Leeuwarden

'280326' door jolandabijl '280326' door jolandabijl

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Op een grote...paddes

jolandabijl

Hoe spannend een fietstochtje in Nederland kan zijn bewijst deze foto van de vliegenzwam. De paddestoel zoals die eruit hoort te zien, rood met witte stippen. je waant je weer een klein kind op zoek naar kaboutertjes.

'402106' door MaJaTa '402106' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Vroeg op pad.

MaJaTa

Als ik heel vroeg in de ochtend met de hond buiten wandel zie ik in de verte de mist over het landschap. Wetende dat het een zonnige dag zal worden pak ik gauw de fiets en natuurlijk niet te vergeten mijn fototoestel. Aangekomen bij de plek zie ik de zon net opkomen bij de bomen wat een mooi plaatje geeft. Het natte hoge gras geeft mij een paar behoorlijk natte voeten maar ik ga met een voldaan gevoel weer huiswaarts !

'406472' door MaJaTa '406472' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Mooie graffiti.

MaJaTa

Waar Leeuwarden bijzonder trots op is is dat na overleg met NS en WoonFriesland het gelukt is om in de tweede helft van 2006 de grootste graffitimuur van Nederland te realiseren. Het is een ruim 180 meter lange en 3,5 meter hoge betonnen muur die de begrenzing vormt tussen het NS-station en het nieuwe complex aan de Van Loonstraat van WoonFriesland en is in ruim een maand door 40 kunstenaars (uit binnen en buitenland) bespoten. Het thema hiervan is “ Reizen naar het onbekende " Dit prachtige kunstwerk van een oude vrouw kom je hier ook tegen".

'320349' door rubenvv '320349' door rubenvv

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Wat een energie!...On

rubenvv

Gisteravond brak het noodweer los in Leeuwarden en de rest van Nederland. Met gevaar voor eigen leven stond ik met camera en statief op het platte dak foto's te maken van het onweer. Dit is het resultaat geworden van 8 seconden sluitertijd en heel veel geduld.

'448597' door MaJaTa '448597' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Een spinnenweb in de.

MaJaTa

We mogen niet klagen de laatste tijd met het weer maar toch gaan we naar de herfst toe met z'n prachtige bruin, oranje kleuren en de vele spinnen met bijbehorende webben.

'507898' door MaJaTa '507898' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Molen in de mist.

MaJaTa

De laatste week had ik veel geluk want er was maar liefst iedere dag mist. Voor mij is dit heerlijk want dan ga ik het liefst heel vroeg op pad om dit vast te leggen, zoals ook hier in het buitengebied van Leeuwarden.

'520973' door sidonius '520973' door sidonius

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Fiets en Streetart...

sidonius

Leeuwarden is een stad die veel aandacht geeft aan streetart en graffiti kunst. In het centrum was een oud wijkje dat helemaal in bezit was genomen door graffitikunstenaars. Ik heb er heel veel foto's gemaakt, die me nu heel dierbaar zijn want het wijkje is gesloopt en daarvoor in de plaats staat er nu een popcentrum. Toevallig staat er vandaag iets over in de Volkskrant (naam popcentrum: Neushoorn). Een deel van de bakstenen met graffiti er op is weer gebruikt in de bouw van dat popcentrum. Streetart en fietsen gaan goed samen, vind ik. Voor het maandthema heb ik een aantal foto's uitgezocht. Dit is er één van.

'487091' door MaJaTa '487091' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Zweefvliegje

MaJaTa

Ze zijn heel moeilijk vast te leggen deze hele kleine zweefvliegjes maar dat vind ik juist de uitdaging ervan. En uiteindelijk maakte hij of zij toch halt op de plaats en knip;)

'406206' door MaJaTa '406206' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Overnachten langs het

MaJaTa

In het najaar kun je heerlijk rustig varen in Friesland, dit is wel eventjes anders dan in het hoogseizoen waar het op veel Friese wateren erg druk is. Gelukkig zijn er ook genoeg inhammetjes om te overnachten zoals deze mensen gedaan hebben.

'503058' door MaJaTa '503058' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

De houtpantserjuffer

MaJaTa

Met het mooie weer weer even op pad gegaan met mijn macrolens, ideaal voor de vele insecten. Zo ook deze houtpantserjuffer, zoals de naam al zegt is het een juffertje, een kleine en slanke libel. De kleur is prachtig glanzend groen en hij vliegt vooral in augustus en september. Ze zijn vrij eenvoudig van de andere pantserjuffers te onderscheiden doordat er op de zijkant van het borststuk een "schiereilandje" uitsteekt van de groene tekening.

'348185' door sidonius '348185' door sidonius

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Leeuwarden is er klaa

sidonius

Komt ie of komt ie niet? Leeuwarden is er klaar voor, vol verwachting, krijgen we het Elfstedenfeest of toch weer net niet? Krekt net? De feestverlichting hebben we in ieder geval maar laten hangen, wel zo gezellig en sfeervol. Iedereen is welkom!

'460505' door MaJaTa '460505' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

The Fly!!

MaJaTa

The Fly is een Amerikaanse sciencefiction-horrorfilm uit 1986 onder regie van David Cronenberg en een nieuwe versie van de gelijknamige film uit 1958. Het gaat over een wetenschapper die op het punt staat een revolutionaire machine te bouwen, de 'telepod'. Dit is een cel waarin objecten of mensen op een fractie van een seconde geteleporteerd kunnen worden naar een tweede telepod, ongeacht waar of op welke afstand die zich ook bevindt. Op een dag probeert hij deze machine op zichzelf uit. Wanneer hij plaats neemt in de eerste telepod bemerkt hij echter niet dat een huisvlieg ook in de telepod aanwezig is. De teleportatie lijkt succesvol te zijn, doch de computer die geprogrammeerd werd om één object tegelijk te teleporteren heeft een fout gemaakt doordat twee objecten, namelijk Seth en de vlieg, in de telepod aanwezig waren. De computer heeft de biologische samenstelling van Seth gemengd met de biologische samenstelling van de vlieg. Dit heeft tot gevolg dat hij langzaamaan zal veranderen in een hybride wezen, een kruising tussen een mens en een vlieg.

