Groningen

'185861' door trijntje1 '185861' door trijntje1

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Molen Goliath,...Eems

trijntje1

Een autentieke molen in het landschap bij de Eemshaven in Groningen - Molen Goliath staat temidden van de andere molens: de windmolens - waarmee de Eemshaven inmiddels mee vol staat..... Molen Goliath is zeker een bezichtiging waard. Het Groninger Platteland erom heen ook !

'492367' door jeannette '492367' door jeannette

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Koolzaadroute

jeannette

Afgelopen zondag ben ik op zoek gegaan naar het koolzaad dat momenteel overal in noord Groningen in bloei staat. Volop kleine weggetjes met enorme knalgele velden, een schitterend gezicht!

'308181' door Sanderopreis '308181' door Sanderopreis

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Molen tijdens mistige

Sanderopreis

Zondagmorgen. Al een korte nacht gehad door de zomertijd. En er dan vroeg uit om foto's te gaan maken. Makkelijk ging het niet, maar gelukkig was ik nog net op tijd om deze 'gouden' zonsopkomst bij de Noorder molen vast te leggen.

'311126' door woja '311126' door woja

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Kowalski paarden

woja

in de polders net boven Zoutkamp kom je deze paarden tegen, het zijn "wilde"paarden die het hele jaar buiten staan.Deze kudde is makkeijk te benaderen, wanneer je rustig naar de kudde loopt en je gaat bijv. op de grond zitten dan komen zij naar je toe, die dan hele mooie momenten kan op leveren om foto's te maken.

'523693' door Jelle51 '523693' door Jelle51

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Bijna lente

Jelle51

Nog even en dan komen deze mooie blauwborsten weer naar Nederland. Een goede plek om deze vogels te spotten is het Lauwersmeergebied. In de buurt van vogel-kijkhut Jaap Deensgat heb je grote kans om ze te zien in mei. Ook het baardmannetje heb ik daar wel eens gezien.

'489871' door Gerrit-Gaspedaal '489871' door Gerrit-Gaspedaal

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Wall House #2

Gerrit-Gaspedaal

Zegt de naam John Hejduk je iets? Nee? Hm... I.M. Pei dan? Ook niet? Of toch wel een beetje... als ik 'Architect van de glazen piramides bij het Louvre' erbij vertel? Welnu... leerling Hejduk heeft blijkbaar een iets andere architecturale weg ingeslagen dan zijn voormalige/illustere leermeestr Pei. Hejduk heeft, de man is al een tijdje in het rijk van de eeuwige bouwkavels, sinds de jaren '70 met tussenpozen maar toch best voortdurend lopen schetsen en schaven op 24 varianten van een theoretisch ontwerp met als uitgangspunt een grote halve meter dikke muur met daaraan gekoppeld diverse functionele ruimten teneinde een bewoonbaar, logisch en inspirerend woongeheel te creëren dat harmonieert met zijn/haar omgeving. Uiteindelijk is zijn tweede ontwerp hiervan in 2001 gerealiseerd. Vandaar Wall House #2. Gelukkig voor ons relatief dichtbij: aan het Hoornse Meer in Groningen (weliswaar in een vrij simpele blokkendooswijk maar met prachtig uitzicht). Helaas wat minder gelukkig voor hem: 1 jaar ná zijn overlijden. Hierdoor zijn er ook tal van al dan niet filosofische bedenksels op zijn erfgoed losgelaten: - de muur zou symbool staan voor de fysieke overgang tussen toekomst en verleden, met de muur als heden. - de van kleur en vorm verschilende ruimten staan elk voor een apart functioneel vertrek en gevoel. - de vertrekken achter de muur (entrée, toilet, kantoor, badkamer, technische ruimten) vertalen passiviteit/functie/werk/publiek en de ruimten voor de muur voor expressiviteit/emotie/wonen/privé (keuken, woon-, eet- en slaapkamer). De wand isoleert beiden van elkaar. - de bewoner beleeft concepten als tijdelijke eenzaamheid en gedwongen samenzijn apart en tegelijk. - de muur verbeeldt een denkbeeldige afstand, elke passage ervaart de bewoner als een overgang. - de indeling laat bewoners zich verplaatsen naar de ruimtes die het best passen bij hun gemoedstoestand. Feit is dat de woning, welke van de 24 vormen ook, oorspronkelijk bedacht is voor een vriend/studiegenoot van Hejduk: landschapsontwerper Ed Bye (vandaar dat het ook wel het Bye House wordt genoemd), maar die heeft het niet mogen meemaken. Tegenwoordig wordt het een deel van het jaar bewoond door daarvoor uitgenodigde kunstenaars, en deel van het jaar dient het als expositie- dan wel evenementenruimte. Praktisch? Mwôh… Origineel? Jaaah! Check eens www.wallhouse.nl en/of www.archdaily.com/205541/ad-classics-wall-house-2-john-hejduk/ voor een grotere impressie.

