS en de Jaarbeurs.

Dit bijzondere en monumentale pand behoort tot de mooiste gebouwen van Utrecht en is meer dan honderd jaar oud. De Koninklijke Nederlandse Munt produceert hier nog steeds euro- en herdenkingsmunten, maar dat duurt helaas niet lang meer. Vanaf medio 2020 wordt het gebouw volledig evenementenlocatie en verhuist de KNM naar Houten.

Leuk om te weten (van internet, RTV Utrecht):
Met het vertrek van de KNM uit Utrecht komt een einde aan een eeuwenlange band tussen het munthuis en de stad Utrecht. De Koninklijke Nederlandse Munt rekent zelf met het jaar 1567 als het begin van haar geschiedenis. Philips II opende toen in Utrecht een munthuis, dat als allereerste munt een Bourgondische kruisdaalder sloeg.

Toch gaat de traditie van het munten slaan in Utrecht veel verder terug. De bisschop van Utrecht kreeg in 937 al het recht om in de stad lokale munten te slaan. Maar de eerste echt landelijke munt kwam ook uit Utrecht. Koning Lodewijk Napoleon voerde die munt, die alleen in Utrecht geslagen mocht worden, in 1806 in. Utrecht had toen het best uitgeruste munthuis van het land en dat werd daarom omgedoopt tot 's Rijks Munt, een zelfstandig bedrijf. In 1999 kreeg de onderneming het predicaat 'Koninklijk'.

De KNM slaat tegenwoordig jaarlijks ruim 254 miljoen euromunten, niet alleen voor Nederland maar ook voor België en Luxemburg. Daarnaast slaat het bedrijf munten voor Aruba en Malta. Uit het pand aan de Leidseweg in Utrecht kwam ook de Antilliaanse gulden, die op Sint Maarten en Curaçao wordt gebruikt. Verder produceert de Munt nog vele soorten herdenkingsmunten.