'520956' door MaJaTa '520956' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Mistig landschap in..

MaJaTa

Wat kan Nederland toch mooi zijn en vooral zoals hier op de vroege ochtend waar niemand nog te zien is. Dit is aan de rand van de stad Leeuwarden waar de natuur nog zijn eigen gang gaat.

'505984' door MaJaTa '505984' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Spiegeling!

MaJaTa

Regelmatig loop ik in een natuurgebied vlak bij mijn huis en op een dag was het windstil en stond er in een klein slootje heel veel water. De spiegeling van de naastgelegen boom kwam hierdoor erg mooi uit!

'507671' door MaJaTa '507671' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Een heidelibel.

MaJaTa

Hier zie je een heidelibel, jaren kunnen de libellarven in het water leven als echte roofdieren om zich dan te verpoppen tot een prachtige libel. Overdag te zien bij zonnig weer, de heidelibellen leven niet op de heide, zoals het woord impliceert, maar juist in de buurt van water. De verschillende soorten lijken veel op elkaar vooral de bruinrode heidelibel, de steenrode heidelibel en de bloedrode heidelibel. De mannetjes zijn rood tot roodbruin van kleur en de vrouwtjes geel tot meer geelbruin.

'458374' door MaJaTa '458374' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Alleen op de wereld!

MaJaTa

Dit is een foto van het straatfestival in Leeuwarden in 2014. Het beeld doet me denken aan de film "Alleen op de wereld" van de regisseur André Michel. Het is een film uit 1958 en de film is ook wel bekend onder de titel"San's famille"

'346826' door sidonius '346826' door sidonius

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Lijnenspel

sidonius

Vaak zijn vliegtuigstrepen in de lucht niet mooi. Maar toen ik dit lijnenspel zag tegen zonsondergang vond ik het wel heel mooi. Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden.

'501667' door MaJaTa '501667' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Mooie kleurige vlieg!

MaJaTa

Menigeen van jullie wil deze vlieg heel erg gauw uit de buurt weghebben, maar als je goed kijkt dan is het een prachtig dier met een mooie blauw groene kleur. De blauwe vleesvlieg (Calliphora vomitoria) is een zeer algemeen insect die zijn eitjes graag legt op vis of vlees. De maden leven dan van dit voedsel en er blijft weinig meer van over dan de graten of botten, de vliegen zitten graag op muren om te zonnen.

'522833' door MaJaTa '522833' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Futen in love

MaJaTa

Verscholen tussen het riet met een klein kijkgaatje ertussen zag ik deze verliefde futen. Het baltsgedrag van futen is erg spectaculair om te zien, beide vogels zwemmen met gestrekte hals naar elkaar toe en rijzen met de borsten tegen elkaar op uit het water.

'486620' door sidonius '486620' door sidonius

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Als uit een filmset

sidonius

Gistermiddag op pad geweest voor straatfotografie. Bij het busstation kwam dit fotografische cadeautje ineens voorbij. Alsof ze zo van een filmset afkwamen. Kijk, dat is het mooie van Leeuwarden (stadsslogan). Tip: breng eens een bezoekje aan Leeuwarden, en je hoeft echt niet te wachten tot we Culturele Hoofdstad 2018 zijn.

'441467' door MaJaTa '441467' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Kiekeboe!!!

MaJaTa

De laatste dagen ben ik veel op pad geweest met de macrocamera om de allerkleinste diertjes op en onder de takjes vast te leggen. Zo probeerde deze juffer zich te verschuilen achter een rietstengel maar zijn oog verraade hem!!!!

'407949' door MaJaTa '407949' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

De houtpantserjuffer.

MaJaTa

De houtpantserjuffer behoort tot een groepje van 5 metallic groene waterjuffers, toch is ze gemakkelijk te herkennen want de houtpantserjuffer is de grootste, mannetjes worden niet blauwig en de vlekjes in de vleugels zijn wit en de ogen maken meestal een bruine indruk, verschil met de andere pantserjuffers want die zijn blauwachtig. Er kan een lengte worden bereikt van 45 tot 50mm en de spanwijdte loopt op van 50 tot soms 60mm.

'512888' door MaJaTa '512888' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Prachtige...muurschil

MaJaTa

Graffiti vindt je in Leeuwarden heel veel, het is zelfs de graffitihoofdstad van Nederland geworden. Een prachtige muurschildering op de zijmuur van een Chinees restaurant, echt een aanwinst voor de stad die dezelfde naam heeft!.

'458345' door MaJaTa '458345' door MaJaTa

NederlandLeeuwarden

NederlandLeeuwarden

Het Elfstedenmonument

MaJaTa

De Hel van '63 is een Nederlandse speelfilm uit 2009 van Steven de Jong. De film vertelt deels over de barre omstandigheden waaronder in 1963 de Elfstedentocht werd verreden. Op de laatste brug ( de Kanterlandse brug ) vlak bij de finish van de tocht in Leeuwarden staat het Elfstedenmonument. De brug is helemaal bedekt met 7000 met de hand gemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. In de afgelopen eeuw zijn 16 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald, zej zijn met portret, naam en jaartal vereeuwigd op deze laatste brug voor de finish.