'489183' door Jelle51 '489183' door Jelle51

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Een verrassende...ont

Jelle51

Jaren hoopte ik de wezel te zien en ik had nooit verwacht dat ik dit dier zou kunnen fotograferen. Toch lukte het vorig voorjaar. Het diertje vluchtte een hol in. Toch stak het nog even nieuwsgierig zijn kop buiten en wat een geluk ik kon er een foto van maken. Dit moment maakte ik mee tijdens een wandeling door het Reitdiepgebied. Het landschap dankt zijn bijzondere uitstraling aan de sporen van 2500 jaar bewoning van het gebied. Historische dorpjes, wierden, kronkelende weggetjes en mooie polders. Het Reitdiepgebied leent zich uitstekend voor de fiets- of wandeltocht. In het voorjaar zijn bij de meanderende rivier talloze broedvogels te zien. In de weilanden broeden grutto, tureluur en de scholekster. Er zijn veel knobbelzwanen in het gebied en in het voorjaar zie je er veel hazen. Ook buiten het broedseizoen is het Reitdiepgebied een belangrijk vogelgebied. In de herfst en winter komen er veel vogels die op doortrek zijn of er overwinteren. Met name de goudplevier is er dan veel te zien. Het gebied wordt beheerd door het Groninger landschap.

'245383' door RGKoning '245383' door RGKoning

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Hortus Haren

RGKoning

Haren heeft de grootste botanische tuin van Nederland. Op een oppervlakte van ca. 20 hectare groeien en bloeien planten uit alle streken van Nederland en de rest van de wereld.

'100794' door Jelle51 '100794' door Jelle51

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Op een prachtige...wi

Jelle51

een mooie spiegeling in het water van het van Starkenborg kanaal

'497656' door Jelle51 '497656' door Jelle51

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Baardmannetje met nes

Jelle51

De baardman is een echte rietvogel. En in het Lauwersmeergebied is heel veel riet. Het mannetje heeft karakteristieke ‘bakkebaarden’, de vrouwtjes hebben geen bakkebaarden. In het voorjaar en de zomer voeden ze zich met insecten. In de herfst veranderd de maag en wordt harder, zodat de vogel harde zaden kan verteren. Ik heb dit prachtige vogeltje maar 1 keer gezien in al de jaren dat ik er rond zwerf.

'288032' door trijntje1 '288032' door trijntje1

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Koude zonsondergang i

trijntje1

Deze foto heb ik vandaag aan het eind van de middag gemaakt..... het was een koude mooie zonsondergang met prachtige kleuren in het Groningse Landschap. Vanmorgen waren alle bomen en struiken wit van de rijp...... helaas te mistig om foto's te maken - maar vanmiddag kwam af en toe de zon een beetje door wat prachtig licht gaf......helaas had ik met paardrijden m'n fototoestel niet bij me....anders had echt prachtige foto's met heel mooi zacht licht kunnen maken.....

'456836' door jeanique '456836' door jeanique

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Het Zwanenmeer

jeanique

(Vergroot de foto voor optimaal beeld) Op de foto is een knobbelzwaan te zien. Ze waren met z'n vijven in een klein meertje aan het zwemmen. Twee mannetjes en drie vrouwtjes. De twee mannetjes waren naar elkaar aan het dreigen (de vleugels optillen en met beide poten tegelijk roeien waarbij schokkende bewegingen ontstaan. Hierdoor zorgt hij voor een flinke vloedgolf) Prachtig om te zien. De zon ging al onder en het werd al snel donker. De foto heb ik maar een klein beetje bewerkt om de zwaan er nog mooier uit te laten komen. Dit is voor nu eventjes de laatste foto die ik plaats. Mijn vriend en ik gaan weer even op een spoedvakantietje, deze keer naar Newcastle. Ik hoop een aantal mooie foto's te kunnen schieten. Ik heb eindelijk mijn filters binnen en kijk ernaar uit om ermee te gaan experimenteren. Tot over een paar daagjes!

'507017' door Lione Kolsteren '507017' door Lione Kolsteren

NederlandGroningen

NederlandGroningen

September

Lione Kolsteren

In 1969 werd de Lauwerszee, een binnenzee tussen Groningen en Friesland afgesloten met een dijk. Sindsdien is de natuur hier haar gang gegaan en heeft een prachtig gebied gevormd van water, eilandjes, bossen en ruige graslanden. Voor natuurliefhebbers en rustzoekers is het hier goed toeven. Deze foto is enkele weken geleden genomen, formeel was het toen nog zomer. Het lijkt op de herst, prachtige dreigende luchten, veel wind en stilte, heel veel stilte. Een aanrader, dit gebied.

'335118' door trijntje1 '335118' door trijntje1

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Avondrood vlakbij...A

trijntje1

vanavond onderweg naar de sportschool nog even snel deze foto gemaakt.... vlakbij het Pekelbassin van de Akzo en bij Weiwerd de lucht kleurde zo mooi rood....ik moest wel even stoppen en een paar foto's maken.....

'512114' door jeanique '512114' door jeanique

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Oog in oog

jeanique

Tijdens een mooie herfstwandeling in het natuurgebied van Ter Borg, kwam ik een kudde Schotse Hooglanders tegen. Ze stonden rustig te grazen totdat ze ineens besloten om verder te gaan. Ze kwamen netjes op het pad lopen, het pad waar ik op stond. Een beetje verbaasd en op zijn hoede stonden we ineens oog in oog met elkaar en heb ik dit plaatje kunnen schieten. Prachtige dieren!

'500874' door KHeijlaerts '500874' door KHeijlaerts

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Vanaf het dak van een

KHeijlaerts

Vanaf het dak van een schip ben je niet zo hoog als een dak van een gebouw. Maar vanaf het dak van een schip heb je wel een ander uitzicht dan vanaf de wal. Ik ben hier in de Hoge der A in het centrum van Groningen. Dit weekend was daar het evenement zomerwelvaart. Ik sta hier op het dak van de 'Talisman' een varend monument. Dit is een oud vrachtscheepje (een steilsteven) dat in 1929 in Stadskanaal (Groningen) van de werf liep. De Talisman voer in de beginjaren tussen Groningen en Dortmund met aardappelen, steenkolen en vracht. Na de Tweede Wereldoorlog voer de Oetciena over de Rijn, totdat het in de jaren ’70 weer terugkwam naar Groningen onder een nieuwe naam: Duo. De Duo haalde een paar jaar kunstmest uit Duitsland, maar werd toen uit de vaart gehaald. De eigenaar gebruikte de Duo als woonschip. In 2004 kochten de huidige eigenaren het toen verwaarloosde schip, restaureerden het en doopten het Talisman. Voor de Talisman zie je de 'Nieuwe zorg' en de 'Terra Nova' liggen: - De Nieuwe Zorg (1906) is een riet- of Biesbosch aak, gebouwd voor transport van lichte ladingen zoals riet, rijshout, hooi, stro en vlas vanuit de Biesbosch en omgeving door heel Nederland. Ook turf werd vervoerd vanuit het noorden naar Zuid-West Nederland. Sinds 1980 is de NZ weer als zeilend erfgoed op de Nederlandse wateren. - De vijftig meter lange Terra Nova is een ‘luxe motorschip’, gebouwd in 1929. Ze werd gebouwd voor een vermogend man en dat is te zien aan de constructie en de luxe afwerking, vooral in de stuurhut en in de roef, het schippersverblijf. Het schip kreeg al snel de bijnaam ‘Parel van de Rijn’ en vervoerde zware vrachten zoals stenen, en bulkgoederen. In 1996 vervoerde de Terra Nova haar laatste vracht en begon de eigenaar met het terugbrengen in de originele staat. De Terra Nova is nu het verenigingsschip van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. (bron: website van Zomerwelvaart. www.zomerwelvaart.nl) Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 31mm; ISO 125; f/6,3; 1/640s

'169668' door avdm '169668' door avdm

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Inner peace

avdm

+- 45min na de zonsondergang kunnen kleuren erg mooi zijn. Deze zijn met het blote oog bijna niet waar te nemen. Door de lange sluitertijden registreet de camera ze gelukkig wel!

