Limburg

'462520' door geervannesmeed '462520' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Moeselpeel in de...wi

geervannesmeed

De slechts 2 á 3 km van het centrum van Weert gelegen Moeselpeel, is bijna niet toegankelijk. Toch heb ik gisteren een poging ondernomen. Het momenteel deels bevroren rietmoeras in het midden van het gebied, waarvan je op de achtergrond een stukje ziet, is alleen te bereiken met vlotten die de rietsnijders gebruiken. Het was prachtig om te zien hoe het licht van de lage winterzon als het ware door de boomtakken

'485667' door enroute2 '485667' door enroute2

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Het Reindersmeer

enroute2

Het mooie en natuurlijk ogende Reindersmeer is ontstaan door ontzanding. In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Het gebied rondom het meer is onderdeel van nationaal park De Maasduinen en er liggen verschillende wandelroutes. Het startpunt voor deze wandelingen is bij het informatiepaneel bij de sluisbrug in de Bosserheide in Well. Op de foto zie je een fragment van de route rondom het meer, hier werd mijn aandacht getrokken door de zon die net even mooi door de wolken brak.

'459003' door noiram '459003' door noiram

NederlandLimburg

NederlandLimburg

De maas

noiram

Midden Limburg heeft veel te bieden, heerlijk wandelen langs de Maas bijvoorbeeld. Hier nabij het dorpje Broekhuizen dat hier onzichtbaar aan de overkant ligt. Iedere keer kun je weer een ander deel van de Maasoever kiezen, iedere keer weer even prachtig...zeker bij zonsondergang.

'292667' door Marjan '292667' door Marjan

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Mandarijneend

Marjan

De tweede week van de kerstvakantie met de schoonfamilie een midweekje Susteren in Limburg gedaan. Hier kwam ik deze mandarijneenden tegen die in een klein wakje nog een beetje open water hadden gevonden. Mandarijneenden komen van nature niet in Nederland voor, maar zijn nu wel geaccepteerd voor de Nederlandse avifauna.

'488458' door geervannesmeed '488458' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Gaspeldoorn versus...

geervannesmeed

Hoewel ik in eerste instantie dacht te maken te hebben met de stekelbrem, is het bij nader inzien een gaspeldoorn. Mijn vorige tekst klopte dus niet. Vandaar deze herziene tekst. De gaspeldoorn is net als de brem een vlinderbloemige en staat op de Nederlandse Rode Lijst van Planten als vrij zeldzaam. Hij wordt echter ook als sierheester geteeld en dat zal hier waarschijnlijk het geval zijn, hoewel ik hem aan een bosrand vond. Deze gedoornde groenblijvende struik vind je op de zandgronden, heidevegetaties, bermen en bosranden in Drenthe, O.Brabant en dus ook in M. Limburg. Ik heb hem echter nog nooit eerder hier gezien, vandaar mijn fout. De gaspeldoorn blijkt trouwens vaak met de stekelbrem te worden verward. Slecht excuus natuurlijk, maar ik had het moeten weten, want de gaspeldoorn bloeit veel eerder dan de brem. En er zijn nog meer verschillen waaraan ik het had kunnen zien. De bloemkelk van de gaspeldoorn is namelijk in twee lippen gespleten en behaard, terwijl dat bij de brem niet het geval is. Ook de jonge takken en de peulen zijn trouwens zacht behaard. Hoewel hij dus sterk op de stekelbrem lijkt, zie je dat de “bladeren” gereduceerd zijn tot groene, diepgegroefde en stijve doorns, terwijl de jonge “bladeren” drietallig zijn. Bij de stekelbrem is dat ook niet het geval.

'496021' door geervannesmeed '496021' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

De Europese boomkikke

geervannesmeed

Het is gelukt; ik heb de boomkikker kunnen spotten. Hij komt in de nabije omgeving (net over de Belgische grens) voor en ik heb daar ook het “krék-krék-krék-krék-achtig" geluid ’s avonds gehoord, maar ze overdag vinden is toch weer andere koek. Ik moest dus elders mijn geluk gaan beproeven. Tijdens een korte vakantie in de omgeving van Echt, was het bij mijn tweede bezoek aan natuurgebied de Doort bingo..... Het zijn echte zonaanbidders, die ook nog eens niet van wind houden. Om ze te vinden moet je dus 't goede weer, een portie geluk en vooral geduld hebben. Ze vertrouwen blijkbaar op hun camouflage, want ze verstoppen zich gelukkig niet en blijven doodstil op hun plekje zitten. De soort is in Nederland en België zeer zeldzaam. Recente waarnemingen van de boomkikker komen vooral uit Limburg. Ook zijn er enkele versnipperde populaties in Noord-Brabant, de Achterhoek en Oost-Twente. De boomkikker heeft in een kleinschalig agrarisch landschap, met veel struik-achtige begroeiing (met name braamstruiken) en veedrinkpoelen een uitstekend biotoop. Het beestje is slechts zo’n 4 centimeter groot. De poten worden zo dicht mogelijk tegen het lichaam gehouden om waterverlies door verdamping te beperken.

