Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wat ik nog wilde plaatsen: Hier wordt aan groene energie gewerkt

Rotterdam,
Nederland


Vakantietijd is vaak logeertijd. Met onze kleinzoon gaan wij vaak naar het Maasvlaktestrand, heerlijk natuurlijk.
Hij is nu oud genoeg om ook wat mee te pikken van vroeger (dinosaurusbotten zoeken) en van de vele havenactiviteiten. Het meeste zie je in Futureland, waar je zelf een containerschip kan laden, of wat wij deden: een boottocht langs de terminals en de bijzondere schepen die er afgemeerd liggen. Hier kijkt kleinzoon omhoog naar de rotorbladen van de grootste windmolens ter wereld die door het schip de Wind Osprey worden vervoerd.

Op windenergie.nl vond ik het volgende:
Vrijdag is het installatieschip Wind Osprey van Cadeler met de eerste lading windturbinecomponenten vertrokken vanaf Sif op Maasvlakte 2, richting het offshore windpark Hollandse Kust Zuid. Het zijn de componenten van de allereerste Siemens Gamesa 11 MW windturbines die in een commercieel windpark geinstalleerd worden.

In totaal worden in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid, gelegen op ongeveer 18 kilometer uit de kust van Den Haag en Zandvoort, 140 windturbines te staan. Het gaat om het type SG 11.0-200 DD met 200m-rotordiameter en 225m-tiphoogte. Het is op dit moment de grootste offshore windturbine dat commercieel gebruikt wordt. Samen zijn zij goed voor een geinstalleerd vermogen van 1,5 GW. Daarmee is Hollandse Kust Zuid het grootste offshore windpark ter wereld.

Cadeler ontving de opdracht voor het transport, hijsen en installeren van de turbines in januari 2020. Op Maasvlakte 2 bij Sif komen alle componenten bij elkaar en worden complete torens gereed gemaakt. Deze worden samen met de gondel en de rotorbladen op de Wind Osprey geplaatst. Dit hefschip kan de componenten voor vier windturbines per keer vervoeren. Op een live-stream zijn de activiteiten bij Sif te volgen.

Hollandse Kust Zuid
Hollandse Kust Zuid is het eerste subsidievrije offshore windpark in Nederland. Het is een project van Vattenfall en BASF. In juli 2021 startte de eerste bouwactiviteiten op zee. Het windpark moet in 2023 gereed zijn. Het windpark krijgt twee offshore transformators (Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta). Vorige maand werd de topside van Beta geplaatst en staan nu beide platforms van TenneT. Alpha is al gereed om de eerste stroom straks te ontvangen.