Rotterdam

'352957' door corriedewinter '352957' door corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Smeltkroes Rotterdam

corriedewinter

Per 1 januari 2012 telt Groot Rotterdam 617.347 inwoners, verdeeld over 176 nationaliteiten. Na het openstellen van de Nieuwe Waterweg in 1875 begon de enorme groei van de haven en bevolking van Rotterdam: in 25 jaar tijd groeide de bevolking met circa 200.000 inwoners. De meeste

'294902' door chavera '294902' door chavera

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Marathonbeeld bij de.

chavera

Het ‘Marathonbeeld’ staat op een licht getinte asfaltvlakte aan de uitloper van de Erasmusbrug, en is een geschenk van de stichting Rotterdam Marathon aan de stad. Het beeld is opgebouwd uit hoekige, tegen elkaar geplaatste felle kleurvlakken en staat op een lage betonnen plaat waarop de namen zijn te lezen van winnaars van de marathon uit voorgaande jaren.

'462493' door JokevanRooijen '462493' door JokevanRooijen

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Fietsbrug

JokevanRooijen

Dit is de derde foto van mijn Rotterdam serie. Voordat wij foto's gingen maken in Rotterdam kwam ik langs deze fietsbrug tegen, deze is over de A15 gelegd in de buurt van Rhoon, ik vind de brug een prachtig bouwsel!

'457082' door noiram '457082' door noiram

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Giftshop Markthal

noiram

Onlangs plaatste ik een foto van het plafond van de Markthal in Rotterdam. Dat kunstwerk zie ik hier regelmatig voorbij komen. Ik vertelde toen dat er een giftshop is waar je allerlei artikelen kunt kopen met het patroon van dit plafond. Ziehier het bewijs...paraplu, inpakpapier, een hoofdkussentje en zelfs hele trendy schoenen!

'423032' door corriedewinter '423032' door corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

De tuien van de...Era

corriedewinter

In Nederland staan al aardig wat bruggen die met tuidraden zijn vastgemaakt. De constructie is speels en de bruggen vallen op in het stadslandschap. Over de Erasmusbrug in Rotterdam is heel wat te doen geweest, want een nadeel van tuidraden is de beweging die erin zit. Zo bleken de tuien al bij windkracht zes te gaan trillen en de brug ging slingeren. Het voert te ver om hier over Karmanwervels te gaan praten (het geluid van een klapperend touwtje tegen een vlaggenmast). Er zijn dempers op de brug aangebracht om de trillingen te beperken en nu is het leed geleden. Een feit is dat de brug heel fotogeniek is. Hier kijk je naar de gewraakte tuien, met schokdempers onderaan en links zie je een van de moderne kantoorgebouwen aan de Boompjes op de Kop van Zuid.

'484188' door JokevanRooijen '484188' door JokevanRooijen

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

'De Zwaan'

JokevanRooijen

Hier een avondopname van de Erasmusbrug ook wel 'De Zwaan' genoemd. Rotterdam is een havenstad gelegen in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. De stad is gelegen aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam, lange tijd de grootste ter wereld, is de grootste en belangrijkste van Europa. Het havengebied strekt zich uit over een lengte van 40 kilometer. De naam Rotterdam stamt uit de dertiende eeuw en verwijst naar een dam in de rivier de Rotte. De historische binnenstad werd in mei 1940 grotendeels verwoest door een Duits bombardement. Rotterdam staat bekend om haar vernieuwende architectuur. (Brontekst Wikipedia) Op verzoek van Ferdi (Argonath) instellingen bij avondfotografie; Allereerst; Deze foto is gemaakt vanaf de Boompjeskade. De instellingen heb ik afgestemd op mijn eigen manier van doen bij avondfotografie: 1: Uiteraard gebruik je een statief, is noodzakelijk als je geen beweging in je foto wilt hebben! 2: Iso zo laag mogelijk houden omdat een hoge iso vooral in de avonduren veel ruis geeft. 3: Diafragma op F8 - F11 zolang het aanwezige licht dit toelaat, probeer i.v.m. de scherpte diepte dit niet al te veel hoger of lager te zetten, als het erg donker wordt zullen alle instellingen aangepast moeten worden zodat er nog een foto gemaakt kan worden. 4: Zolang het licht het toelaat de stand op M zetten, gebruik i.v.m. bewegingsonscherpte een draadontspanner of Triggerset bij, eventueel kan de zelfontspanner nog ingezet worden! Moet je langer dan 30 sec fotograferen zet dat je toestel op Bulp. Bij de stand Bulp heb je zeker een Draadontspanner of een Triggerset nodig. (gebruik je hier de zelfontspanner, dan kun je toch makkelijk bewegingsonscherpte krijgen) bij de bulp stand moet je zelf de tijd tellen of een secondewijzer in de gaten houden. 5: Stel vooraf scherp op het onderwerp wat je scherp wilt hebben, zet dan de automatische scherpstelling op manueel, het extra voordeel hiervan is dat je daarna ook gelijk een goede compositie kunt bepalen want het scherpte punt staat al vast. 6: Fotografeer d.m.v. Liveview, hierbij is je spiegel al opgeklapt zodat je de trilling van deze werking al misloopt, komt ten goede van de scherpte in je foto! 7: Bij kunstlicht zet je je witbalans zo koud mogelijk, indien je natuurlijk licht hebt kun je je witbalans op automatisch zetten, of je maakt een keuze, ikzelf zet hem dan vaak op bewolkt omdat de foto´s dan ´warmer´ worden. 8: Vergeet niet de Stabilisatie uit te zetten, is immers niet nodig als je je camera op statief hebt.

