Breda

'511109' door silly '511109' door silly

NederlandBreda

NederlandBreda

Mastbos

silly

Met zijn 500 jaar is het Mastbos het oudste aangeplante bos van Nederland. Het Mastbos is circa 600 hectare groot. Van oudsher is het bos geliefd bij mensen. Dieper in het bos is nieuwe natuur ontwikkeld en is ruimte gemaakt voor bescherming van kwetsbare vegetatie. Van oudsher leverde het Mastbos hout voor onder meer masten, schepen en later om in de mijnbouw gangen te stutten. Ook nu levert het duurzame grondstoffen van eigen bodem. Zo zijn bescherming, beleving en benutting van de natuur heel goed in balans. Dit seizoen , in de herfst veranderd het bos in een sprookjesachtige sfeer, vooral vandaag met het zonnetje erop

'536191' door marcvankessel '536191' door marcvankessel

NederlandBreda

NederlandBreda

Haagsche Beemden

marcvankessel

De Zwartenbergse Molen is een poldermolen uit 1889 en bemaalt de Haagsche Beemden. De Haagsche Beemden is een polder natuurgebied tussen Breda en Etten-Leur met een rijke flora en fauna. Dit komt omdat het gebied gradienten kent doordat er voedselrijk water vanaf de rivier de Mark in stroomt. Het is een walhalla voor vogelliefhebbers. Het gebied kent een 3-tal wandelroutes, waarvan de langste ongeveer 5 km is.

'460314' door Rhodaxx '460314' door Rhodaxx

NederlandBreda

NederlandBreda

Papillon

Rhodaxx

Papillon is een Frans-Amerikaanse avonturenfilm uit 1973 naar de gelijknamige roman van Henri Charrière uit 1968. De naam van de film verwijst naar de tatoeage van een vlinder die de hoofdpersoon op zijn borst heeft. De film is geregisseerd door Franklin J. Schaffner. Hoofdrollen waren er voor Steve McQueen, Dustin Hoffman en Victor Jory. Deze foto maakte ik in de Koepel in Breda

'493129' door noiram '493129' door noiram

NederlandBreda

NederlandBreda

Grote Canadese gans

noiram

In Breda Noord-West, langs de rand van de wijk in het mooie groen, houden zich vele Grote Canadese ganzen op. De ganzenfamilies zijn best benaderbaar en op enige afstand een genot om naar te kijken. De kleintjes houden hun ouders constant in de gaten en fladderen steeds achter ze aan!

'511246' door silly '511246' door silly

NederlandBreda

NederlandBreda

Herfst

silly

De afgelopen dagen is het echt genieten van het mooie weer en alle kleuren van de bomen in deze mooie herfst. Deze foto maakte ik gisteren in het mastbos vlakbij Breda. De hoge bomen werden vroeger gebruikt om masten van boten van te maken.

'431617' door nita92 '431617' door nita92

NederlandBreda

NederlandBreda

Bouvigne

nita92

Aan de rand van het Mastbos in het zuiden van Breda staat dit mooie kasteeltje, het heeft ook mooie openbare tuinen. Het is een geliefde locatie voor trouwreportages en een bekende plek voor Bredanaars. Op dit moment is het in bezit van het waterschap, maar het kasteel heeft veel eigenaren gehad, waaronder ook de gemeente Breda. Het is onbekend hoe oud het kasteel precies is en of het er vroeger hetzelfde uit zag als nu. Uit archiefmateriaal is gebleken dat er vanaf 1494 sprake is van een omwaterd stenen huis. De eerste vermelding van kasteel Bouvigne in een officiële akte dateert van 1554. De familie Van Brecht is vermoedelijk de eerste eigenaar geweest, ze gebruiken het kasteel als zomerresidentie. Hierna behoorde het kasteel vaak toe aan de Prinsen van Oranje. Zij hadden er echter weinig belangstelling voor en lieten er dan ook hun rentmeesters wonen. In 1977 is het kasteeltje volledig gerestaureerd.

'494283' door noiram '494283' door noiram

NederlandBreda

NederlandBreda

Als het gras twee...k

noiram

....dan leren de kleine Canadese Ganzenkuikens hoe ze eten vinden, hoe ze zwemmen moeten en hoe ze gote gevaren moeten trotseren in de grote boze wereld. Nu is mama nog in de buurt om ze te beschermen tegen al te dicht naderende grote mensen met camera's! Dit gezinnetje spotte ik in Breda, aan de rand van de stad, Kroeten.

'534856' door marcvankessel '534856' door marcvankessel

NederlandBreda

NederlandBreda

Nederland waterland

marcvankessel

De vakantieperiode is begonnen! Al verwacht ik niet dat de Columbus-community juist in deze periode op vakantie zal gaan. Wij gaan namelijk niet op vakantie, wij gaan op reis. Toch? ;-) Anyway, voor iedereen die nu wel gaat een een fijne vakantie toe gewenst. Het maakt niet uit waar je naar toe gaat. Als je maar geniet, ontdekt, tot rust komt, en ervaringen op doet. En voor degene die in Nederland waterland blijven en een rustige tijd willen beleven; zoek het bos, de duinen, de heide of de polder op. Want op het water kan het weleens heel druk worden.

