Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Trap, Calypso en Hoogvliet

Rotterdam,
Nederland


De trap is weg, maar Rotterdam bouwt verder.

Rotterdam viert in 2015 en 2016 hoe het zich na 75 jaar wederopbouw heeft ontwikkeld. Zo worden er verschillende tijdelijke bouwwerken opgericht, zoals een reuzenrad en een trap bij het Centraal Station en zijn er overal in de stad manifestaties waarbij de verhalen van de inwoners centraal staan. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van Carrie, Ahmed (Aboutaleb) of Joke. Ik heb zelf veel herinneringen aan de wederopbouw van Rotterdam, waar ik als klein kind vanaf de eilanden twee of drie keer per jaar naartoe ging om nieuwe kleding te kopen en waar ik later studeerde.

Natuurlijk wilde ik De Trap, die nu afgebroken is, naar het Groothandelsgebouw beklimmen. Je hebt vanaf het dak rondom een prachtig uitzicht op de oude en nieuwe stad.
Ook was er boven een film te zien over de wederopbouw. Ik was blij verrast toen ik opeens mijn vrienden van toen op hun Puch met hoog stuur door de stad zag crossen!

Hier kijk je vanaf de trap richting centrum. Het felrode en witte woongebouw Calypso valt meteen op. Zoals gebruikelijk in Rotterdam is er veel over te doen geweest, maar het ontwerp van van de bekende Engelse architect William Alsop is toch uitgevoerd.
Naast het Calypso staat de vernieuwde Pauluskerk, waar ik al eerder een foto van heb geplaatst.Calypso en de Pauluskerk liggen op de plek waar in de wederopbouw (1950 – 1960) het Rijnhotel met de bioscoop Calypso en de eerste Pauluskerk zijn gebouwd. Hier ligt de brandgrens van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.
Volgens de architect markeert Calypso de overgang tussen het wederopbouwcentrum en het Oude Westen. In de golvende gevel komen de richtingen van de oude stad en het nieuwe centrum samen. De bebouwing langs de Mauritsweg herstelt ook het vooroorlogse stratenpatroon. Tenslotte vormt Calypso een extra wand op het Schouwburgplein, wat gezelliger overkomt.

Op de gevel rechts zie je een stukje uit een film over de wederopbouw. Deze mannen staan op het balkon van een moderne flat in Hoogvliet, bekostigd door Shell om hun medewerkers te huisvesten. Op de achtergrond zie je de rokende pijpen van de raffinaderij. Ik moet aan Wim Sonneveld denken: 'De moderne tijd, net wat u zegt'.