'511171' door dennisenroel '511171' door dennisenroel

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Herfst in de...Ieëper

dennisenroel

Gisteren een mooie herfstwandeling gemaakt in het prachtige gebied rond de Eperheide (Ieëperhei) in het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg. Vooral in de herfst is het heuvelland hier prachtig als de bomen in het gebied de felste herfstkleuren aannemen. Jac P. Thijsse, bekend van de Verkade-albums, noemde de Eperheide ooit het mooiste stukje Nederland. Wij moeten hem daar misschien wel gelijk in geven!

'458811' door geervannesmeed '458811' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bulletje

geervannesmeed

Dit dier doet me sterk denken aan de onnozele Bulletje (poppenspeler Aad Peters) in de film "Later lach je er om", van producent Bos Bros. Een komedie over twee meisjes voor wie het de grootste droom was mee te doen aan de Mini Playbackshow. Behalve Bulletje verleenden ook Henny Huisman en Jacques d'Ancona hun medewerking. Deze stier is trouwens allerminst onnozel. Het is een 1,5 jaar oude Maremmana stier (een oud Italiaans runderras), die deel uitmaakt van het Tauros project. Dit project is een fok- en kruisingsprogramma, waarin wordt getracht het oerrund terug te fokken. Hoewel het dier altijd als trekdier is gebruikt en bekend staat als volgzaam, kun je toch beter op gepaste afstand blijven, of zoals hier het geval is, met een afrastering er tussen.

'510584' door geervannesmeed '510584' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Weerterbos

geervannesmeed

Nu de bronsttijd bij de edelherten weer voorbij is, is de rust weergekeerd in het Weerterbos. Bij het invallen van de avond word je nu blij verrast met een mooie zonsondergang.

'450099' door geervannesmeed '450099' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Hangmatspin

geervannesmeed

De vorige week plaatste ik een web van de hangmatspin. Er zijn slechts een paar soorten spinnen die algemeen bekend zijn bij de meeste mensen: de kruisspin, de trilspin en de gewone huisspin. De grootste groep, bijna de helft van al onze 700 spinsoorten, hoort echter bij de hangmatspinnen. Omdat die meestal nog geen cm. groot worden en goed gebruik weten te maken van onopvallende schutkleuren, blijven ze voor het gros van de mensen echter onbekend. Ze jagen niet, maar maken een hangmatachtig web in struikgewas en het hoge gras, waar ze ondersteboven onder hangen (of in een aan het web verbonden holletje), wachtend tot een prooidier in het kleverige web belandt.

'553836' door noiram '553836' door noiram

NederlandLimburg

NederlandLimburg

De Groote Peel

noiram

Nationaal Park de Groote Peel. Een hoogveengebied waar vroeger turf werd gestoken, maar waar je tegenwoordig prachtig kunt wandelen. Het landschap is moerassig, maar er zijn prachtige begaanbare wandelingen uitgezet. Het bezoekerscentrum BuitenCentrum De Pelen is het startpunt voor deze wandelingen. In het uiterste noorden van Limburg, bij Ospel.

'498215' door geervannesmeed '498215' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Boomkikker#3

geervannesmeed

Als je eenmaal het prachtige groene boomkikkertje gezien hebt, wil je die ongetwijfeld vaker zien. Tenminste dat is bij mij het geval. Dus nog eens naar natuurgebied de Doort gegaan en zowaar vond ik weer verschillende exemplaren. De beestjes laten zich gemakkelijk fotograferen, maar deze vond het na de zoveelste klik blijkbaar welletjes en stond op het punt om weg te springen. Bijzonder eigenlijk hoe gemakkelijk deze kwetsbare beestjes zich in die doornige braamstruiken kunnen verplaatsen. Je zou toch denken dat ze zich constant aan die doorns prikken, maar blijkbaar is dat niet het geval.

'510585' door dennisenroel '510585' door dennisenroel

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Ooievaar bij...tegenl

dennisenroel

De ooievaar (Ciconia ciconia) is een grote trekvogel die vaak in verband wordt gebracht met de geboorte van kinderen. Zo hebben statistici met verbazing geconstateerd dat de ooievaarsstand en de geboortecijfers in onze streken sinds de Tweede Wereldoorlog een vrijwel identiek verloop volgden: eerst een neergang en vanaf 1980 weer enige toename. Echter bleek er uiteindelijk geen oorzakelijk verband te bestaan.

