Den Bosch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Binnendieze

Den Bosch,
Nederland


Tijdens de stedentrip naar Den Bosch is een vaartochtje door de Binnendieze een must, ook al valt dit onder de gebaande paden. Ik vond het een wonderlijk stelsel van gangen en bogen, vooral wetende dat tot 40 jaar geleden het een open riool was.
Voorheen werd er alles in gestort, was het een visplaats en wasplaats. Nu vaar je onder de stad Den Bosch door. In het bootje zie je pas goed hoe scheef de huizen staan.

De Binnendieze heeft door de jaren heen veel voor de stad betekend. 's-Hertogenbosch ontstond als een kleine ommuurde stad, ter grootte van de Markt en een aantal andere straatjes. Later werd de stad nogmaals ommuurd, ditmaal ter grootte van de huidige binnenstad. De riviertjes binnen de muren kregen de naam De Binnendieze. Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnendieze langzaam. Daar werd in 1972 een stokje voor gestoken. Het vaarwater werd een beschermd stadsgebied. Het water onder de stad is nu met recht een van de historische trekpleisters van 's-Hertogenbosch.

Een tocht over de Binnendieze is mogelijk van april tot en met oktober. Dit moet je wel reserveren. Dat kan via onderstaande website.
DagjeDenBosch.com.