Flevoland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Edelherten en andere dieren in het wild gaan zien en fotograferen

Flevoland,
Nederland


Bij de Oostvaardersplassen in Flevoland (tussen Lelystad en Almere zijn veel vogelopservatiehutten te zien voor het fotograferen van (water)vogels. Er is een informatiecentrum van Staatsbosbeheer dat -en dit is veel interessanter- ook Excursies geeft tijdens de bronsttijd in September /Oktober. J egaat dan met een soort huifwagen door het gesloten deel van het gebied wat maar liefst 6.000 Ha groot is !!!!! (Hebben we het nog over Nederland???) Hier zijn destijds 40 Edelherten uitgezet welke niet bejaagd worden en zichzelf moeten onderhouden. Inmiddels zijn er geen 40 meer maar..... ca. 2.000 !!!
Ik heb al heel wat herten gezien maar zulke gigantische roedels als je daar kunt zien nog nooit, en ik denk ook niet dat je dat elders ter wereld zo maar aantreft...
Ik heb eeen Foto-Safari gedaan waarvan er slechts enkele per jaar worden gehouden en reeds zeer ruim van te voren volgeboekt zijn (dit jaar reeds geheel vol helaas) De fotosafari vindt plaats vanuit een auto waarvan het goed fotograferen is middels een telelens (liefst een flinke) en een rijstzak door de openstaande ramen. De kosten vande safari zijn echter reeds € 50,00 terwijl de excursie (groepen van 30 man) € 15,00 bedragen.
Nog los van de echt vele honderden herten die je ongetwijfeld gaat zien lopen er nog ca. 750 Konik-paarden en een aantal Heck-runderen. Verder zie je regelmatig vossen en zilverreigers en is ook de zeearend soms te zien.
Je kunt het gedeelte direkt achter de info-post gratis te voet lopen vanwaaruit je als je geluk hebt ook wild kunt zien, teleurstelling is dan echter ook heel goed mogelijk doordat bijvoorbeeld de hut "de Zeearend" volledig glazen ramen heeft en toch nogal flink ver af staat van de weiden.
Wel zitten er heel veel fraaie vogels in het bos hier naartoe.
Maar als je echt welhaast onhollandse taferelen wilt meemaken op natuurgebied is de excursie wellicht een goede tip!
Bovendien is het in september bronsttijd waardoor de herten zich veel drukker maken om de vrouwtjes dan dat ze zich laten afschrikken door de wagen die door het gebied rijdt wat gisteren bijvoorbeeld wel gebeurde a.g.v. het feit dat de dieren nu allemaal jongen hebben zo werd er verteld. De rit door het gebied duurt ca. 2,5 uur en begint ofwel 's-middags om 14.00 uur ofwel om 16.30 uur Reserveren is beslist nodig en er zijn dus maar beperkt plaatsen
Reserveren door te bellen: 0320 - 254 585