Dit is de mooiste fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug image
Unsplash .

Dit is de mooiste fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug

Geniet van een mini fietsvakantie in eigen land. Stap in de trein en huur een OV-fiets en waan je in het buitenland. Met deze route van The Honeyguide Project ontdek je de mooiste plekjes tussen Zeist en Rhenen. Denk aan schitterende kastelen en landgoederen, maar ook de rustieke natuurgebieden die de Utrechtse Heuvelrug rijk is. 

De Pyramide van Austerlitz

Stap op Station Driebergen-Zeist uit en fiets zo’n 20 minuutjes naar de Pyramide van Austerlitz. Wellicht is een pyramide niet het eerste wat je verwacht bij een bezoekje aan de Utrechtse Heuvelrug, maar des te meer reden om erop uit te gaan.

De Pyramide van Austerlitz werd al in 1804 gebouwd door het Frans-Bataafse leger als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Een interessant stukje geschiedenis dus. In de loop der tijd raakt het bouwwerk wat vervallen en groeien er zoveel bomen op dat alleen de punt van de pyramide nog zichtbaar is. Gelukkig sloegen een paar jaar geleden onze overheidsinstanties en de Franse overheid de handen ineen en werd het monument helemaal gerenoveerd. Vandaag de dag kun je hier dankzij deze inspanningen terecht voor een bijzondere wandeling met een historisch tintje. 

Nadat je weer bent afgedaald van de pyramide fiets je door naar Maarn, waar Laura van Het Kleine Bakkertje een heerlijke zelfgemaakte (vegan) taart voor je neus neerzet.

 De pyramide van Austerlitz is letterlijk het hoogtepunt van je fietsroute. Foto: Utrechtse Heuvelrug

Nationaal park de Utrechtse Heuvelrug

Op slechts een kwartier fietsen van Maarn sta je midden in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Na de Veluwe is dit het grootse natuurgebied in Nederland. Geniet van het weidse uitzicht op de uitkijktoren De Kaap en vervolg daarna je weg naar één van de mooiste kastelen van deze streek: Huis Doorn  

Dit landgoed was in handen van Wilhelm II, de Duitse ex-keizer die na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland is gevlucht en hier zijn levensavond heeft doorgebracht. Ervaar een bijzonder stukje cultureel erfgoed. 

Vlakbij kun je in een ander bijzonder stukje cultureel erfgoed een hapje eten. Gevestigd in de voormalige portierswoning van het idyllische Landgoed Zuylestein vind je restaurant Nassau Zuylestein Hier koken ze met ingrediënten uit de moestuin van het landgoed. 

In de namiddag kun je kiezen tussen meer cultuur of meer natuur. Ontdek het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Sommige grove dennen dateren uit 1770! Voor de cultuurliefhebbers heeft Amerongen ook wat te bieden. Bezoek bijvoorbeeld het tabaksteeltmuseum of Kasteel Amerongen
Met het invallen van de schemering fiets je het laatste stukje van de route naar station Rhenen. In totaal is deze route goed voor zo’n 42 kilometer aan fietspad, maar door de schitterende omgeving voelt het aan alsof de dag omvliegt. 

Geniet van de prachtige natuur op de Utrechtse heuvelrug. Foto: Anne Hamers

Vind de gehele fietsroute, inclusief downloadbaar GPX bestand, op Honeyguide 

Deze route is gemaakt door Honeyguide. Een inspiratieplatform dat reizen en vrije tijd met een positieve impact stimuleert. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld.