Lelystad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dans om dominantie

Lelystad,
Nederland


In 1887 draafden de laatste wilde Tarpanpaarden rond in ons land. In 1983 werd hun nauwste verwant, het Konikpaard uitgezet in de Oostvaardersplassen, als onderdeel van dit 'rewilding' project.

Deze twee Konikpaarden zijn verwikkeld in een spijkerharde dans om dominantie, als gladiatoren in een groene arena. Als hun hoeven op elkaars borst neerdalen, klinkt het als snelle donderslagen in het verder stille Oostvaardersveld.

Ze hadden zich zojuist losgemaakt uit een groep van zo'n 40 Konikspaarden, waar een merrie aan het bevallen was van een veulen. Deze speciale gebeurtenis bracht aardig wat reuring teweeg. Er waren meerdere confrontaties, maar allemaal in het midden van de groep. Totdat ik deze twee om elkaar heen zag draaien. Eén kans, één foto.

Als je de Oostvaardersplassen voor de eerste keer bezoekt, is het Lange Wandelpad van 7 km ideaal om een rondgang te maken. Je komt onder meer langs een uitkijkpunt op de 'Europese savanne', waar je kuddes runderen en herten kunt zien (neem een verrekijker mee). Zeer goede kans dat je ook de Konikpaarden tegenkomt op deze route, hij start vanaf het bezoekerscentrum.