Overijssel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nederlandse gier...

Overijssel,
Nederland


Gisteren heb ik de hele dag op de Archemerberg doorgebracht om de Lammergier juveniel genaamd Eglazine te fotograferen. Ze verblijft sinds begin mei in Nederland als dwaalgast. Wat een indrukwekkende vogel om te zien met haar 3 meter spanwijdte!

De Lammergier (ook wel Baardgier genoemd) is de grootste vogel van Europa. Restanten van de oorspronkelijke populatie lammergieren leven op Corsica, Kreta en in de Pyreneeën. In de Alpen werden de laatste vogels ongeveer honderd jaar geleden uitgeroeid. In de zeventiger jaren van de twintigste eeuw is er een grootschalig herintroductieproject gestart. In onder andere Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië en Spanje komen de lammergieren weer voor dankzij deze herintroductieprojecten. Eens in de zoveel jaar gebeurt het wel eens dat er een gier afdwaalt naar Nederland en hier een korte tijd verblijft voordat deze weer terug vliegt naar de Alpen of Pyreneeën.

De lammergier voedt zich voor 80% met botten van kadavers. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 cm groot in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht om ze op rotsen kapot te laten vallen. Botten bevatten naast kalk veel eiwit en het merg is eveneens voedzaam. Hier in Nederland bezocht Eglazine onder andere de Veluwe waar ze genoot van karkassen van wilde zwijnen en reeën. Lammergieren werden lange tijd met uitsterven bedreigd. In 1900 is er met man en macht gejaagd op de lammergier. Men dacht dat de vogels lammeren zou eten, en werden daardoor als bedreiging gezien. Maar niks is minder waar: de vogel eet enkel en alleen botten van overgebleven karkassen. Geen hele lammeren.