IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van IJsselmeer, dat ontstond door de afsluiting van een deel van de Zuiderzee. Enkele steden en dorpen die aan het meer liggen zijn onder andere Urk, Lemmer, Lelystad en Enkhuizen. Tegenwoordig doet het IJsselmeer dienst als zoetwaterreservoir en recreatieplaats waar gezwommen, gevist en gevaren kan worden.

Beste foto's & tips van IJsselmeer

'496975' door RoyanvanVelse '496975' door RoyanvanVelse

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Echt voor Pampus

RoyanvanVelse

In de 17e eeuw lagen schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie vaak voor Pampus voordat ze bij de grote havenstad Amsterdam konden aanmeren. Pampus was toen de naam van een ondiepe vaargeul en het wachten was op hoog water. Twee eeuwen later verdween de geul en werd het een eiland in de Zuiderzee: Pampus. Op het eiland werd een verdedigingswerk gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen een aanval over zee. De Zuiderzee is inmiddels geen zee meer maar is met het bouwen van de Afsluitdijk het IJsselmeer geworden. Nog steeds liggen er wel eens schepen voor Pampus. Maar de uitdrukking 'voor Pampus liggen' heeft te maken met apathie en lusteloosheid of zelfs met flink wat slokken op. Het komt wel een beetje overeen met het lange wachten dat de scheepsbemanningen soms moesten verduren na een lange reis over de wereld en waarbij ze weinig anders konden doen dan hangen en ja, voor Pampus liggen.

'551937' door kruytflo '551937' door kruytflo

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

IJsbrekers van Marken

kruytflo

In Nederland heb je de prachtigste plekjes in zomer maar ook in de winter. Deze ijsbrekers staan aan de oostkust van het eiland Marken dat in het Markermeer ligt. Het eiland is verbonden met het vasteland door middel van een dijk. Je kan er heerlijk wandelen langs de typisch Marker huizen en langs de dijk die naar de vuurtoren en Paard van Marken loopt. Vanaf het water is deze vuurtoren een bakken voor iedereen die op weg is van menig plekje langs de oevers van deze grote plas water.

'559325' door sidonius '559325' door sidonius

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Geschiedenis van de..

sidonius

Verleden week waren we met twee van onze kleinkinderen naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Heel leuk om in een dag inzicht te krijgen in de geschiedenis van het leven langs de voormalige Zuiderzee. Het is een openluchtmuseum, waar het leven uit de tijd van de Zuiderzee is nagebouwd (of liever gezegd: echte vissershuisjes uit de stadjes en dorpen rond de Zuiderzee zijn hier opnieuw opgebouwd). De huisjes zijn vrij toegankelijk; in sommige huisjes zijn ´voormalige bewoners´ in klederdracht aanwezig om het vissersleven uit de vorige eeuw opnieuw te beleven. Vooral voor kinderen erg leuk. Oude hollandse ambachten, kinderspelen, er is van alles te zien en te beleven. Er is ook een binnen museum, maar daar kwamen we niet aan toe. Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een aanrader voor jong en oud, tip voor de zomervakantie? Enkhuizen zelf is trouwens ook wel een bezoekje waard!