Gelderland reisblogs

Nieuw Fort Sint Andries

aticketto was er (tot 08 jan 2018) Gepost op 09 jan 1810 reacties

Nederland kent nog veel plekken waar de meeste nog nooit van gehoord hebben. En vaak dichterbij huis dan je denkt. Nieuw Fort Sint Andries is zo’n plek.

Eerst maar eens even wat geschiedenis…

Nieuw Fort Sint Andries dateert uit 1816 en was oorspronkelijk een vijfhoekig bakstenen fort. De ligging was militair strategisch op de smalle strook tussen de Maas en de Waal. Een ideale plek om de scheepvaart te controleren. Maar ook om de sluis van Sint Andries te beschermen, de verbinding tussen de Maas en de Waal. Het gebouw had twee verdiepingen en bood plaats aan 260 man. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het fort gebruikt door de Duitsers voor opslag van munitie en wapens. In april 1945 werd het fort door de Duitsers opgeblazen. Het vrijkomende puin werd in de jaren daarna gebruikt om wegen in de buurt te verharden. Sinds de jaren 60 heeft het fort geen enkele functie meer en verwilderde het terrein. In 2005 werd Staatsbosbeheer de eigenaar en heeft er voor gezorgd dat plek niet verder in verval raakt en toegankelijk is voor publiek.

Ik parkeer de auto op een kleine onverharde parkeerplaats bij de restanten van de oude sluis. In de jaren 30 werd de huidige schutsluis gebouwd en dus raakte de oude in verval. Via een poortje loop ik het terrein op van het fort. Meteen trekt een bijzondere toren mijn aandacht. Maar als ik deze van dichterbij wil bekijken moet ik eerst via een houten brug de fortgracht oversteken.

Eenmaal op het terrein loop ik eerst de verhoging op voor een beter zicht op de ruïne. Ik volg het paadje dat over de omwalling loopt en kom zo uit bij het de toren. Het informatie bordje voorziet mij van de nodige feitjes. Dit opvallende bouwwerk werd hier gebouwd naar aanleiding van de Koude Oorlog in 1955 en was onderdeel van netwerk dat laagvliegende vijandelijke vliegtuigen kon waarnemen. Nu hebben ze er moderne trappen in gemaakt en ondanks een ijskoud windje ga ik de trappen op. Dat stopt mij niet voor een mooi uitzicht op het fort en op het rivierenlandschap.

Als ik mijn ontdekkingstocht weer vervolg kom ik uit bij een rivierkazemat. Deze bunker werd gebouwd in 1936 en bood bescherming tegen vijandelijk vuur. Je kan er zo naar binnen maar het laagje water van zo’n 5 centimeter houd mij wel tegen. Zoveel valt er ook niet te zien, hoop ik dan maar.

Bij de ingang van het fort staan hekken en er hangt een bordje dat je het niet mag betreden vanwege instortingsgevaar. Jammer maar veiligheid en behoud van de ruïne staat voorop natuurlijk. Dan maar een rondje rondom de restanten. Een kleine tien minuten later sta ik weer voor de hekken. Het ziet er niet onveilig uit. Als ik gewoon in het midden blijf waar geen muren kunnen omvallen en waar ik vooral ook, al dan niet per ongeluk, geen schade kan aanbrengen aan dit stukje geschiedenis. Aan de omheining te zien zijn vele mij al voor gegaan. Met gemak stap ik over de twee draden van de afrastering.

In mijn enthousiasme tijdens het fotograferen en het ontdekken ben ik toch ongemerkt het gebouw in gelopen. Het ziet er helemaal niet onveilig uit maar schijn kan natuurlijk bedriegen. Sommige ruimtes zijn afgesloten doormiddel van een hekwerk of een slecht passende deur. Een ideale woonomgeving voor de vleermuis lijkt me zo. Op veel plekken is een deel van het plafond ingestort of is helemaal verdwenen. Ik besluit om de ruïne weer te verlaten maar pak een verkeerde trap en kom uit op het bouwwerk. Snel dan toch maar een fotootje voordat ik weer een veilige ondergrond kies.

Een bezoek kost je niet meer dan een half uurtje en mocht je in de buurt zijn zeker de moeite waard.

Routebeschrijving:
Neem op de A2 afslag 19 richting Kerkdriel/Rossum
Vervolg de weg ongeveer 8 kilometer
Net na de sluis van Sint Andries linksaf (doodlopende straat)
Aan de linkerkant is een kleine parkeerplaats bij de oude sluis

aticketto Positie 11 (16319 p.) Lid sinds 01-09-2016 Foto's en tips: 770 Blogs: 33 Fans: 3

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Uitzicht vanaf de toren
blogfoto nr. 2
Rondje om het Fort
blogfoto nr. 3
Luchtwachttoren
blogfoto nr. 4
Verboden toegang
blogfoto nr. 5
Veilig in het midden van het Fort
blogfoto nr. 6
In het Fort, niet zo veilig
blogfoto nr. 7
Per ongeluk op het fort
blogfoto nr. 8
De enige in- en uitgang van het terrein
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Edinburgh Vaults
1 8
Gepost op 22 december
Groot-Brittannië Edinburgh
Hen Party’s
1 8
Gepost op 09 december
Groot-Brittannië
Fietsen in Kyoto
5 6
Gepost op 03 december
Japan Kyoto

Reacties bij deze blog

MiekeDeHaas

Door: MiekeDeHaas • Geplaatst op

Mooi beschreven Marleen. Hopelijk wordt het nu , na jouw verhaal, niet bestormd. Mooi stukje historie

neretslok

Door: neretslok • Geplaatst op

Prima beschreven, goed verhaal en uitstekende info. De kans dat het hier binnenkort wemelt van de RR-ers is levensgroot!!

ChristaThieme

Door: ChristaThieme • Geplaatst op

Nou, ik ben een echte Nederlander want ik heb er nog nooit van gehoord! ;)
Mooi geschreven weer, maar dat had ik ook niet anders verwacht van jou!

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Je hebt er echt werk van gemaakt om dit voor mij onbekende stukje historie enthousiast en levendig te presenteren!

marcvankessel

Door: marcvankessel • Geplaatst op

Kan zo in de plaatselijke VVV brochure

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.