Friesland

'128582' door hillebrand '128582' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Sunburst

hillebrand

Vanmorgen vroeg had ik al een foto van het Wad geplaatst. Deze opname is net ietsje later gemaakt, maar vanaf hetzelfde standpunt met een andere lens (korte tele). De kleuren werden waanzinnig...Dat zijn de momenten die je fotografen hart sneller laten kloppen

'404607' door MaJaTa '404607' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Zonnebloemveld.

MaJaTa

Op een landweggetje vlakbij Joure in Friesland zag ik dit zonnebloemveld staan. Jammer genoeg zie je deze velden in nederland veel te weinig, dus gauw er even wat foto's van gemaakt !

'503140' door carolienduistermaat '503140' door carolienduistermaat

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Schaatsers Eernewoude

carolienduistermaat

Vanaf 28 april staat er midden in Eernewoude een beeld van drie schaatsenrijders. Het stalen kunstwerk verwijst naar de beroemde natuurijsklassieker ‘De 100 van Eernewoude’ in het Friese dorp. Drie oud-winnaars van wedstrijden in het plaatsje hebben model gestaan voor het beeld. Beeldhouwer Hans Jouta heeft een half jaar gewerkt aan het beeld, dat op 28 april werd onthuld door burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Tytsjerksteradiel. Speciaal aan het kunstwerk is dat het op het water staat. “Het beeld is op een drijvend ponton geplaatst”, vertelt Jouta. “Hierdoor gaat het met het water op en neer en dat geeft van een afstand het effect van schaatsen. En als het water bevroren is, lijkt het echt als of ze aan het schaatsen zijn.” Het beeld is gemaakt van een soort staal dat het een roestkleur geeft, maar niet verder zal roesten. Het beeld, dat ter hoogte van de start/finish van de natuurijsklassieker staat, moet zo een identificatiepunt worden van het dorp én de klassieker. “In de winter kunnen schaatsers er even stoppen en mee op de foto, bijvoorbeeld”, zegt Jouta. Dat de beeldhouwer gevraagd werd voor deze ‘schaatsopdracht’, is niet geheel toevallig. “Ik heb zelf vier keer de Elfstedentocht uitgereden. En mijn overgrootvader was de nummer twee bij de eerste Elfstedentocht.”

'111357' door hillebrand '111357' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Grenspoel

hillebrand

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het Drenths Friese Wold. In dit gebied is een prachtige zandvlakte te vinden. Aan de ran van die zandvlakte ligt de grenspoel. Vanmorgen vroeg ben ik voor onze cursus begon er eventjes langsgegaan. Het zonnetje kwam mooi op en er hingen nog wat mistflarden boven het water.

'500038' door sidonius '500038' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Het Wad in pastel

sidonius

Ons eigen land is ook mooi, en zeker de Waddenkust in Friesland. Het licht is daar fantastisch. En zo'n verschil tussen het licht op het Wad en dat op het Land, terwijl er maar een dijk tussen zit. Soms oranjerode luchten, of blauwpaarse donderwolken, soms teer pastel zoals op een avond in september toen ik deze foto maakte.

'509556' door sidonius '509556' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Reid de Jong, starter

sidonius

Bij een foto van de strontrace Workum-Warmond mag een foto van de starter niet ontbreken, dacht ik. Dit is Reid de Jong, initiator van de strontrace (zie eerdere foto). Hij verricht de start met een schot in de lucht van zijn jachtgeweer en de legendarische woorden: nou oprotten! Reid woont in het vuurtorenhuisje van Workum, met zicht op het IJsselmeer, vroeger de Zuiderzee. Hij ziet alle schepen Workum in en uit varen. Het schijnt dat hij geen elektriciteit en stromend water in dat huisje heeft. Sommige mensen kunnen, ook in Nederland, met heel weinig toe en zijn gelukkig.

'328684' door hillebrand '328684' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Vuur!

hillebrand

Vanavond ben ik eventjes met mijn buurman naar het Wad geweest om Flamingo's te bekijken. Toch altijd een bijzonder gezicht om die zuurstokken in de drek te zien staan :-). Aansluitend werden we op een lekkere zonsondergang getrakteerd. Over energie gesproken. De Waddenzee barst van het leven. Het is de kraamkamer van veel beestjes, die weer voedsel zijn voor de vele vogels die op trek zijn. Het waait er altijd. Veel windenergie en het opwekken van energie door getijdenstroming kan een interessante optie zijn. Maar boven alles doen de bezoekers aan dit prachtige werelderfgoed gebied er veel energie op door er domweg te zijn.

