Citytrip Utrecht: 7 tips van locals voor een (duurzaam) weekendje weg image
Honeyguide

Citytrip Utrecht: 7 tips van locals voor een (duurzaam) weekendje weg

Karakteristieke winkelstraatjes, gezellige terrasjes en leuke lunchtentjes: Utrecht is hét alternatief voor wie de drukte van Amsterdam wil vermijden. Het is een stad vol cultuur, geschiedenis én culinaire verrassingen. Wij geven je zeven toptips om Utrecht zo duurzaam mogelijk te verkennen. 

1. Museum Sonnenborgh 

In Museum Sonnenborgh, een unieke parel in Utrecht, kan je naar de sterren kijken. Binnen de dikke muren van het zestiende-eeuws bastion waarin het museum gevestigd is, vind je immers de wereldberoemde sterrenwacht waarmee in 1930 ontdekt werd uit welke elementen de zon bestaat.

Ook nu nog kun je bij Museum Sonnenborgh op bepaalde avonden de zon bewonderen door de speciale zonnespectrograaf. Ook leer je hier hoe men vroeger de tijd bepaalde door middel van een Meridiaankijker, wat een stuk meer voeten in de aarde had dan het kloklezen van nu. Al met al een interessant uitstapje tijdens een weekendje Utrecht.

Het relatief onbekende Museum Sonnenborgh is een van de leukste plekken van Nederland om je in weer- en sterrenkunde te verdiepen. Foto: Museum Sonnenborgh

2. Museum Castellum Hoge Woerd

Museum Castellum Hoge Woerd moet op je lijstje staan als je van geschiedenis (en moderne museumarchitectuur) houdt. Hier kom je alles te weten over het verleden van de Romeinen die vertoefden in Utrecht. Zo stond ooit op het huidige Domplein het fort Traiectum, dat in de middeleeuwen verbasterd werd naar Trecht. Weet je ook meteen waar de naam ‘Utrecht’ vandaan komt. 

In het Museum Castellum Hoge Woerd leer je over het verleden van Utrecht. Foto: Museum Castellum Hoge Woerd

Een leuke tip: de stalen platen op het Domplein geven precies aan waar vroeger de oude muren van het fort Traiectum stonden. Onder het plein bevindt zich DOMunder, een complex met archeologische opgravingen. Hier kun je afdalen naar de ondergrondse schatkamer om de bijzondere geschiedenis van Utrecht te ontdekken. 

3. The Greenhouse

De naam verklapt het al, maar hier eet je dus echt in een kas. De gerechten komen uit de eigen urban farm of uit de directe omgeving van Utrecht. Ben je benieuwd naar de bereidingswijze van de verschillende lokale gerechten? Bij The Greenhouse ben je welkom voor een kijkje in de keuken.

De chefs van The Greenhouse bereiden hun gerechten met verse ingrediënten uit de regio en uit hun eigen urban farm. Foto: The Greenhouse

4. De Klub

In het restaurant De Klub vallen ze nooit in de herhaling: het menu wisselt hier wekelijks. De reden: er wordt enkel gekookt met seizoensgroenten en lokale producten. Sommige ingrediënten worden zelfs op de parkeerplaats gekweekt. Lokaler dan dit zal je nergens vinden. 

In de open keuken van het restaurant De Klub worden seizoensproducten gebruikt om originele gerechten te bereiden. Foto: De Klub

5. (H)eerlijk winkelen

In Utrecht zijn er veel kleinschalige winkels met een eigenzinnig karakter en een duurzaam tintje. Voor ecologische kledingstukken, cadeautjes én fairtrade producten kun je bijvoorbeeld terecht bij Mermaidy. Bij ITIYA vind je dan weer duurzame, handgemaakte sieraden en tasjes. Fashionable én goed voor mens en planeet.

Bij Itiya kan je terecht voor duurzame en handgemaakte tassen en sieraden. Foto: Itiya

6. Slapen tussen de kunst

Gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Oudegracht, vind je het kleinschalige Mary K Hotel. Verschillende Utrechtse kunstenaars hebben elk van de tien kamers een eigen, unieke sfeer gegeven. De nieuwste kamer is recentelijk ingericht in de prachtige veertiende-eeuwse werfkelder.

In het Mary K Hotel kan je overnachten in kunstzinnige kamers. Foto: Mary K Hotel

7. Gedicht zonder eind

En als je dan toch bij de Oudegracht bent, kijk dan eens naar het gedicht op de grond. Elke zaterdag om 13.00 uur wordt er een nieuwe letter toegevoegd zodat het gedicht eindeloos doorgaat. Iedereen kan een letter kopen en de opbrengst hiervan gaat naar dichters, steenhouwers en goede doelen in Utrecht.

Door de straten van Utrecht loopt sinds 2012 een gedicht dat iedere week een letter langer wordt. Foto: De Letters van Utrecht

Utrecht is een ware schatkist vol duurzame restaurantjes, kleinschalige hotels, bijzondere musea en andere verborgen parels- de uitgelezen plek voor een duurzaam weekendje weg. Heb jij ook leuke lokale Utrechttips? Deel ze hieronder!

Dit artikel is samengesteld met behulp van Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Honeyguide voor tips over bewuste slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land. 

Nog meer leuke Utrechttips vind je op travellust.nl, een van onze favoriete reisblogs.

Wil je meer inspiratie opdoen over leuke plekjes in ons kikkerlandje? Bestel dan onze speciale editie In Eigen Land over de bijzonderste reizen binnen Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd!