Gelderland

'286495' door mamacaro '286495' door mamacaro

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Oudste kroeg van...Ne

mamacaro

De oudste kroeg van Nederland bevindt zich in Doesburg. Het is de Waag en bestaat al sinds 1478. Stukje geschiedenis: Handelaren moesten over de inkomende goederen belasting betalen aan de stad Doesburg. In die tijd gebeurde dit op basis van het gewicht. Vandaar dat er behoefte ontstond aan een plaats waar de goederen gewogen konden worden. In 1478 is De Waag van Doesburg dan ook in gebruik genomen. De pachter van De Waag had tevens het monopolie op de verkoop van vreemde bieren in de stad. Zeker in die tijd – we spreken over de 15e eeuw – was bier de volksdrank; water bevatte immers te veel ziektekiemen. Zo is De Waag ontstaan als combinatie van waaggebouw en stadsbierhuys. zie verder www.waagdoesburg.nl. Ook het eten is er erg lekker!

'457350' door Simmes Jan '457350' door Simmes Jan

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Watergordijn

Simmes Jan

Tijdens een fietstocht in de omgeving kwam ik door de oude Hanzestad Zutphen. De combinatie zon en wind zorgde voor een mooi effect in deze grote stadsvijver. Zutphen, november 2014.

'508425' door Moraimavdf '508425' door Moraimavdf

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Wandelen in het bos.

Moraimavdf

Op een mooie dag, vorig jaar, ging ik een keertje met een vriendin naar het bos in Wolfheze. Ik had helaas mijn camera niet meegenomen, maar mijn vriendin wel. Ik heb de camera van haar even geleend om deze foto te maken van dit stukje natuur, want ik vond het zo mooi dat ik dit beeld niet kon laten schieten.

'553067' door RichardReuser '553067' door RichardReuser

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Land van Maas & Waal

RichardReuser

Bezoek eens het Land van Maas en Waal, het gebied ligt tussen de grote rivieren en geniet van de mooie uiterwaarden. Indien je eens lekker wil gaan fietsen kun je een mooie ronde maken over de Waal- en Maasdijk. Wandelen kan natuurlijk ook :)

'542901' door Moraimavdf '542901' door Moraimavdf

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Het Roekelsebos

Moraimavdf

Nabij de `s Heerenloo de Hartenberg bij Otterlo ligt een bosreservaat, waar voornamelijk Vliegdennen staan. Dit zijn oude, zeer grillig gevormde dennen die niet geplant zijn, maar waarvan het zaad door de wind is aangevoerd. In een bosreservaat gaat de natuur (bijna) volledig zijn gang. Een deel van het beheer wordt op natuurlijke wijze gedaan door de herten, reeën en wilde zwijnen, maar ze proberen ook te sturen naar meer gevarieerde boomsoorten. Dit betekent dat Grove Dennen soms plaats moeten maken loofhoutsoorten zoals Berk, Eik en Beuk. (Met dank aan www.ede.nl/vrije-tijd-en-toerisme) Roekel, een mooi bosgebied om een wandeling te maken waarbij het mogelijk is dat u een wild zwijn of edelhert ontmoet. Afgelopen zondag hebben we een hele leuke ochtend gehad met zo’n mystieke sfeer.

'500081' door noiram '500081' door noiram

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Muurhuisjes Elburg

noiram

Van de middeleeuwse ommuring, die in de jaren na 1392 in Elburg tot stand kwam, resteren aan de noord-, zuid- en westzijde nog aanzienlijke delen. Halfronde muurtorens met open keel zijn onder meer te zien bij de Noorder-, Wester- en Oosterwalstraat. Aan de Oosterwalstraat zijn later muurhuisjes gebouwd die op de foto te zien zijn. Duidelijk zichtbaar is de stadsmuur, met er tegenaan geplakt de huisjes, met zogenaamd lessenaarsdak. Rechts staat dan een wat nieuwer pand. Vreemd dat dit huis ook zo dicht tegen de bestaande bebouwing aan staat!

'526667' door adelheid '526667' door adelheid

NederlandGelderland

NederlandGelderland

De Oversteek, de...pr

adelheid

Deze brug is niet alleen mooi, maar geeft ook een stukje geschiedenis weer. De stijl van de brug is gekozen zodat het overeenkomt met de oude Waalbrug die te kleine werd voor al het verkeer, en die iets verder naar het Oosten ligt. Bij de brug is een monument met de herinnering aan de geallieerde troepen die gedurende de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog over de Waal moesten steken. Er zijn 48 mensen bij omgekomen en dit wordt herdacht door 48 paar lampen op de brug. Deze lampen gaan 'savonds twee bij twee aan van zuid naar noord om de langzame vordering van de troepen destijds weer te geven (Wikipedia).

'554213' door RichardReuser '554213' door RichardReuser

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Spiegeltje, spiegeltj

RichardReuser

Het Land van Maas en Waal is erg mooi, de afwisseling van water, dijken en polderlandschap maken het erg gevarieerd en blijft boeien. Pak de fiets en kom dit mooie gebied eens verkennen :)

'417840' door Schopman '417840' door Schopman

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Besneeuwde...denneboo

Schopman

Op de foto zie je de bekende "Japanse" boompjes (meer fotografen noemen die zo vanwege de vormen) op het Kootwijkerzand in Gelderland. Ik ben over het algemeen niet zo voor kadertjes rondom foto's omdat ik vind dat deze voor zichzelf moeten spreken. Een kadertje maakt een foto namelijk niet beter. In enkele gevallen doet het een foto echter wel beter uitkomen. Vooral als het beeld aan de randen wit is en op een wit vlak wordt getoond. Omdat dit hier het geval is hier dus een kadertje. Hier koos ik voor een rustige groene kleur omdat dit mooi past bij het gedekte groen van de bomen.

'402512' door noiram '402512' door noiram

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Oudste gebouw van...N

noiram

De Steenstraat was vroeger een deftige straat en een begeerde plek om te wonen, dicht bij de Waal. Naast woonhuizen stonden er ook kantoorgebouwen. Het huis Steenstraat 22 staat bekend als het Brouwershuis. Het Brouwershuis was eigendom van het brouwersgilde, maar er werd geen bier gebrouwen; het benedendeel was in gebruik als woonhuis, boven was ingericht als pakhuis. Het pand dateert uit de 15e eeuw. In de achtergrond is de Waalbrug te zien.

'457136' door gorke '457136' door gorke

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Dickens

gorke

Vandaag naar het Dickens festijn geweest. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven. De geuren van punch en gepofte kastanjes, duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor. Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, terwijl even verderop een schapenkudde passeert en vaten met hete punch door straten worden gerold. Kooplui bieden hun waar aan, handwerkers demonstreren hun ambacht, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen, boefjes stelen, kinderen zingen. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria passeert.

'458141' door Moraimavdf '458141' door Moraimavdf

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Pret met de sneeuw

Moraimavdf

We hebben een geweldig middags gehad met de sneeuw op de Heide. Zowel volwassenen als kinderen genoten van het witte landschap met hun hondjes, ballen of sleeën. Het was leuk!

'499801' door noiram '499801' door noiram

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Oosterwalstraat,...El

noiram

Dit is de Oosterwalstraat in Elburg. Dit stadje is een bezoek zeker waard, het staat bol van de monumenten en valt vooral op door het rechthoekige stratenpatroon. Het stadje is zo'n 900 jaar oud en als je een stadswandelingetje doet kom je onder meer door dit straatje, waar de bewoners hun best doen om er iets heel gezelligs van te maken!

'164719' door Marjan '164719' door Marjan

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Grutto

Marjan

De Grutto's arriveren momenteel massaal uit hun winterkwartieren om weer in onze nederlandse polders te gaan broeden. De eerste baltsende Grutto's heb ik inmiddels gespot. Als de Grutto's jongen hebben zijn de oudervogels erg goed te benaderen en schreeuwen ze je de huid vol, totdat je weggaat.

'172149' door Rianneboots '172149' door Rianneboots

NederlandGelderland

NederlandGelderland

IJskoud in het bos op

Rianneboots

IJskoud in het bos op de Veluwe

'553614' door Fietser '553614' door Fietser

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Kasteel Staverden

Fietser

Reed vanmiddag op weg naar huis langs kasteel Staverden in het "stadje" Staverden in de gemeente Ermelo en zag daar deze bloeiende krokussen. Bronkhorst heeft de naam de kleinste stad van Nederland te zijn, maar Staverden is toch echt een stuk kleiner. Het is meer een buurt schap met het kasteel als middelpunt. Staverden heeft al ruim 700 jaar stads rechten gegeven door de graaf van Gelre en onder een voorwaarde dat ze elk jaar witte pauwen veren leveren aan de graaf. Achter het kasteel is nog altijd een grote ren met witte pauwen en of nog altijd de veren geleverd worden? Het is er vrij wandelen op het landgoed en in de omringende bossen waar nog diverse beekjes stromen die gelden als een van de schoonste van Nederland. Heb daar diverse keren een ijsvogel gezien(ook in de tuin). In het wapen van Ermelo staat ook een witte pauw.

'499358' door JannavEek '499358' door JannavEek

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Pingoruïne

JannavEek

Pingoruïne is een (mooi) woord waarvan ik nog niet zo lang de betekenis weet. En toch schijnen er tientallen pingoruines in Noord Nederland te zijn. Op de foto zie je het Uddelermeer, tussen Uddel en Garderen. Een wonderlijk, stil, rond meer van 17 m diep midden op de hoge zandgronden van de Veluwe met een rietkraag eromheen. Ver boven het eigenlijke grondwaterniveau en 12000 jaar oud: dat moet een pingoruine zijn - een restmeer stammend uit de laatste ijstijd. Er woonden hier al 4000 jaar mensen, getuige ook de grafheuvels in de buurt. Het Uddelermeer heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Verhalen en legenden over reuzen, watermonsters, verborgen schatten en magische krachten doen al eeuwen de ronde. Terwijl hier overdag de herders hun schapen wasten, gingen in de avonduren mystieke gezelschappen ritueel te water. En koningin Wilhelmina posteerde haar schildersezel wel eens op deze oever.

'501081' door noiram '501081' door noiram

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Sint Walburgis,...Zut

noiram

De Sint Walburgiskerk in Zutphen, ook wel Walburgkerk genaamd, heeft een prachtig licht, wit geschilderd met geel afgebiesd interieur. Het beroemde Henrick Bader orgel (1639) behoort volgens het internet met zijn prachtige klanken tot de fraaiste orgels van Nederland. Het oudste deel van de kerk dateert uit de 11de eeuw. Prachtig om deze kerk te bezoeken in combinatie met de stokoude bibliotheek (1561), de Librije. In deze zogenaamde "kettingbibliotheek" werden de kostbare boeken aan de ketting gelegd tegen diefstal. In de kerk worden ook exposities gehouden, zoals bijvoorbeeld onlangs World Press Photo 2015.

'457810' door enroute2 '457810' door enroute2

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Boerenschuur (2)

enroute2

Vandaag ben ik nog even gaan kijken hoe de boerenschuur er nu bij staat. In het donkere kille winterweer midden op de grote witte sneeuwvlakte oogt hij nog eenzamer dan twee maanden terug tegen de warme avondgloed in het najaar. Het contrast der seizoenen.

'486001' door enroute2 '486001' door enroute2

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Ruimte voor de Waal

enroute2

In Nijmegen wordt gewerkt aan de realisatie van het project ‘Ruimte voor de Waal’, waarbij de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts wordt verlegd waardoor er plaats is voor een nieuwe nevengeul die bij hoogwater extra capaciteit kan opvangen. Ook ontstaat daardoor een langgerekt eiland in de Waal, dat pal tussen de historische binnenstad op de zuidoever en het nieuwe stadsdeel Waalsprong op de noordoever komt te liggen. Het eiland en de nevengeul vormen samen een uniek rivierpark, dat zal worden ingericht met een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten. Het is nu al interessant om een kijkje te gaan nemen en voor groepen kunnen zelfs rondleidingen worden verzorgd. Op de gelijknamige website (bron) kun je meer informatie vinden. Deze foto heb ik door een ongelooflijk smerig treinraam gemaakt, maar daar is vreemd genoeg niets van te zien. Op de voorgrond zie je een scheidingsinstallatie van grind en zand.

'498482' door enroute2 '498482' door enroute2

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Tropisch klimaat

enroute2

In het huidige tropische klimaat krijg je dat al gauw, van die plotselinge door de wind opgezweepte donderwolken die met luid geraas hun inhoud lozen, terwijl de bliksemschichten hun contouren verraden. Nou, dat is op deze foto helemaal niet het geval, want in voornoemde omstandigheden waag ik me liever niet in open veld voor een fietstochtje. In dit geval heb ik me gisteren verzekerd van een verkoelend regenloos rondje tegen deze mooie zonsondergang langs het Maaswaal kanaal aan de zuidoostkant van Nijmegen. Maar wat zou het mooi zijn om de bliksem eens vast te leggen, ik weet nog niet goed hoe ik dit aan moet pakken.

'490814' door enroute2 '490814' door enroute2

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Reusachtige bomen

enroute2

Dit is dezelfde bomenlaan als op mijn vorige foto, maar nu vanuit een ander perspectief. Het heet de Distelakkerstraat om precies te zijn, gezien vanaf de dijk langs de Waal tussen Weurt en Beuningen. De rijen met de indrukwekkend hoge populieren steken sterk af tegen het omringende landschap en het is een van mijn favoriete plekjes waar ik altijd even moet stoppen tijdens een fietstocht of wandeling. Met streetview in Gmaps kun je hier een 360 graden kijkje nemen als je het leuk vindt.

'457800' door Peerderik '457800' door Peerderik

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Vischpoort

Peerderik

Elburg in de mist, met op de achtergrond de vischpoort, gebouwd in de eerste helft van de 15 de eeuw. Van de poorten die vroeger aan de stadsmuren waren gebouwd, is de Vischpoort de enige in Elburg die nog is overgebleven.

'252121' door marcelloromeo '252121' door marcelloromeo

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Met Mamma aan de...Wa

marcelloromeo

Weken loop ik al te zeulen met loeizware fotoapparatuur door het kroondomein op de Veluwe om een Wildzwijn met "Frislingen"(biggetjes) op de plaat te zetten in de vrije natuur. Zien doe je ze regelmatig, horen nog vaker, maar om ze te fotograferen.... Constant lopen ze of in het struikgewas of met hun snuitjes geheel onder de bladeren, al wroetend naar iets eetbaars. Daarin doen ze niet onder voor hun ouders ! Vandaag weer enkele uurtjes vergeefs gewacht op de varkens, die ik wel gezien heb/had maar alleen op grote afstand kon fotograferen. Op de terugweg naar de auto: wegrennende varkens met jongen... Gauw het statief neergezet (lens zat er al op) en hopen dat ze misschien het pad over rennen... Pure mazzel ze renden m'n pad over, en (nog grotere mazzel!!) moeder stopt plotseling en kijkt in de lens!!!!