Heemstede

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vernederlandste Hooglander

Heemstede,
Nederland


Sinds enige jaar lopen/grazen er een aantal, ik heb er iig 5 geteld, Schotse Hooglanders bij ons in het Wandelbos Groenendaal (Heemstede). Het is een favoriete uitplaats van Mats, onze hond. Meestal zie je de Hooglanders niet, wat toch best verwonderlijk is, want ze zijn wel een opvallende verschijning. Wanneer je gaat googelen op Schotse Hooglanders, dan kom je op overzichtpagina's, waar je ze tegen kunt komen. Opvallend is, dat ik in al die lijstjes nog niet het Wandelbos Groenendaal heb gezien.

De Schotse Hooglander, ook wel Highland Cow genoemd, is een relatief klein runderras dat meestal roodbruin van kleur is. Naast de roodbruine dieren komen ook zwarte, blonde en soms witte dieren voor. De kleur van de vacht kan zelfs gedurende de eerste levensjaren veranderen. De lange haren van de Schotse Hooglander hangen vaak voor de ogen, zeker als hij zijn wintervacht heeft. In het voorjaar verliest hij deze langharige wintervacht en komt er een kortharige zomervacht voor in de plaats. Om in het najaar weer uit te groeien tot een langharige wintervacht. De buitenste laag haar vormt een bescherming tegen de nattigheid. De binnenste beharing is erg zacht en zorgt voor warmte.

Kou is voor Schotse hooglanders geen probleem, zeker in de laatste 'slappe' winters niet. De dikke, langharige wintervacht houdt ze wel warm. Om zich voor te bereiden op de schaarse wintermaanden, eten hooglanders zich in de zomer en herfst helemaal vol. Zo beginnen ze goed opgevet aan de winter. Met hun graaswerk zorgen ze ervoor dat het landschap open en gevarieerd blijft, zodat er weer veel vogels, vlinders en bijzondere planten kunnen leven.

(bron:https://biesboschhoeve.nl/schotse-hooglanders/ & https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/schotse-hooglander)