Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vrolijke architectuur in coronatijd

Rotterdam,
Nederland


Hier zie je een paviljoen op het Binnenwegplein in Rotterdam dat sinds 1980 een vaste poppenkast huisvest. Wim Noordegraaf speelt daar samen met Koos Wieman en John de Winter op alle woensdagen, zaterdagen en zondagen. Het speelseizoen is van half mei tot half september. De voorstellingen beginnen om half twee, half drie en half vier. De poppenkast ontvangt al 40 jaar een subsidie van de Gemeente Rotterdam, zodat de voorstellingen gratis zijn. Toch hangt er een kistje aan de poppenkast, dat de Dankjewelbus wordt genoemd. Met de opbrengst kan elk jaar de huur van de poppenkast worden betaald.
De grote portretten op dit paviljoen zijn van het kunstcollectief Monkidoe. De eerste serie is in 2005* gemaakt en sinds de zomer van 2021 zie je portretten van kinderen als een ode aan het Sophia Kinderziekenhuis. De kinderen zijn allemaal verbonden aan het Sophia, doordat ze hier zijn geboren, genezing hebben gevonden of nog steeds onder behandeling zijn.
Je kijkt hier vanaf het City Center naar de poppenkast. De banken staan vast, de kinderen moeten zich per gezin van tevoren inschrijven op het briefje links op de poppenkast en de volwassenen moeten afstand houden. Het optreden in coronatijd was in 2020 een uitdaging; met mondkapjes was samenspel niet te doen. Nu, in 2021, lukt het weer met 2 personen.

Even lachen met een grapje voor de volwassenen uit de poppenkast:
pop 1: “Waar is Fons?”
pop 2: “Fons is ziek!”
pop 1: “O, zieke Fons” (ziekenfonds voor de jongeren onder ons)

Na 40 jaar nog steeds een hit

* zie mijn foto:
https://www.columbusmagazine.nl/europa/nederland/rotterdam/foto/320916/gezichten-in-rotterdam