Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Canadian War Cemetery in Groesbeek

Gelderland,
Nederland


Laatst bezochten we de 'Canadian War Cemetery' in Groesbeek. Hier liggen 2.617 militairen van het Britse Gemenebest begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Deze Canadese begraafplaats is een van de drie officiële Canadese oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. Het is een prachtige, sereen rustige plek om even rond te lopen en stil te staan bij de kruizen en vooral bij hetgeen is gebeurd (en ook nu aan de hand is).

Op internet lees ik wat meer over de geschiedenis van de begraafplaats:
De begraafplaats in Groesbeek stamt uit 1945, toen de 2nd en 3th Canadian Infantry Divisions en de 4th Canadian Armoured Division deelnamen aan de Operatie Veritable. Er was behoefte aan een begraafplaats dicht bij Duits grondgebied om de Canadese slachtoffers die vielen tijdens de veldslagen te kunnen begraven.
Een team onder leiding van zes Canadezen hadden twee jaar nodig om de gehele begraafplaats aan te leggen. Destijds zag de begraafplaats er nog niet uit zoals nu. Er waren enkel houten kruizen in gras te vinden, die in 1950 werden vervangen door ijzeren kruizen. Pas in 1957 werden de witte Portlandstenen zerken geplaatst en werd de rest van de begraafplaats aangelegd volgens het ontwerp van de Britse architect Philip Dalton Hepworth. De begraafplaats is op 4 mei 1947 in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en de Canadese ambassadeur in Nederland P. Dupuy en Prins Bernhard officieel geopend.'