'458892' door hillebrand '458892' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Night watch...

hillebrand

's Nachts gefotografeerd in een van mijn favoriete natuurgebieden in Friesland. Volop sterren, maar helaas weinig meteorieten te zien. Het was het doel om de zwerm Boötiden te fotograferen die deze nacht piekt. De volle maan gooide echter roet in het eten. Slechts op 1 foto is een vallende ster te zien. Jammer, maar het was toch de moeite waard om vroeg op te staan. Heerlijk om zo in de stilte van de nacht op pad te zijn en alle geluiden van de natuur heel bewust te horen. Grtz. Hillebrand

'493885' door sidonius '493885' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Het Wad in pastel

sidonius

Het is fijn om dicht bij het Waddengebied te wonen, vooral nu de avonden weer lang zijn. 's Avonds even genieten van de rust en de stilte (er is nooit iemand). Elke avond is anders. Soms uitbundig van kleur, soms zacht als pastel, zoals afgelopen week.

'495283' door Sanine '495283' door Sanine

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Bij het krieken van d

Sanine

Met spoed haalde mijn moeder mij, bij het krieken van de dag, op om mij naar het ziekenhuis te brengen. Omdat ik dacht dat het wel mee viel en dezelfde haast niet kende, kon deze foto nog snel geschoten worden. Resultaat: prachtig plaatje en een blinde darm minder!

'500243' door hillebrand '500243' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Wondere Wadden Wereld

hillebrand

De wondere Wadden Wereld! Mijn achtertuin. Ik kom er graag en vaak om te wandelen, fotograferen en les te geven. Altijd anders, altijd nieuwe inspiratie. Heerlijk die uitgestrektheid van het landschap dat continue veranderd door de invloed van de getijden en weer en wind. Fijne dag! Hillebrand

'288197' door hillebrand '288197' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Grenspoel

hillebrand

Heerlijk hè, die winter! Zijn jullie ook zo lekker naar buiten geweest voor een frisse neus? Ik ben vanmorgen naar de Kale Duinen geweest. Dit is een stuifzand gebiedje op de grens van Friesland en Drenthe. Erg mooi daar!

'282693' door trijntje1 '282693' door trijntje1

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Bos bij De Slotplaats

trijntje1

Gisteren een leuke leerzame Fotoworkshop gehad van Hillebrand Breuker, bij De Slotplaats in Bakkeveen, 's morgens theorie, 's middags het bos in om het geleerde in de praktijk te brengen.......een geweldig leuke dag gehad.....en we hadden best mazzel met het weer...... 's middags beetje regen gehad, maar in het bos had je er niet zo veel last van.....de bladeren waren prachtig gekleurd in allerlei herfsttinten...... prachtig !

'532658' door sidonius '532658' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Eilandhoppen en...Dro

sidonius

Vakantie en Avontuur kan ook in eigen land. Ik heb een mooie tocht over de Waddenzee gemaakt met de historische zeilklipper Willem Jacob. We troffen het met prachtige wolkenpartijen. Het licht is altijd al mooi op de Waddenzee. Je kunt verschillende tochten maken: de Eilandhopper vaart met twee traditionele klippers een weektocht van 7 dagen. Eén, de Willem Jacob, gaat van Lauwersoog via alle Waddeneilanden weer terug naar Lauwersoog. De andere, de Avontuur, gaat van Amsterdam via Enkhuizen naar Texel, Vlieland en Terschelling en via Stavoren weer terug naar Amsterdam. Je kunt ook dagtochten maken, of een nachttocht en droogvaltocht op het Wad doen. Het is leuk als je aan boord meehelpt met het zeilen, maar het hoeft niet. Meer info op www.eilandhopper.nl PS: een droogvaltocht is een tocht met de klipper waarbij je bij laagtij 'droogvalt' op het Wad. Vervolgens wacht je tot het weer hoogtij wordt en kun je weer verder varen. Droogvallen is het leukste om 's nachts mee te maken en de zon te zien opkomen op het Wad.

'514912' door sidonius '514912' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Druppel ?

sidonius

Vanmiddag even gewandeld in de Groene Ster vlak bij Leeuwarden. Op pad voor een foto opdracht. Een druppel maakt zich los uit het water.....en weerkaatst de ondergaande zon. Niets is wat het lijkt... tip: neem eens een attribuut mee als je gaat wandelen, kun je leuke dingen mee doen.

