Drenthe

'448282' door catolla '448282' door catolla

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Illumination

catolla

Deze foto werd genomen in augustus in het Drents-Friese Wold, Drenthe / Friesland. Mist een aantal speciale sfeer toegevoegd aan dit zonsopgang. + Hitech reverse grad. 0.9 filter

'443561' door catolla '443561' door catolla

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Gold sunbeams

catolla

Waarom heb ik hou van de zonsopgangen? Omdat er is altijd een kans van een mist. Het brengt een heel bijzondere sfeer aan elke weergave. Drents-Friese wold, Drenthe/Friesland. +0.9 en 0.6 GND Lee filter

'419263' door Sanderopreis '419263' door Sanderopreis

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Jachthaven in de mist

Sanderopreis

Mistige zonsopkomst bij jachthaven Cnossen aan het Leekstermeer. Vlak voor zonsopkomst was het te mistig om het ochtendrood te fotograferen, maar ik besloot op de zon te wachten mijn geduld werd beloond. Opname genomen met LEE 0.6 ND filter.

'311329' door Jelle51 '311329' door Jelle51

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Ooievaar in vlucht

Jelle51

Wat is het toch prachtig, dat er weer zoveel ooievaars in Nederland zijn, in mijn kinderjaren was het heel gewoon om ze te zien. In de jaren 60 van de vorige eeuw verdwenen ze in rap tempo en de ooievaar was zelfs bijna uitgestorven in ons land. Dit exemplaar broed aan de zuidkant ven het Paterswoldse meer in het noorden van Drenthe.

'499580' door JMoerkens '499580' door JMoerkens

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

De Exloër...Schaapsku

JMoerkens

Als jongere liep ik een keer een middagje mee op de heide, met een schaapskudde en een herder. Dit bleek de schaapskudde van Exloo te zijn. Na een dagje grazen worden de schapen dwars door het dorp heen gedreven, waar ze in een grote schuur worden gebracht. Een hele leuke aanblik die toen veel publiek trok. Twee jaar terug was ik weer eens in de buurt en besloot ik hun aankomst in het dorp te gaan bekijken. En ik vond het weer net zo leuk. Dit zegt de website over de kudde: De schapen van deze kudde waren vroeger eigendom van de diverse boeren uit het dorp. De scheper haalde de schapen 's morgens bij de boerderijen op en bracht ze 's avonds weer terug. Als vergoeding kreeg de scheper de kost bij de boeren. De Exloër kudde was tot 1960 in particuliere handen. Vanwege de hoge exploitatielasten dreigde deze kudde te verdwijnen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester J. van Roijen is de kudde door de gemeente aangekocht. De kudde telt 200 schapen van het ras het Drentse heideschaap. Tijdens de lammertijd verdubbelt dit aantal. De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z'n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht! De gang door het dorp zet als het ware de tijd even stil. Dit laatste kan ik beamen. Dus zeker gaan bekijken als je in de buurt bent! Vanaf de paasvakantie tot en met de herfstvakantie trekt de scheper met z'n kudde er dagelijks op uit. Buiten deze periode alleen in de weekendenen en in de schoolvakanties dagelijks. Op de site (www.schaapskuddeexloo.nl) ziet u de dagelijkse vertrek- en aankomsttijden van de kudde.

'504065' door Jelle51 '504065' door Jelle51

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Weidebeekjuffer

Jelle51

Ten noordoosten van Assen slingeren de diepjes en stroompjes van de Drentsche Aa door een landschap dat er nog altijd uitziet zoals een eeuw geleden. Bij ieder dorp krijgen de stroompjes een andere naam. Pas in de buurt van de stad Groningen spreken we over de Drentsche Aa. De Drentsche Aa is de enige beek in Nederland die (grotendeels) zijn oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. Het is een gebied waar mooie wandelingen kunnen worden gemaakt en natuurlijk kan je er ook heerlijk fietsen. Omdat de beek stroomt vliegen er veel beekjuffers rond. De foto is In de buurt van oude molen gemaakt, waar het diep dan ook Oudemolensche Diep heet.

'453866' door Sanderopreis '453866' door Sanderopreis

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Herfst in een oude...

Sanderopreis

Heerlijke herfstkleuren op een mooie, zonnige en iets wat mistige namiddag in het bos bij Gasselte. Deze prachtige oude laan met bomen buigt flauw naar links om vervolgens weer rechtdoor te gaan, dieper het bos in. Ik had geluk met timing: licht en weer waren bijna perfect.

'317882' door Jelle51 '317882' door Jelle51

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Drie juffers op een..

Jelle51

Deze foto is gemaakt in het stroomgebied van de Drentse A te hoogte van Schipborg. Het is het enige gebied in het noorden waar ik deze juffers heb gezien. Het is een prachtig wandel/fietsgebied en zekerde moeite waard als je in Drenthe bent.

'518613' door MvanderKnokke '518613' door MvanderKnokke

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Winters...

