Noord Brabant

'307322' door abytravel '307322' door abytravel

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Ongewoon stel

abytravel

Op het eerste oog lijken het twee hele gewone eenden, dit stel hier op een waterje in het Mastbos bij Breda. Maar dichterbij gekomen ziet mn de woerd er toch wel ongewoon uit. Na wat nadere bestudering ben ik eruit: een koppeltje Wintertalingen!. Ze bleven lekker zitten dutten op hun boomstammetje zodat ik ze mooi kon vastleggen.

'514785' door hbplaatjes '514785' door hbplaatjes

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Roepende velduil

hbplaatjes

Vogelminnend Nederland is op dit moment in de ban van de velduil. Het zijn dan ook prachtige dieren om te zien. Meestal tonen ze zichzelf pas aan het einde van de middag als het licht al wat minder wordt. Deze velduil zocht een plekje op een paaltje. Het was de enige die ik gezien heb. Waarschijnlijk waren er meer in de buurt, want hier zit hij te roepen. Voor mij was het weer genieten op safari in eigen land.

'220669' door Nancy Carels '220669' door Nancy Carels

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Je hoeft niet ver weg

Nancy Carels

Soms kom ik erachter dat je eigenlijk niet zo ver hoeft om iets prachtigs te kunnen zien. Zo ook weer afgelopen zaterdag, early in the morning in de Loonse en Drunense Duinen, 10 minuutjes van huis vandaan. Geen mens te bekennen, een fantastisch landschap voor mijn lens.

'563039' door deerik '563039' door deerik

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Natte voeten

deerik

De halve wereld al over gereisd, op zoek naar exotisch wildlife en dan toch nog heel blij worden van een eekhoorn.... Ik had dus nog geen een eekhoornfoto die de moeite waard was. Tot afgelopen vrijdag, toen kreeg ik in Drunen de kans om een spelende en foeragerende 'knabbel en babbel' te fotograferen. Het viel me nog vies tegen, want woww wat zijn ze snel! Het heeft me -tig foto's gekost om hem zo op de foto te krijgen, maar was mega blij met dit resultaat. Tip: Let met wildlife altijd op je snelheid in de camera, ben ook niet bang voor een hoge ISO. Beter wat meer ruis dan een onscherpe foto. Exif: ISO-800 (Begon de ochtend op ISO-4000) F/4 1/2000 sec -0,3 stap 300mm

'460171' door Peerderik '460171' door Peerderik

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Piazza Center

Peerderik

Een laag zonnetje geeft lange schaduwen op een zonnige Zondagochtend bij het Piazza Center, in Eindhoven. De moderne architectuur van dit winkelcentrum is van de hand van de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas.

'458155' door nita92 '458155' door nita92

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

December 2014

nita92

Nog maar zo’n 1,5 dag en dan fluiten we 2014 weer uit. Een jaar dat we met zijn allen niet snel zullen vergeten. Ook hebben de RR het afgelopen jaar weer heel wat km’s over onze aardbol gezworven waarvan we hier iedere dag van de foto’s en verhalen kunnen genieten. Deze foto is wat dichterbij huis gemaakt, heel even hebben we van een besneeuwde omgeving mogen genieten. De foto is van de in de volksmond bekende Coppense molen, een geliefd plekje voor wandelaars en fietsers om even bij te tanken. Ik wil jullie hartelijk danken voor alle reacties op mijn foto’s het afgelopen jaar en op naar een nieuw RR jaar in 2015. Alvast de beste wensen en niet te veel oliebollen eten. Een gezellige jaarwisseling!

'490373' door hansdewildt '490373' door hansdewildt

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Sleedoorn !

hansdewildt

Als je deze struik nog wilt zien bloeien moet je snel zijn, want hij bloeit van maart tot april. De sleedoorn (Prunus spinosa) is een plant uit de rozenfamilie. De soort komt van nature voor in Nederland en Belgie, waar de plant met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die 2-6 m hoog wordt. De bestuiving vindt plaats door insecten, met name door de honingbij. Er zijn vruchten vanaf augustus, ze zijn pas lekker nadat de vorst eroverheen geweest is. De vruchten worden verwerkt tot jam, vruchtenmoes, vruchtensap, likeur, vruchtenwijn en brandewijn. Het hout is zeer hard. De naam van deze heester bevat een oud woord voor pruim,” slee “, dat onder meer verwant is met het woord voor pruim in de Slavische talen. Hier in Brabant (dialect) wordt hij daarom ook wel “wild pruimke” genoemd.

