Haarlem

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. De stad ligt aan de rivier de Spaarne, telt 22 hofjes (tuintjes) en verschillende molens. Midden op de Grote Markt staan de imposante Grote of Sint-Bavokerk en de Vleeshal. De Barteljorisstraat, de Grote Houtstraat en de Zijlweg (waar de redactie van Columbus is gevestigd) zijn straten die voorkomen in het bordspel Monopoly.

Beste foto's & tips van Haarlem

'505832' door geervannesmeed '505832' door geervannesmeed

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Gravestenenbrug

geervannesmeed

De Gravestenenbrug, een dubbele ophaalbrug over het Spaarne, is samen met de fraaie gerestaureerde woningen aan de overzijde, waarschijnlijk het meest gefotografeerde object in Haarlem. De brug is vernoemd naar Gravesteen, een nederzetting van de Graaf van Holland. Bij de vernieuwing van deze brug in 1863, zijn fundamenten teruggevonden die dateren van vóór de 13de eeuw. De brug werd vanwege bouwvalligheid in de jaren '40 van de vorige eeuw niet meer gebruikt, maar is in 1950, toen het benodigde geld er was, herbouwd. De ophaalbrug zelf is van staal, met een wegdek van eikenhout. In het fraai gerestaureerde grote dubbelpand aan de overzijde was in de 16de en de 17de eeuw bierbrouwerij "de Olifant" gevestigd. Het brouwersambacht was in die tijd de belangrijkste vorm van nijverheid in Haarlem. Het water, dat men voor de bierproductie nodig had, kwam aanvankelijk uit het Spaarne. Later in de zestiende eeuw werd het uit bekkens in de duinen gehaald en met schuiten over het Spaarne aangevoerd. De gevels hellen trouwens iets naar voren, ze zijn "op vlucht" gebouwd. Het bouwen op vlucht houdt het doelbewust voorover laten hellen van de gevel van een bouwwerk in. Dit vergemakkelijkte het hijsen van goederen naar de zolder.

'532074' door geervannesmeed '532074' door geervannesmeed

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Het mooiste straatje.

geervannesmeed

De Korte Houtstraat is mooi om doorheen te lopen (en te fotograferen uiteraard). Het schijnt dan ook de meest gefotografeerde straat van Haarlem te zijn. Er zijn ook tal van leuke ambachtelijke winkeltjes met o.a. handgemaakte bonbons en zijden lampenkappen, Els Handmade Design, een wijnwinkel en –proeverij en een knus restaurant. In de donkere maanden komt er kerstdecoratie tevoorschijn en lampionnen zoals hier op de foto, zorgen 's avonds voor sfeer. Maar wanneer alles fris groen is en in bloei staat, vind ik het toch op zijn mooist. Je mag het dan ook gerust het "Groenste straatje van Haarlem" noemen. Je kunt de Korte Houtstraat vinden achter het Nieuwe Kerksplein richting Lange Houtstraat . Vlakbij de Raamsingel.

'496494' door afrika '496494' door afrika

NederlandHaarlem

NederlandHaarlem

Hongerig kroost

afrika

Na de AWD meteen ook maar doorgefietst naar landgoed Elswout in Overveen. Ook een prachtige plek om te wandelen. Voor de poort zwommen pa en ma Waterhoen met hun kroost . Ze hadden het razend druk om al die hongerige en piepende bekkies te voeren.

Laatste Haarlem artikelen

Hier wil je naartoe: de gezelligste tuinkas van Nederland

Onder Haarlemmers is het Veerkwartier, een voormalige plantenkas aan de Veerplas, razend populair. Het is de eigenaren gelukt om er een rust- en speelplek te creëren in de natuur, waar ook nog eens lekker en duurzaam gegeten kan worden. En dat proef je aan alles. Zo staat de kachel aan en zitten de...

Onder Haarlemmers is het Veerkwartier, een voormalige plantenkas aan de Veerplas, razend populair. Het is de eigenaren gelukt om er een rust- en speel...