MvanderKnokke

Wat een prachtig winters weer vandaag voor een wandeling over het oefenterrein en het bos in Darp. Mooie rustige omgeving heerlijk met het zonnetje erbij.

'506209' door JannavEek '506209' door JannavEek

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

'de arme dood'

JannavEek

'De arme dood' is een boekje door A.Schuring over Begraafplaats Veenhuizen, een rijksmonument boordevol boeiende informatie over deze voormalige kolonie. Schoolmeesters, zaalopzieners, predikanten, directeuren, wasbazen, hoveniers, apothekers, wagenmakers, kortom iedereen die in Veenhuizen werkte voor de Maatschappij van Weldadigheid was ambtenaar en kreeg hier een goed graf. Op een ander veld werden de kolonisten, bedelaars en wezen begraven. Je zou bijna denken dat de gevangenschap werd doorgevoerd in de manier van grafverwerking ...maar dat is niet zo hoor, deze ijzeren hekwerken waren in de mode tussen 1860 en 1920. Een bijzonder element zijn de (19e eeuwse) graftrommels. Deze waren bedoeld om de grafkransen die net als de trommels gemaakt zijn van blik of zink, beter te bewaren, afgedekt met glas. De bladeren en bloemen zijn soms ook wel van porselein. Er is nu een project gaande ter restauratie van de oude graftrommels. Links op de foto is nog net zo'n vervangende trommel te zien. Beetje jammer vind ik wel dat ze nu wit zijn; de donkere zinken kleur stond beter.

'508060' door Fransvdg '508060' door Fransvdg

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Een bijzonder stukje.

Fransvdg

Even een moeilijk lesje aardkunde. Een pingo is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost waar door het uitzetten van bevroren of bevriezend grondwater een laag bevroren grond wordt opgetild. Door het scheuren van de bovenlaag wordt deze ijslaag blootgesteld aan de zon en dan kan er een krater of meer ontstaan die pingoruïne wordt genoemd. In Nederland komen pingoruïnes met name voor in het grensgebied van Groningen, Friesland, de kop van Overijssel en Drenthe. (Met dank aan Wikipedia voor de feiten.) Je ziet hier een pingo ruïne in de buurt van Emmen. Door de weerspiegeling in het water is dit ook een leuk zoekplaatje geworden. Wat is een tak en wat een weerkaatsing?

'163389' door Jelle51 '163389' door Jelle51

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Tureluur

Jelle51

Deze foto is genomen in een vrij nieuw natuurgebied ten Noorden van het ZuidlaardermeerWesterbroekstermadepolder ( Zuidlaardermeergebied) Deze polder ligt ten noorden van het Zuidlaardermeer. In de polder lopen Schotse Hooglanders en Konik-paarden De Westerbroekstermadepolder is een fantastisch natuurgebied, aantrekkelijk voor wandelaars, die er met volle teugen van kunnen genieten. Er is een Vogelkijkhut waar de polder overzien kan worden In het naast gelegen Foxholstermeer zitten in de winter veel Eenden. Ook in de Polder zitten veel eenden zoals Pijlstaart en Krakeend. Voor de hut heeft u kans op een Waterral en in augustus heb je de meeste kans op een Porseleinhoen.

'498708' door travelbag '498708' door travelbag

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Koolmees

travelbag

Het koolmeesje. En van de bekendste vogeltjes van Nederland. Dit koolmeesje had een nestje in een van onze hokjes. Het jong was zaterdag druk bezig stappen te zetten om uit te vliegen, maar durfde nog niet zo goed deze grote stap te wagen. De ouders deden van alles om hem naar buiten te lokken. Zondag was de vogel gevlogen.

'298142' door Gerrit-Gaspedaal '298142' door Gerrit-Gaspedaal

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

CFOL

Gerrit-Gaspedaal

Over licht gesproken.... Het Drentse Dierenpark Emmen was december 2009 gastheer van het China Festival Of Lights (CFOL). Een spektakelstuk zoals alleen de Chinezen dat kunnen. Kunstwerkjes en priegelwerk met papier en houtjes op de vierkante centimeter. En: met duurzame LED-lampjes tegenwoordig! Lampionnen en lichtsculpturen in de originele Chinese traditie ooit ingesteld door de eerste Chineze keizer nog voor onze jaartelling. De Chinezen probeerden Taiyi, de god van de hemel, gunstig te stemmen door jaarlijks een enorm lantaarnfestival te organiseren. Want een adembenemend en veelkleurig lantaarnfestival wekt de sympathie van de goden op en brengt voorspoed.... vast ook wel dik 20 eeuwen later.....

'449525' door Sanderopreis '449525' door Sanderopreis

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Verlaten laan en...zo

Sanderopreis

Verlaten laan op landgoed Vosbergen, waarbij de zonnestralen indoor de bomen schijnen en het blad bijna voorjaars groen lijkt. Doordat de lucht van deze nazomer ochtend mooi vochtig was, door een mistig begin van de dag, zijn de zonnestralen extra zichtbaar.