'429549' door MaJaTa '429549' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Zes op een rij !

MaJaTa

Kluten zijn sierlijke vogels met een snavel die naar boven gekromd is, hier zie je er maar liefst zes in de lucht. Vaak zie je ze voedsel zoeken in binnendijkse brakwatergebieden, door de snavel een klein beetje te openen en met de kop heen en weer te bewegen vangt een kluut zijn voedsel.

'492452' door neretslok '492452' door neretslok

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Paardenreddingboot

neretslok

Reisreporters Andres en Marianne brachten mij gisteren op een idee door een foto van de paardenreddingbrigade te plaatsen. Ik wist dat ik hier in 2012 ook bij geweest was. En ja, in het archief vond ik deze foto. Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland trekken 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee. Zo ging het vroeger althans. De demonstraties zijn ook deze zomer weer te zien. Zie daarvoor de website van de VVV Ameland.

'340011' door hillebrand '340011' door hillebrand

NederlandFriesland

NederlandFriesland

End of the World

hillebrand

The end of the world... Dat lijkt het soms, maar wat is er veel te zien! Het voelt soms als een cadeautje om hier te komen. Langs het Wad mooie plekken zat om lekker uit te waaien en even een vakantiegevoel te krijgen.

'518803' door AdriaanV '518803' door AdriaanV

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Ijs surfen

AdriaanV

Ik zat zo naar buiten te kijken ,naar de sneeuwvlokken die neerdwarrelden , en toen dacht ik in één keer. stel je voor dat je toch nog een wintertje krijgt ,waarbij je dit soort plaatjes , zoals hier op het Tjeukemeer in Friesland nog kan maken!

'509783' door AdriaanV '509783' door AdriaanV

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Prachtige luchten

AdriaanV

Natuurlijk heb ik ook oog voor de schoonheid van ons land! Maar ik ben meer een mensen fotograaf . Toch kon ik het niet laten om deze foto te plaatsen,omdat ik hem zelf ook heel mooi vind.Heel mooi en bespiegelend beeld !

'338192' door eagerbeek '338192' door eagerbeek

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Paddestoelen

eagerbeek

Wild in het gras groeien deze paddestoelen in een aparte vorm. Ze staan in verschillende groepjes en ook soms bruinig. Ze lijken het meest op de geschubde inktzwam (Coprinus comatus)

'546353' door MiekeDeHaas '546353' door MiekeDeHaas

NederlandFriesland

NederlandFriesland

De Friese waddenkust

MiekeDeHaas

Het was september toen ik daar was. Eindelijk is het ervan gekomen om deze schitterende Nederlandse kustlijn eens te gaan bekijken. Het voelt alsof je heel ver weg bent van huis. Ik ga zeker nog eens terug in een ander jaargetij. In deze periode is de lucht vaak gevuld met zachte pastelkleuren. Heel bijzonder in combinatie met de houten paaltjes die als strakke lijnen in de zee staan. Wandelen en fietsen kun je eindeloos over de dijken. En vergeet vooral niet over de dijk heen te kijken. In deze periode heb je de kust zowat voor jezelf. Er zijn voldoende campings in de omgeving waar je kunt kamperen. Het waren zeer relaxte dagen . Zelf je potje koken met lokale producten, je fietsbanden weer wat oppompen en de volgende ochtend weer op pad. Ik heb weinig verkeerde eco-voetdrukken achter gelaten.

'557619' door MiekeDeHaas '557619' door MiekeDeHaas

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Zonsondergang bij de.

MiekeDeHaas

Heel de kust vanaf Moddergat tot de zwarte Haan is fantastisch. De fietstochten met goed aangegeven knooppunten brachten ons naar Dokkum, rondje om het Lauwersmeer en de L10 route die leidde me geheel langs de kust, over langgerekte dijken met zicht op zee en de wind voelbaar in mijn gezicht. Heerlijk. En voor zonsondergang op pad om het licht te vangen.

'319181' door Jelle51 '319181' door Jelle51

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Zwoegende paarden

Jelle51

Afgelopen zaterdag was demonstratie van de paardenreddingboot en laat zien hoe het toeging in vroeger tijden. Ameland heeft een lange geschiedenis in het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die in nood verkeren. Tegenwoordig vaart de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven uit bij Nes. Op de foto is te zien dat vier van de acht paarden de boot terug slepen op het strand.