'440724' door hansdewildt '440724' door hansdewildt

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Larven !

hansdewildt

Het lijken kleine speelgoedbeestjes met rubberen nopjes, maar het zijn larven. Deze larven van lieveheersbeestjes lijken van afstand op kleine rupsjes, maar hebben zes kleine looppootjes aan de voorzijde. Larven van veel soorten zijn stekel-achtig behaard en hebben felle gele en rode kleuren. De pop van een lieveheersbeestje lijkt een beetje op een druppel en is donker van kleur. Als de lieveheersbeestjes uit hun pop zijn gekomen, hebben ze nog geen stippen.

'457208' door gorke '457208' door gorke

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Boefie

gorke

De Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie. Ruim 400 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven. Dit festijn was vandaag in Drunen en wat was het gezellig. Het is niet zo massaal als in Deventer maar de sfeer was geweldig.

'483949' door JMoerkens '483949' door JMoerkens

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Brabant vanuit een...

JMoerkens

Het was even slikken om de wekker zo vroeg te zetten, maar het was het waard. Zeer vroeg in de ochtend maakte ik een paar jaar terug een ballonvaart over het Brabantse land. Het zachte ochtendlicht bij opkomende zon gaf alles een gouden glans, waanzinnig mooi om te zien! Soms is het zo verrassend om je eigen land echt als een reiziger te ervaren. Toeristen vliegen over de woestijnen en savannes over de hele wereld, maar waarom niet een keer gewoon in Nederland doen?! Je gaat echt anders kijken. Het platte en groene karakter van onze Hollandse landschappen is veel bijzonderder dan we soms zelf door hebben. Ik heb zo genoten die ochtend! En dit is één van de foto's ervan, waarop een ballon te zien is die tegelijk met ons vloog.

'459159' door hansdewildt '459159' door hansdewildt

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Vlooienhout !

hansdewildt

Vlooienhout is het Brabants dialect voor de wilde gagel. Dit is een bladverliezende struik die op natte en zure grond op heidevelden te vinden is. Ook deze soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend, maar sterk in aantal afgenomen. De aromatisch geurende ijle struik wordt tot 1,50 m hoog. De 4 cm lange bladeren zijn eirond-lancetvormig en aan de top getand. Op dit moment heeft de struik al winterknoppen, maar hij bloeit pas in april en mei. Meestal komen op een struik mannelijke of vrouwelijke katjes voor. Op deze foto zijn het mannelijke, want ze zijn langwerpig. De vrouwelijke zijn meer gedrongen. De struik werd vroeger beschouwd als medicinale plant of als toverplant, hij werd gebruikt bij kiespijn. Deze plant is ook insecten werend. In België wordt gagel toegevoegd aan het biologische bier Gageleer.

'514665' door JMoerkens '514665' door JMoerkens

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Trots als een Pauw

JMoerkens

Één van de meest gracieuze vogels is wat mij betreft de pauw. En dan voornamelijk de mannetjespauw die zijn potentiële chick het hof maakt. Ik ben zo trots als een pauw op het afgelopen Columbus-seizoen! We hebben er met z'n allen iets moois van gemaakt. Had het nog niet gedaan, dus bij deze allemaal heel erg bedankt voor de fijne reacties, feedback, kritiek, waardering etc. Het is een inspirerende community. Proost op een reislustig nieuw seizoen.

'223238' door Esthers '223238' door Esthers

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Winterlandschap 2

Esthers

In hetzelfde poldergebied als winterlandschap 1 nam ik deze foto. Bij het terugkijken op de camera zag ik ook dat er een langsvliegende meeuw op de foto stond. Dit maakt het plaatje mooi compleet.

'457941' door MiekeDeHaas '457941' door MiekeDeHaas

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Winters landschap

MiekeDeHaas

Een winters landschap kan op dit moment niet uitblijven. Toch maar even naar buiten, de kou in. Doordat de zon scheen kreeg je mooie winterse plaatjes. Het was behoorlijk lastig lopen over de harde sneeuw en spekglad natuurlijk. Het vriest hier volop waardoor de sneeuw niet de kans krijgt om te smelten. De foto is gemaakt bij een visvijver.

'462149' door JMoerkens '462149' door JMoerkens

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Namiddagzon in Huis..

JMoerkens

Huis ter Heide is een prachtig en rustig natuurgebied in Noord-Brabant, beheerd door Natuurmonumenten. Op de foto zie je een mooi, maar redelijk gewoon wandelpad. Toen ik in de late namiddag aan het wandelen was, veranderde de zon ineens het beeld totaal. Door het licht ontstond er een natuurlijk kader, dieptewerking en vele verschillende groentinten. Er ontstond een soort van tunneltje, erg mooi hoe licht het beeld kan bepalen!

