Maastricht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De rode toren van de Sint Janskerk

Maastricht,
Nederland


Op het Vrijthof in Maastricht staan 2 kerken; de katholiéke Sint Servaas met pal daarnaast de protestántse Sint Janskerk. Het straatje tussen de Sint Jan en de Sint Servaas wordt heel toepasselijk 'het Vagevuur' genoemd en verwijst naar de scheidslijn, die er ooit was tussen het katholicisme en het protestantisme. De gotische Sint Janskerk was oorspronkelijk gebouwd is als doopkapel voor het Kapittel van Sint Servaas, maar werd in 1633 eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk. Ondanks de katholieke decoraties en uiterlijk is de kerk nog altijd een actieve protestantse kerk.
Wat meteen aan deze kerk opvalt is de 79 m. hoge rode toren. De verflaag werd al in de Middeleeuwen op de zachte mergelstenen aangebracht. Het was bedoeld om de zachte mergelstenen enigszins tegen weersinvloeden te beschermen. Er werd voor rood gekozen, omdat dat de kleur was van het St.Servaas kerkbestuur.
Sindsdien heeft hij meerdere kleuren gehad zoals geel en wit. Door de regen spoelde de kleurstof in de loop der jaren uit de poreuze mergelsteen en had de toren een grauw grijze kleur, maar tijdens de restauratie van 1981-1985 werd de rode verflaag weer aangebracht. Dat heeft toen voor heel wat discussie geleid, maar vanuit historisch oogpunt was het een juiste beslissing. In 2006 is dat nog eens gebeurd.