Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Het Kraansvlak

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Groot wild in Nederland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Het Kraansvlak,
Nederland


Er leven Wisenten in het Kraansvlak (een 330ha. groot omheind gebied tussen Zandvoort en Bloemendaal) behorend bij nationaal park Zuid-Kennemerland!
De Wisent (Europese Bizon) is het grootste levende landzoogdier van Europa! In 1926 was de laatste wilde Wisent uitgestorven in de Kaukasus! Er waren echter nog een aantal dieren in gevangenschap,die zijn gebruikt om uit te zetten op verschillende plekken in Europa,om de kuddes zo weer te laten toenemen.

De grootste Wisentkuddes leven momenteel in de Oost-Europese oerbossen maar elders in Europa zijn ze ook uitgezet. Oorspronkelijk leefden ze niet in Nl. Maar in 2007 is er een pilotproject gestart in Zandvoort.
Er zijn toen enkele Wisenten uitgezet. Ze worden hier gevolgd en bestudeerd.
Ze gedijen hier goed en worden ingezet als grote grazers . De Pilot is geslaagd en de kudde heeft zich sindsdien behoorlijk uitgebreid en er zijn al Wisenten vanuit Zandvoort uitgezet elders in Nl maar ook oa in Spanje!

Tussen 1 sept-1 mrt is het Wisentpad geopend en kun je via een trappetje over de omheining het gebied in.Er zijn wel een aantal regels waar men zich aan moet houden omdat dit toch gevaarlijke wilde dieren zijn. Helaas houden een aantal mensen zich hier niet aan. Ze brengen zichzelf in gevaar maar verstoren zo ook de kudde...

Ik was hier afgelopen week (Er is een app die aangeeft of er een kans bestaat dat je ze kunt zien). Omdat enkele Wisenten een gps dragen die alleen zichtbaar is als ze zich bevinden in de nabijheid van het pad,maar ook bij het uitkijkpunt en langs het hek. Ik stond dus klaar om over het trappetje het gebied in te gaan toen er werd aangegeven dat ze zich bevonden langs het hek bij het Duinpieperpad(grenst aan Circuit Zandvoort).
Ik ben dus daarnaartoe gegaan,dit was een goede keus!!
Maar liefst 4u lang heb ik ze kunnen volgen en ze kwamen op plekken die vanaf het pad niet zichtbaar zijn. Zo kun je veilig dichtbij komen zonder regels te overtreden en zonder gevaar te lopen. De hekken zijn totaal niet hoog(wel onder stroom) dus je hebt een goed zicht .
Wat een prachtige ervaring, deze mooie dieren te mogen volgen!