Lelystad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De berenklauw in een vaas

Lelystad,
Nederland


Berenklauwen staan momenteel overal in volle bloei. De plant is een prachtig onkruid in figuurlijk en letterlijke zin. Wanneer je er per ongeluk langsloopt en het sap van deze plant komt op je lichaam terecht loop je afschuwelijke brandwonden op.

De reuzenberenklauw wordt 5 meter hoog en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen met een diameter tot 50 cm. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt.
De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts 2 meter hoog.

De reuzenberenklauw wordt in grote hoeveelheden teruggevonden langsheen de autosnelwegen en de spoorlijnen en in verwaarloosde tuinen en bossen en langs de waterkant zoals op deze foto.

Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan.
Opletten is dus! Gedroogd zijn ze ongevaarlijk. Ik zelf ga ze altijd in het najaar plukken om ze in een grote vaas te zetten. spuit ze goud of wit en het staat prachtig!