'329375' door geervannesmeed '329375' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Haasje over op rotond

geervannesmeed

Sinds oktober 2005 heeft de entree van Reusel vanaf Tilburg een bijzonder aanzien gekregen. Als je vanaf Tilburg over de randweg Reusel binnenrijdt, valt namelijk meteen bij de eerste rotonde het kunstwerk op van de gigantische Haas Mens die over een grote blauwe bal springt. "Haasje over" wordt het kunstwerk genoemd. Kunstenares Leontine Sies heeft een opvallend kunstwerk gemaakt, dat bij veel mensen in de smaak valt. In haar werk staan Mens- en dierfiguren, of een combinatie daarvan, centraal. Gefascineerd door het zijn van mens en dier, creëert ze nieuwe wezens met zowel menselijke als dierlijke kenmerken.

'486606' door hbplaatjes '486606' door hbplaatjes

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Opvliegend

hbplaatjes

Wildlife uit de Nederlandse polder kan ook heel mooi zijn. Hier is een torenvalk te zien die lekker op zijn paaltje zat. Dan is het altijd wachten tot ze weg vliegen en hopen dat je snel genoeg bent om op tijd af te drukken. Het zonnetje werkte goed mee en hij zat perfect ten opzichte van het licht, zodat ik een mooi blinkertje in zijn oog kreeg.

'458069' door hansdewildt '458069' door hansdewildt

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Gaspeldoorn !

hansdewildt

De gaspeldoorn is een struik die tot 3 weken terug nog steeds bloeide. De plant bevat het giftige cytisine. Ik vond hem in eerste instantie lijken op een bremstruik, maar hij is veel groener en steviger. De gaspeldoorn staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam. Het is een gedoornde, groenblijvende struik die plaatselijk voorkomt op zandgrond, heide of in de duinen. In sommige gebieden zijn ze erg zeldzaam. Bijen komen veel af op de goudgele, geurende bloemen. Bij aanraking schieten de bloemen stuifmeel af op het bezoekende insect. Rechtop groeiend kan de gaspeldoorn een hoogte bereiken van drie meter, maar de struik blijft op onbeschutte of begraasde plaatsen een stuk lager. De vlindervormige bloemen zijn goudgeel en hebben een lengte van ongeveer 1,5 cm. Ze zitten aan korte, fluwelige stelen.

'223312' door Riennavaplus '223312' door Riennavaplus

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

"Kei skun" Brabant...

Riennavaplus

Gisteren met de trein zo'n beetje heel Nederland door geweest maar nergens ligt er zoveel sneeuw als in Brabant... ons "Kei skun" Broabant. Dus uiteraard met wanten en muts de fiets op en het bos in. Tegen het einde van de middag zakte het zonnetje door de bomen naar beneden en leek het alsof er een oranje vuurtje brandde tussen de met rijp en sneeuw bedekte takken. Tja... daar hoort een "Schrobbelaer" bij ;-))

'492372' door hansdewildt '492372' door hansdewildt

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Rups ?

hansdewildt

Het lijken kleine rupsjes met rubberen nopjes, maar het zijn larven. Deze larven van lieveheersbeestjes hebben zes kleine looppootjes aan de voorzijde. Larven van sommige soorten zijn stekelachtig behaard en hebben felle gele en rode kleuren. De pop van een lieveheersbeestje lijkt een beetje op een druppel en is donker van kleur. Als de lieveheersbeestjes uit hun pop zijn gekomen hebben ze nog geen stippen.

'456869' door MiekeDeHaas '456869' door MiekeDeHaas

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Voor alle...ReisRepor

MiekeDeHaas

Ik wens iedereen het allerbeste en hele fijne dagen toe. Ik heb genoten van alle reacties die jullie het afgelopen jaar op mijn foto's, blogs en tips hebben gegeven. Een fijn reis- en fotojaar. Mieke

'177498' door Tiler '177498' door Tiler

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Roofvogel

Tiler

Falconcrest

'553406' door ChristaThieme '553406' door ChristaThieme

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Lente in de lucht

ChristaThieme

Op deze regenachtige dag verlangt iedereen naar de lentezon. Ook deze merel, die zich nog even volpropt met de laatste restanten van het winterse vogelvoer. Met enige moeite lukt het haar om op de tak te landen en de laatste zaadjes uit de halve kokosnoot te pikken. Voor de rest is ze al hard bezig om de mannetjes uit de buurt te charmeren, want op gepaste afstand is altijd wel een bewonderaar in de tuin te vinden. 'It takes two to tango' zeggen ze wel eens... over een paar weken zien we wellicht kleine mereljongen door de tuin huppelen.

'570053' door deerik '570053' door deerik

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Baardmannetje

deerik

Zo het kerstreces is weer voorbij, ik trap 2018 af met mijn eerste fotoprojectje van dit jaar, Het Baardmannetje. Ze stonden op mijn to-de lijst, dus was het niet lang nadenken toen ik hoorde dat bij Rosmalen, onder de rook van 's-Hertogenbosch, een groepje van deze prachtige diertjes was neergestreken. Afgelopen zaterdagochtend ben ik er op uit gegaan en dit is een van de resultaten.