'501862' door carolienduistermaat '501862' door carolienduistermaat

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Zonsondergang...Lauwe

carolienduistermaat

We stonden met de camper in Lauwersoog aan het Lauwersmeer op een camperplek die "Lauwersmeerplezier" heette. Er zijn daar zo'n 10 plaatsen direct aan het water. Wij hadden het geluk dat er vrijdagmorgen een paar vertrokken, zodat we op één van die hele populaire plekken konden gaan staan. Om te kunnen genieten van een paar hele mooie zonsondergangen hoefden we dan ook niet op pad.

'501948' door carolienduistermaat '501948' door carolienduistermaat

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Konikpaarden

carolienduistermaat

Het Nationaal Park Lauwersmeer is natuurlijk een vermaard vogelgebied, waar vogelaars vanuit de vogelkijkhutten de duizenden trek- en watervogels kunnen bespieden. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze nieuwe wildernis, waar op de voormalige zeebodem zeldzame orchideeën en parnassia bloeien en Schotse Hooglanders en Konikpaarden de grote vlaktes begrazen. Een uniek gebied dat goed te verkennen is dankzij een netwerk van wandel- en fietsroutes en vanaf het water.

'552622' door konne000 '552622' door konne000

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Safari in de...Lauwer

konne000

Regelmatig maken wij een wandeling in de Lauwersmeer, het natuurgebied op de grens van Friesland en Groningen. Onderweg tref je nauwelijks andere mensen, maar wel vele vogels, kom je Schotse Hooglanders tegen of de Konikpaarden, die daar ook in groepen rondlopen. Je waant je af en toe in een vreemd land, terwijl het hier een safari in eigen land betreft!

'292962' door stefsteneker '292962' door stefsteneker

NederlandGroningen

NederlandGroningen

WinterWelVaart,...eve

stefsteneker

Hier nog een foto genomen tijdens WinterWelVaart, het evenement met oude schepen in Groningen. Op de achtergrond zie je de Der Aakerk. Deze foto is genomen in 2009, toen er eindelijk weer eens een echte winter was.

'308873' door konne000 '308873' door konne000

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Inside

konne000

Ja, ja, ook in groningen hebben we bollenvelden!! Achteruitgang van de landbouw-en veeteeltsector in onze provincie noopte de boeren op iets anders over te gaan, dus werden het bloembollen.De tulp is natuurlijk, evenals alle andere planten, een genot om naar te kijken. Maar...kijk je wel eens inside, daar waar het allemaal om gaat, wat de tulp betreft. Daar zie je de stamper met daaromheen de meeldraden, met het stuifmeel er op. Dit moet dan weer door bijen, wespen, hommels, etc. meegevoerd worden voor de bestuiving van andere bloemen. Hoe bedenken ze het..een waar wonder der natuur!!

'524756' door Jelle51 '524756' door Jelle51

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Vogel van het jaar...

Jelle51

Het gaat niet goed met één van de bekendste weidevogels, de kievit. Vanaf halverwege de jaren 90 neemt het aantal kieviten snel af. Waarschijnlijk overleven te weinig jonge kieviten de eerste weken. Reden voor Vogelbescherming Nederland en Sovon om het Jaar van de Kievit uit te roepen. Daarin doen ze onderzoek naar jonge kieviten en naar het effect van maatregelen om het tij te keren.

'461520' door jeanique '461520' door jeanique

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Winter Tree

jeanique

(Vergroot de foto voor optimaal beeld) De eerste sneeuw is gevallen! En zo kwam ook de kou. Deze foto is van een paar jaar geleden toen alle bomen prachtig in ijs waren gehuld. Deze boom staat op een klein eilandje bij ons kanaal. Mijn oude buurman heeft hem toen hij nog jong was geplant. De buurman leeft niet meer, maar zijn boom blijft nog altijd voort bloeien.