'516949' door geervannesmeed '516949' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Spinrag als...parelke

geervannesmeed

Dat spinrag in verhouding tot het gewicht vijf maal sterker is dan staal, vindt iedereen heel bijzonder, maar dat waterdruppels als parels aan een kralenketting aan de draden van een spinnenweb hangen, daar kijken we weer niet van op. Waarom ze zo mooi gerangschikt blijven hangen, is echter heel lang een mysterie gebleven. Pas in 2010 zijn Chinese wetenschappers er na jaren onderzoek in geslaagd die wisselwerking van water met spinrag te begrijpen. Spinrag bestaat uit draden, die verbindingen vormen met een soort van "nanosponsjes". waarin de draden kriskras door elkaar liggen en die aan inimini bolletjes wol doen denken. Met het blote oog is dat dus niet te zien. Dat is alleen mogelijk met een elektronenmicroscoop. Met behulp van die microscoop ziet men een soort ketting met "nanosponsjes" die als een soort knoopjes aan een draad zijn geregen. Als het spinrag in contact komt met water, glijdt het water langs de gladde draden en blijft steken op de ruwere vormen van die “sponsjes”, die het water absorberen en waar vervolgens druppeltjes worden gevormd. Door de regelmatige verdeling van de nanosponsjes in het spinrag, leidt dit tot een regelmatig patroon van waterdruppels aan het spinnenweb.

'488544' door geervannesmeed '488544' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Grote wolfspin

geervannesmeed

Op dit moment staat het zandhaarmos in bloei. Bij het fotograferen ervan, zag ik deze grote wolfspin. De naam is misleidend. Deze spin is namelijk (inclusief pootjes) slechts 10 tot 15 mm. groot en niet te vergelijken met de “buitenlandse exotische” wolfspinnen. De soort kan herkend worden aan de licht- gele streep op haar kop en de typische lichte flapjes naast haar ogen. Op deze foto zijn die niet te zien. De kleur varieert van grijs tot bruin. De spin komt voor in heidevelden en bossen. Het viel niet mee om haar goed in beeld te krijgen, want zoals je aan de lange renpoten kunt zien, hoort deze soort bij de loopspinnen. Ze is echt supersnel, maar geduld is een schone zaak….. Vorig jaar heb ik ook al een foto geplaatst van deze spin, die vanwege haar web ook kraamwebspin wordt genoemd. Dat web is namelijk niet om een prooi te vangen, maar functioneert als een soort kraamkamer en om de kroost beter te kunnen beschermen. Ook het paringsritueel is bij deze spin best bijzonder. Het mannetje neemt een in zijde verpakt "cadeautje" mee voor het vrouwtje. Terwijl die het maaltje opeet, doet hij pogingen om te paren. Als dit niet lukt, zal zij ook het mannetje opeten.

'487436' door geervannesmeed '487436' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Meerbaansblaak

geervannesmeed

De Groote Peel was ooit een ondoordringbaar moeras, nu is het een landschap van moeras, water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes die begroeid zijn met pijpenstrootje. Toen was het een plek waar je liever niet kwam, nu is het een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het gebied aan Limburgse kant is verdeeld in banen, die men vroeger nodig had voor het transport van de turf. Men noemde die bijvoorbeeld Meerbaansblaak, Oalebaan, Heinenbaan, Mussenbaan, maar ook gewoon 1e, 2e, 3e t/m 16e baan. Deze namen waren voor de mensen onmisbaar in het dagelijks leven. Zo konden ze elkaar de weg wijzen en vertellen waar ze heen gingen of vandaan kwamen, waar iets te vinden was, of waar hun eigendom lag. Vanaf een vlonder kun je uitzien over het Meerbaansblaak, de grote plas die vlak bij het bezoekerscentrum ligt. Blaak is afgeleid van “blak”, dat ven, of open water betekent. Er is een mooie wandelroute om de plas gelegd, die zelfs voor rolstoelers toegankelijk is gemaakt.

'483891' door geervannesmeed '483891' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bijzondere vogeltoren

geervannesmeed

Aan de rand van de bebouwde kom van Sevenum voert een mooie onverharde wandelroute je door een van de weinig overgebleven kleinschalige, natte beekdalen in Noord Limburg. Dit cultuurlandschap, waar oorspronkelijk ook een schans lag, wordt "Blakterbeekpark" genoemd. Een schitterend gebied waar je in ieder seizoen kunt genieten van de vele planten- en diersoorten die er leven. De weilanden en natuurrijke akkers worden gescheiden door slootjes, houtwallen, hagen en kleine bosschages. Door deze combinatie leven hier veel verschillende vogelsoorten. Bij een van de 12 poelen heeft men een bijzondere vogeltoren gebouwd, waar 7 verschillende soorten nestkastjes geplaatst zijn die onderdak bieden aan vogels zoals mezen, gele kwikstaart, winterkoninkje, vliegenvanger, roodborstje, boomkruiper en steenuil. Ook voor vleermuizen is dit overdag een goede rustplaats en een geschikte overwinteringsplaats, met zeer weinig verstoring.

