Overijssel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Fundatie

Overijssel,
Nederland


Zomer 2020 gaan we op ontdekkingsreis in eigen land. We bezoeken het pittoreske Giethoorn en huren er als rasechte toeristen een fluisterbootje. Vervolgens een dagje Zwolle waar we dit bijzondere gebouw tegenkwamen. Helaas zijn we er nog niet binnen geweest maar dit staat nog wel op de planning.

Museum de Fundatie bevindt zich aan de Blijmarkt, middenin de binnenstad van Zwolle. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck.

Het gebouw deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2004/2005 is het gebouw aan de Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. In 2012/2013 is het pand spectaculair uitgebreid met 'de Wolk' op het dak van het historische gebouw.

De uitbreiding is een ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket Architecten). Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst.(bron:museumdefundatie)