Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Storm en regen bij depot Rotterdam

Rotterdam,
Nederland


Eind 2020 was ik een van de gelukkigen die bij de Zilveren Opening van dit futuristische gebouw toen het nog leeg was, mochten rondkijken. .Het is Depot Rotterdam, nu al op Rotterdamse wijze de slakom of gewoon De Pot geheten.
Hier bevindt zich ’s werelds eerste publieke kunstdepot: een gigantische opslagruimte voor ruim 150 duizend kunstwerken van museum Booijmans dat momenteel wordt verbouwd.
Het museum opende in 1935 met zalen vol kunst en niets in depot. In 2020 hangt er maar 7 procent van alle kunst op zaal.
Om de gehele collectie voor iedereen toegankelijk te maken is dit openbare depot gemaakt waar je kunt zien hoe tentoonstellingen worden samengesteld, met een rondleiding tussen de rekken kunt snuffelen en restauraties kunt volgen. Vanaf het dak waar een berkenbos is gemaakt, heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Op 24 februari was ik er weer. Nu om het volle depot te bekijken. Het is prachtig geworden, met Qr codes zie je de collectie achter glas; er zijn ook zalen waar installaties zijn gebouwd en je ziet restaurateurs aan het werk.
De buitenkant van het depot is spectaculair. De regen geeft een speciale sfeer. De spiegelingen maken het geheel nog mooier. Tel daar de donkere lucht bij op en je geniet.
Nog even dit: sommige spiegels zijn gematteerd.
Jeanette Verdonk van Museum Boijmans Van Beuningen vertelt waarom: “Vanuit de psychiaters van het Erasmus MC kwam de wens een matterende folie op een deel van de spiegels van het Depot aan te brengen. Het gaat om het deel tegenover de psychiatrische afdeling voor kinderen. Zo willen ze voorkomen dat de kinderen eronder lijden. Door de folie kunnen de kinderen tijdens het buitenspelen niet in de war raken, doordat ze dubbel zien. Ook is het op deze manier niet mogelijk voor ouders om, via de spiegels, contact met hun kinderen te zoeken.”
Als het Erasmus MC op een gegeven moment de afdelingen wisselt, kan de folie trouwens gewoon verwijderd worden. Dan is alsnog het hele Depotgebouw van spiegels.