'500264' door corriedewinter '500264' door corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Het dak op bij de...K

corriedewinter

Hier kijk je in het hart van Rotterdam vanaf het gebouw van VenD aan de Korte Hoogstraat. Wist je dat hier een groot terras is waar je niet alleen lekker kunt eten maar ook een schitterend uitzicht hebt? Als ik me omdraai kijk ik op de Laurenskerk en de nieuwe Markthal: de Koopboog. In het midden zie je dus de Koopgoot, officiële naam Beurstraverse, die de twee winkelgebieden verbindt tussen de Hoogstraat en de Lijnbaan. De traverse loopt onder de drukke Coolsingel door. In het midden is metrostation Beurs. Rechts zie je het spiegelende WTC, de voormalige graan-en schippersbeurs, waar nu andere handel plaatsvindt. De klokken van de Beurs in de smalle groene toren worden iedere dag om 13:25 een kwartier geluid.Dit diende om de handelaren na een pauze naar binnen te roepen. Als je te laat was, moest je 25 cent betalen. Verderop rechts staat de Bijenkorf, die na het bombardement in 1940 opnieuw werd gebouwd. De gevels zijn bekleed met travertin, gedeeltelijk in zeshoekige honingraatvorm. Het gebouw met het groene dak is een voormalig bankgebouw. Nu is boekhandel Donner daar gevestigd. Helemaal achterin rechts zie je een opvallend rood gekleurd gebouw. Het is gebouw Calypso, een grote woonunit aan de Mauritsweg. Ga daar zeker eens kijken. Als klein kind ging ik zo'n tweemaal per jaar met mijn moeder en broertje naar 'de stad' vanaf de Zuid-Hollandse eilanden, waar ik nu nog steeds woon.We gingen kleding kopen en dat was altijd een feest. Ik vond het prachtig om bij de Bijenkorf verstoppertje te spelen tussen de kledingrekken, een ijsje te eten en nieuwe dingen te ontdekken. Zo'n gevoel krijg ik weer als ik deze foto bekijk. Het is feest, ik ben in de stad.

'458065' door noiram '458065' door noiram

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Het Park

noiram

Onmiskenbaar Rotterdam....de Euromast, door nevel omgeven, gefotografeerd vanuit Het Park tijdens een sombere druilerige najaarsdag afgelopen maand. Het blijft leuk om deze toren te bezoeken, als kind was ik al zeer gefascineerd door het restaurant dat om zijn as draait!

'223518' door rmkoppen '223518' door rmkoppen

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

De zwaan

rmkoppen

Rotterdam is met zijn unieke waterfront en de ERasmusbrug een fotogeniek stad.Daarnaast is het museumeiland natuurlijk een belangrijke trekpleister.Heel leuk vind ik de watertaxi's , bijvoorbeeld vanaf de Leuvehaven naar Hotel NewYork.

'503454' door noiram '503454' door noiram

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Aelbrechtskolk,...Del

noiram

Bij een Hollands stadsbeeld zoals op deze foto gaat mijn fantasie aan het werk. De huizen die oprijzen vanuit het water, zo oud, zo vol geschiedenis, zo vol verhalen van toen. Er hangt in dit stukje Rotterdam een geweldige sfeer. De Aelbrechtskolk vanaf de brug bij café de Oude Sluis in Delfshaven. Mooi om te zien dat de drijvende tuintjes verzorgd worden, de tuinier vaart net weg...

'514900' door geervannesmeed '514900' door geervannesmeed

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Roltrap

geervannesmeed

Wie de nieuwe Markthal van Rotterdam nog niet gezien heeft, moet dat zeker eens gaan doen, want met name de binnenkant is echt prachtig om te zien. De Markthal is ontworpen als een soort experience waar wonen, winkelen werken, uit eten gaan en parkeren samengaan onder één dak. Arno Coenen en Iris Roskam hebben samen met een team het gehele plafond van de Markthal voorzien van de "Hoorn des Overvloeds". Een met moderne 3D animatie technieken gemaakt kunstwerk van maar liefst 11.000 m2 . Ik vond het niet zo gemakkelijk er een foto van te maken die mij helemaal tevreden stemde. Daarom eerst maar even geoefend met de roltrap, die drie verdiepingen naar beneden loopt en vanwege de spiegelingen ook interessant was om te fotograferen.

