Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Landgoed Rhijnauwen

Utrecht,
Nederland


Terwijl mijn vrouw de Creadoebeurs bezocht, nam ik op de zonovergoten dag een OV-fiets voor een fietstocht op de Utrechtse Heuvelrug. Het wemelt er van de landgoederen, kastelen en buitenplaatsen, die rijke families vroeger lieten bouwen om de stad te ontvluchten en er hun zomers door te brengen. Veel buitenplaatsen zijn nog privébezit en uitsluitend vanaf de weg te bewonderen, maar een aantal zijn ook te bezoeken. Zo bevindt zich op circa vijf kilometer vanaf hartje Utrecht het al in 1919 door de gemeente Utrecht gekochte Landgoed Rhijnauwen van de familie Strick van Linschoten.
Het grootste gebouw is het 18e eeuwse Landhuis de Ridderhofstad, met restaurantzalen en kamers voor 80 gasten. Het landhuis was sinds 1933 in gebruik als jeugdherberg, maar is nu een hostel onder de naam Stayokay Hostel Utrecht-Bunnik. Vanwege de unieke ligging is het landhuis al jaren het decor van bijzondere feesten en trouwerijen.
Aan een picknicktafel bij het tot café-restaurant verbouwde oude koetshuis, heb ik genoten van een kop koffie en een lekker bieten chocoladetaartje, om vervolgens mijn fietstocht in de mooie omgeving weer voort te zetten.

Het landgoed op de Rhijnauwenselaan is ook per auto goed bereikbaar – binnendoor vanuit Utrecht of via de A12. Er is een parkeerterrein vóór je het landgoed op gaat en een parkeerterrein (als je doorrijdt) vlakbij het theehuis. Vanaf beide parkeerplaatsen loop je in slechts een paar minuutjes naar Stayokay, waar je aan de rechterkant het landhuis vindt en links het koetshuis, waar het café-restaurant gevestigd is.