'484302' door geervannesmeed '484302' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Jonge taurossen in...

geervannesmeed

In de Weerter natuurgebieden die deel uitmaken van grenspark Kempen~Broek, lopen inmiddels op 11 percelen Taurossen rond. Met dit project, dat in 2012 is begonnen, wil men een rund terug fokken, dat zoveel mogelijk overeenkomsten vertoont met het sinds begin 16e eeuw uitgestorven oerrund. Hiervoor zijn vooral imposante rassen met grote hoorns uit Spanje, Italië en Portugal geselecteerd. In de jonge stieren op deze foto zijn gekruiste hooglanders te herkennen met kenmerken van de Italiaanse Maremmana (li.) en het Spaanse Pajuna rund (re.) Als de kalfjes van deze rassen worden geboren zijn ze altijd reebruin van kleur. Na een half jaar verkleurt het bruine uit naar meer zwart, zwartbruin of grijs, al naar gelang het ras en het geslacht van het dier.

'552621' door geervannesmeed '552621' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Vastelaovundj same

geervannesmeed

Dit jaar helaas geen carnaval voor mij. De gezondheid laat het even niet toe. Ik heb wel nog even met de fiets een bliksembezoekje kunnen brengen aan de bouwers, die al vroeg in de morgen de grote praalwagens ter plaatse moeten opzetten. Vervoer over de openbare weg is vanwege het grote formaat namelijk niet mogelijk. Deze kop is van de wagen van de Mafkezen, de groep die met hun prachtige creatie later op de dag de Gouden Rog heeft gewonnen. De prijs voor de mooiste wagen dus.

'457464' door noiram '457464' door noiram

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Kasteel Arcen

noiram

Dit buitenhuis is in de 17de eeuw gebouwd in opdracht van de hertogen van Gelre. Het huidige kasteel werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel 'Het Nije Huys' dat in het verleden eens verwoest werd. Er worden exposities gehouden en is van binnen te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Tuinen in Arcen. Een compact en knus kasteeltje, de moeite waard!

'366331' door enroute2 '366331' door enroute2

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Floriade...Cazador-de

enroute2

Dit aardige staaltje van beeldende kunst op de Floriade is gemaakt door René Hillebrand en heet Cazador-del-sol of Zonneveld “Oranje”. Het zijn zonnevangers van plexiglas met fluoriserende stoffen en de schijven veranderen steeds van kleur met de stand van de zon en passerende wolken. Juist op dagen dat de zon niet schijnt, schijnt het effect het grootst te zijn.

'488954' door Lione Kolsteren '488954' door Lione Kolsteren

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Zwarte Joop en Riek

Lione Kolsteren

In ons mooie Limburg kwam ik ze dan na jaren weer tegen: Zwarte Joop en Zwarte Alie alias Zwarte Riek. Ik vroeg ze hoe het met hen ging. Zij bekenden mij dat ze de laatste jaren toch wel het nodige gezichtsverlies hadden geleden....

'460845' door geervannesmeed '460845' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Taurossen in de winte

geervannesmeed

Het gaat deze winter goed met de taurossen in Kempen~Broek. De dieren in het Taurusproject, een terugfokprogramma naar het oerrund, hebben zich goed voorbereid op de winter door een wintervacht en een flinke onderhuidse vetvoorraad. In een strenge winter is het geen probleem als ze tot 25% van hun zomergewicht verliezen, maar door de zachte winter is hier (nog) geen sprake van. Aangezien het gras pas in het voorjaar gaat groeien, zullen ze die in februari en maart ongetwijfeld nog aanspreken, maar momenteel verkeren ze in een uitstekende conditie.

'459157' door noiram '459157' door noiram

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Jachthaven Asselt

noiram

De haven van Asselt in Limburg telt zo’n tweehonderd ligplaatsen en is voor menige watersportliefhebber het begin- en eindpunt van vaartochten op de Asseltse Plassen en ver daarbuiten. Deze plassen zijn door ontgrinding ontstaan en maken deel uit van het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Het dorpje zelf is klein en authentiek..er wonen 200 mensen en het dorpsgezicht is beschermd. Er is een mooi kerkje te vinden, een museum en enkele gezellige horecagelegenheden!