Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Corrie ten Boom museum Haarlem

Haarlem,
Nederland


Wereldwijd is het Anne Frank Huis in Amsterdam bekend geworden. Veel minder mensen weten dat er in Haarlem ook een museum is met een schokkend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog.
De woning van de familie Ten Boom was een schuilplaats voor degenen die voor de Nazi’s op de vlucht waren. Met dit geweldloos verzet tegen de Nazi-onderdrukkers brachten zij hun christelijk geloof in de praktijk.

Het huis is nu een museum. Het staat aan de Barteljorisstraat 19 en is gevestigd boven een horlogerie. Een groot deel van de woning is zo ingericht dat het overeenkomt met hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft uitgezien.
Op 28 februari 1944 werd de familie verraden en viel de Gestapo hun woning binnen. Ze vermoedden dat er Joden in het huis aanwezig waren, maar die verbleven veilig achter een extra muur in de slaapkamer van dochter Corrie ten Boom. In deze “schuilplaats” zaten twee Joodse mannen, twee Joodse vrouwen en twee leden van de Ondergrondse. Hoewel het huis nog een tijd bewaakt bleef, zagen leden van het Verzet kans om de onderduikers te bevrijden.
Bezoekende gasten kunnen er de “Schuilplaats” zien, een smalle ruimte achter een valse muur in de slaapkamer van Corrie ten Boom. Hier waren Joodse onderduikers en anderen veilig voor de Nazi’s. Door het werk van de Ten Booms en hun vele vrienden werden zo’n 800 Joden gered en een groot aantal leden van de Ondergrondse beschermd.

Vier Ten Booms gaven hun leven voor hun overtuiging, maar Corrie overleefde het dodenkamp. Zij was ervan overtuigd dat haar leven een geschenk was van God en zij voelde zich geroepen om aan iedereen te vertellen wat zij en haar zus Betsie in Ravensbruck hadden geleerd. Toen ze 53 jaar oud was, begon ze te reizen over de wereld om haar levensvisie te verkondigen.

Bezoekerstijden: (De rondleidingen duren ruim een uur en zijn beurtelings in het Nederlands en in het Engels.)
• Van 1 april t/m 31 oktober
op dinsdag t/m zaterdag vanaf 10:00 uur tot 15:30 uur.
• Van 1 november t/m 31 maart
op dinsdag t/m zaterdag vanaf 11:00 uur tot 15:00 uur.
• Het museum is zondags en maandags en op algemene feestdagen gesloten.

Het museum is te klein om bezoekers al binnen te laten voor het begin van de rondleiding. Je moet dus buiten even wachten. De ingang is bij de zijdeur van het huis, in de Schoutensteeg.

De foto van Corrie ten Boom heb ik via Google gevonden.