'504870' door hansdewildt '504870' door hansdewildt

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Gratis af te halen !

hansdewildt

Opzoek naar een auto ? Ik heb er een gevonden: nog geen kilometer op de teller, zo goed als nieuw en gratis af te halen. Je moet hem wel zelf uit het ruim halen…. We bezoeken dikwijls de highlights van een stad, maar als je in Rotterdam bent bekijk dan ook eens de haven en dan speciaal vanaf het water. Hier een scheepswrak, zo uit de zee geplukt en naar Rotterdam gebracht voor de sloop, incl. inhoud ! (even openen svpl.)

'382731' door Floydian '382731' door Floydian

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Erasmus Brug

Floydian

Dagje Rotterdam, 250 km van huis, maar een leuke dag gehad! Na een dag slenteren en op een gezellig terras op de kop van zuid te hebben gezeten tot 's avonds laat de De Erasmus Brug gefotografeerd. Camera; Canon EOS 1Ds mkIII Lens; Canon 24-70mm 2.8L USM Exposure; 120 sec Aperture; f16 Filter; Sing-Ray Vari-ND ISO; 200 RAW

'397532' door reizendebeer '397532' door reizendebeer

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Avond Erasmusbrug

reizendebeer

De Erasmusbrug is al jaren een symbool in de Rotterdamse stad, maar de brug is op zijn mooist in avondglorie, deze foto van de brug is het dan ook wel waard om te plaatsen.

'525710' door ejbaaijens '525710' door ejbaaijens

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Ramen op hoogte

ejbaaijens

Soms is het interessant om maar een deel van een geheel vast te leggen. Geïnspireerd door het maandthema maakte ik deze foto van één van de hoge gebouwen in Rotterdam. Genoeg ramen in verschillende vormen, maar samen een mooi patroon.

'462100' door corriedewinter '462100' door corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Licht op de Zwaan

corriedewinter

Het is maar donker weer tijdens de Rotterdamse havendagen, maar gelukkig is het droog. Ik heb al spectaculaire demonstraties met helikopters en havenpolitie gezien, de gloednieuwe Karel Doorman bezocht en rondgekeken op het terrein bij hotel New York. Nu ben ik bezig met een rondleiding in De Rotterdam, de nieuwste aanwinst in Manhattan aan de Maas. Zo'n rondleiding is een aanrader, want je komt op plekken waar je normaal geen toegang hebt vanwege een pasjessysteem. Vooral hier, op de bovenste verdieping, met 360 graden zicht op Rotterdam, heb je een fantastisch uitzicht. Gelukkig komt de zon even tevoorschijn, de Erasmusbrug, met bijnaam Zwaan, wordt mooi uitgelicht. Als je goed kijkt, zie je hoe druk het is op de brug. Vanaf de brug kun je de demonstraties natuurlijk goed volgen. Aan de overkant zie je de boten van de Spido liggen, waarmee je diverse rondvaarten in het havengebied kunt maken.

'462204' door JokevanRooijen '462204' door JokevanRooijen

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Rotterdam en zijn...i

JokevanRooijen

Wij kunnen niet altijd (of helemaal niet) naar een ver oord om heerlijk te genieten en om vervolgens met schitterende foto's thuis te komen, tja het is niet anders, dus hier een optie waar bijna alle fotografen wel een inspiratie bron in kunnen vinden. Rotterdam heeft zoveel mogelijkheden, dit is er een van avondfotografie, verder zijn de mogelijkheden bijna teveel om op te noemen, maar ik zal hier een enkele foto gaan plaatsen zodat een ieder geprikkeld kan worden om daar eens te fotograferen.

'511709' door Everlasting '511709' door Everlasting

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

The Swan

Everlasting

Another example from my night-shoot workshop that I followed last week. The Nikon workshop - Behind the Lens, is to be recommended as it a visit to Rotterdam at night. Believe m,e Rotterdam is more than the Swan, but with such an impressive piece of architecture you'll allow me to indulge. :) Have a good weekend!

'491613' door jeannette '491613' door jeannette

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Architectuurstad

jeannette

Een architectonisch hoogstandje uit 2014 deze nieuwe markthal bij station Blaak. Er zijn allerlei luxe eetstalletjes en winkeltjes met lekkernijen. Op dinsdag en zaterdag is er ook een echte markt buiten. Ernaast liggen de kubuswoningen en "het potlood" van Piet Blom.