'458116' door Simmes Jan '458116' door Simmes Jan

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Hollandse prairie

Simmes Jan

Bij het dorp Havelterberg ligt een prachtig natuurgebied met o.a. hunebedden, maar ook weidse heidevelden, bossen en heuvels. Dit heidegebied was behoorlijk overwoekerd met gras; het leek wel een Noord-Amerikaanse prairie. Havelterberg, eerste kerstdag 2014.

'326142' door hillebrand '326142' door hillebrand

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Lieveheersbeestje

hillebrand

Even een vakantiekiekje vanaf de Drentse hei. 's Ochtends voor het ontbijt kwam ik dit LHBtje tegen. Ze zat nog onder de dauwdruppeltjes. Nog een paar dagen en dan op naar Texel. Dit jaar blijven we voor met de zomervakantie in NL. Bevalt tot nu toe prima.

'342774' door Gerrit-Gaspedaal '342774' door Gerrit-Gaspedaal

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Dag Konijn, hallo...D

Gerrit-Gaspedaal

Het konijn is niet meer... Ik heb het hier niet over het kerstkonijn (hoewel...) maar over het Chinese dierenriemteken van het jaar 2012. Het jaar van de Draak is namelijk aangebroken!!! Ok, ok... officieel vanaf 23 januari pas, maar voor ons vermaledijde sterfelijke westerlingen voelt het alsof dat jaar ook al begonnen is (onze plaatselijke Chinees dacht er gisteren overigens anders over maar ik heb toch een mooie bamboekalendel gescoord). De draak is trots en levendig, enthousiast, eigenwijs, extravert en inspirerend, veeleisend en intolerant, soms roekeloos en slaat adviezen van anderen vaak in de wind. Kortom... je baas. Ben je geboren in 2012 of 2000 of 1988 of telkens 12 jaar minder, dan ben je een Draak (niet allemaal gelijk het geboortejaar van je schoonmoeder opzoeken) net als o.a. Gustave Eiffel, Salvador Dali, Che Guevara, Peyo, Christopher Reeve, Bruce Lee, Pelé, Lenny Kravitz, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy en Rihanna. Ik kan me een slechter gezelschap voorstellen. Respect & Have fun in 2012 ? !!! * Foto: geheel van bamboe, papier en ledlampjes gemaakte megadraak (±100m1 lang) tijdens het China Festival of Lights in Emmen 2009 (zie ook foto "Draaaaaaaaaak!" en "Draak China Festival of Lights")

'516210' door RReintjes '516210' door RReintjes

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Eenzaam schaap

RReintjes

Deze opname maakte ik afgelopen weekend in het plaatsje Orvelte. Het leek wel voorjaar met een temperatuur van 12 graden. Orvelte is verboden voor auto's, dus heel leuk om doorheen te wandelen. S.v.p. openen.

'356584' door PaulHoo '356584' door PaulHoo

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Westerbork monument

PaulHoo

De komende dagen ben ik in New York, zodat ik nu alvast even de aandacht richt op de Dodenherdenking. Dit momument bij Westerbork bestaat uit verschillende groepen stenen met jodensterren erop waarbij elke steen een individu representeert die in het kamp is verbleven en er is overleden. Afschuwelijke historie waar je kippevel van krijgt en waarvan het belangrijk is om bij stil te staan.

'412893' door catolla '412893' door catolla

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Honey sunrise

catolla

Warme zomer zonsopgang boven moerassen met bloeiende heide in Fochteloerveen, Drenthe / Friesland, Nederland. Gouden zonlicht maakt mooi contrast met roze heide. Hitech reverse grad. 0.9 filter gebruikt

'190825' door Jelle51 '190825' door Jelle51

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Weide beekjuffer.

Jelle51

Deze beekjuffers hebben stromend water nodig de Drentsche AA is een beek heeft stromend water en loopt door een prachtig gebied van Drenthe. Het is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Sinds december 2002 is het gebied één van de twintig Nationale Parken van Nederland. Ik zelf vind dit tot nu toe mijn beste macrofoto.

'329017' door hillebrand '329017' door hillebrand

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Hunebed

hillebrand

Op de foto een van de hunebedden bij Havelte (D53). Wij waren er tijdens onze herfstvakantie afgelopen juli ;-) Ik zat zo eens wat te sneupen op internet en zag wat info over Sumba voorbij komen (dat leuke prijs reisje). Wat ik wel interessant vond is dat het op Sumba nog een levende traditie is om voor dorpsgenoten tombestenen te plaatsen. Dat gebeurt vandaag de dag dus nog steeds. Het schijnt dat de stenen met het handje door honderden of zelfs duizenden mensen versjouwd worden. Pfff, ik heb er de energie niet meer voor..... http://www.megalithic.co.uk/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=3669&forum=1