'514948' door geervannesmeed '514948' door geervannesmeed

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Hoorn des Overvloeds

geervannesmeed

Door gebruik te maken van moderne 3D animatie-technieken, hebben Arno Coenen, Iris Roskam en hun team het gehele plafond van de Markthal voorzien van kunst. Een kunstwerk van maar liefst 11.000 m2 dat “Hoorn des Overvloeds” wordt genoemd. Ik vond het moeilijk om er een foto van te maken. Je hebt te maken met een rond plafond, zodat je eigenlijk geen goed referentiepunt hebt om je camera recht te houden (ik heb daarvoor uiteindelijk de balustrade gekozen). Dan was er het probleem van de (kerst)verlichting en een laagstaande zon, die haar licht door de grote ramen naar binnen wierp. De Hoorn des Overvloeds is eigenlijk een meerlaags kunstwerk. Het bestaat uit 5 lagen. De eerste laag is een lucht van bloemkolen!!! Het lijken wolken, maar als je wat beter kijkt, zie je dat die wolken daadwerkelijk bloemkolen zijn. Het lijkt alsof je dwars door de architectuur van de hal naar de hemel kijkt. De ramen die je ziet, horen bij de 228 appartementen. In de 2e laag, die min of meer op een röntgenfoto lijkt waar je de ribben op kunt zien, zie je de structuur van de Markthal. De 3e laag wordt gevormd door de zon en sterren en de 4e laag die te zien is op de achtergrond (aan de noordkant), is de Laurenskerk. Het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum. Maar de meest zichtbare laag is natuurlijk de 5e laag. Het is ahw een reflectie van de groenten, vlees, vis, brood en bloemen die in de hal verkocht worden en het lijkt er bijna op, dat ze elk moment uit de lucht kunnen vallen.

'486214' door JMoerkens '486214' door JMoerkens

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Rotterdam aan de Maas

JMoerkens

Één van 's lands leukste steden voor een binnenlandse stedentrip vind ik Rotterdam. De stad heeft een keur aan restaurants en winkels, maar vooral op het gebied van architectuur(fotografie) kun je je hart ophalen. Tijdens een wandeling langs de Maas was ik wat aan het experimenteren met het felle tegenlicht en korte sluitertijden. Één van de opvallende resultaten was deze foto, met vreemde kleurstelling. Omdat ik het effect eigenlijk heel mooi vond passen bij het Rotterdamse stadsgezicht, heb ik het in de nabewerking nog wat versterkt. Het levert een apart en ietwat dromerig beeld op.

'498245' door corriedewinter '498245' door corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Eten als een maharadj

corriedewinter

Rajasthan betekent ‘het land van de koningen, de maharadja’s in dit geval. Ik kijk mijn ogen uit in de paleizen in Jaipur en Udaipur en geniet van de verfijnde muurschilderingen zoals je er hier een ziet. Ik plaats deze foto naar aanleiding van mijn bezoek aan het pas geopende Indiase restaurant de Peppertrail in Rotterdam. Chef-kok Sanjay Bahl uit Delhi stelde een prachtig 3-gangen vegetarisch menu voor ons samen, met een 3 gangen wijnbegeleiding. Verrassend modern en traditoneel tegelijk. De Indiase witte wijn uit Nashik vond ik heerlijk. Heb je ook een beetje heimwee naar het land van de koningen of wil je zelf de Indiase keuken van hoog niveau eens ervaren? Ga dan zeker eens kijken op de Kruiskade 78 in Rotterdam http://www.thepeppertrail.com/nl/ O ja, het naan brood: super.

'320916' door corriedewinter '320916' door corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Gezichten in Rotterda

corriedewinter

Het Rotterdamse kunstenaarsduo Robert Rost en Lennaert Koorman leerde elkaar kennen op de kunstacademie en sinds 2000 noemen zij zich Monkidoe. Zij beschilderden glasbakken door heel Rotterdam. Monkidoe maakte foto’s van de verschillende personen en gebruikte die foto vervolgens voor de glasbakken. Uiteraard nadat zij de betreffende personen om toestemming hadden gevraagd. Bijna iedereen vond het leuk om mee te werken.” Tijdens het fotograferen merkten de kunstenaars dat kinderen eigenlijk makkelijker te fotograferen zijn dan volwassenen. “Zij zijn zich nog niet bewust van de camera en reageren heel puur. De foto’s werden hierdoor nog mooier,” vertelt de kunstenaar gepassioneerd. Met die constatering zijn Rost en Koorman aan de slag gegaan. Hier werkt een van de kunstenaars aan de Coolsingel aan een groot kinderhoofd.

'535335' door gorke '535335' door gorke

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Zomercarnaval

gorke

Een kleurrijke stoet van praalwagens en bont uitgedoste dansers en danseressen trok zaterdagmiddag door de binnenstad van Rotterdam. Wat een geweldig kleurrijk feest is dit.