'451001' door ellez '451001' door ellez

NederlandBreda

NederlandBreda

Pinnen mag ...

ellez

Een bezoek aan de markt in een stad is altijd een feestje, of dat nu in het buitenland is of dichter bij huis, zoals hier in Breda.Onze heerlijke multi-culti samenleving geeft ook hier sfeer aan hele gewone plaatjes. En ja... pinnen mag dus.. :)

'493473' door noiram '493473' door noiram

NederlandBreda

NederlandBreda

Broer en zus

noiram

Deze foto van een schattig Canadees ganzenduo valt in de categorie Stadsbeeld, omdat deze dieren aan de rand van de stad leven. In de wijken in Noord Oost Breda zorgen deze vogels volgens sommigen voor nogal wat overlast in de vorm van uitwerpselen in de straten en op auto's en de ouders van deze knuffels vallen soms mensen (oud en jong) aan die te dicht in de buurt komen van hun kroost. Toch moeten we ze maar fijn voor lief nemen, want wat is er nou mooier dan dit jonge spul? Gewoon niet te dichtbij komen en een flinke regenbui doet ook wonderen...

'452568' door nita92 '452568' door nita92

NederlandBreda

NederlandBreda

Itsy Bitsy spider

nita92

Tijdens een boswandeling deze kruisspin tegen het lijf gelopen. In haar web, maar dan met haar niet zo kenmerkende voorzijde gefotografeerd. Ondersteboven hangend in haar wielvormige web, wacht ze op een trilling van een van de signaaldraden. Dan zit er meestal een prooi in, die ze razendsnel kan inwikkelen, hierna geeft ze pas een verlammende beet. Smikkelen en smullen doet ze in een schuilplaats en niet in het web.

'406550' door konne000 '406550' door konne000

NederlandBreda

NederlandBreda

Meertje in Mastbos

konne000

Dat je niet ver weg hoeft om mooie natuur te spotten heb ik afgelopen mooie weekend weer ervaren. Wandelend in het Mastbos in Breda zag je de bomen al verkleuren en de paddenstoelen de grond uit springen. Ook kwam ik dit prachtige meertje tegen, waarbij ik me niet aan de indruk kon onttrekken, dat er door de afgelopen droogte minder water in stond als zou horen!

'389781' door ambuman '389781' door ambuman

NederlandBreda

NederlandBreda

Herfst in het Mastbos

ambuman

Ik zit op dit moment met de kachel aan achter de computer op de columbus community site foto's te bekijken en zelf te plaatsen. Deze leek mij wel een geschikte plaat om met jullie te delen. want zoals nu het voorjaar is lijkt het wel het najaar. Hopelijk hebben we met de herfst beter weer

'510711' door nathaliebeersma '510711' door nathaliebeersma

NederlandBreda

NederlandBreda

Denkend aan mijn...st

nathaliebeersma

Deze foto is genomen van de Grote Kerk op de Grote Markt in Breda, op dinsdag 23 juni 2015 rond 13.30 uur. `De laatste dag in Breda, want vanmiddag ga ik afstuderen. De eerste keer, toen ik naar een kamer kwam kijken, voelt als gisteren. Vier jaar lang heb ik hier keihard gestudeerd en intens genoten van alle geweldige kansen die ik kreeg. Slechts zo’n anderhalve kilometer was het naar school. Ik draaide mijn kamerdeur op slot en liep de trap af, hopend dat ik de rest van het huis niet wakker maakte met mijn gestamp. Ik keek even naar rechts of ik nog post had. De achterdeur viel met een klap dicht. Ik pakte mijn fiets die onder het groene afdakje in de tuin stond, bij de containers die vaak uitpuilden. Ik was blij dat de kerk in onze tuin niet meer in gebruik was. Gelukkig geen herrie van klokken. Deze kerk niet, maar de prachtige Grote Kerk op de Grote Markt hoorde ik in de verte wel slaan. Ik telde de slagen. Ik moest goed opletten in de smalle steegjes met kasseien. De geparkeerde auto’s maakten het zeer krap voor het rijdende verkeer. Auto’s wachtten achter de fietsers en voetgangers. De winkelstraat aan de andere kant van het gladde bruggetje was nog uitgestorven. Alleen de bakker was al open. Het versgebakken brood rook heerlijk. En de groenteman was zijn groente aan het uitstallen. Hij begroette me. Een geluksgevoel kwam bij me op als ik over de Grote Markt fietste. Wat kent Brabant toch een gezelligheid. Meer winkelstraten volgden. De vele stoplichten irriteerden me. Dat was ik nooit gewend midden op het platteland, tien kilometer van de stad. Maar de levendigheid in de stad ging boven alles. Elke keer als ik de koepelgevangenis passeerde, vroeg ik me af hoe veilig het was in deze buurt. Als ik rechtsaf sloeg en het felblauwe logo van de NHTV zag, was ik altijd trots dat ik aan deze hogeschool voor toerisme mocht studeren en was ik heel nieuwsgierig wat de dag zou brengen aan nieuwe, zeer interessante toerismeweetjes.‘

'441426' door ellez '441426' door ellez

NederlandBreda

NederlandBreda

Weerzien

ellez

De vrijdagmarkt in Breda. Bij gebrek aan vakantiereisjes:( trek ik er met mijn camera in de omgeving op uit. Dit maal naar de markt . Heerlijk struinen tussen de stalletjes op zoek naar een leuk plaatje. Deze ontmoeting is er zo een! Het geeft me even het gevoel op reis te zijn!

'406186' door konne000 '406186' door konne000

NederlandBreda

NederlandBreda

Glimmerinktzwam

konne000

Bij een wandeling in het Mastbos in Breda afgelopen weekend trof ik dit bundeltje nog jonge Glimmerinktzwammen ( Coprinus micaceus) aan. Mooi te zien dat deze jonkies nog kleine glinsterende korreltjes op de hoed hebben. Het betreft hier een plaatjeszwam, die z'n naam te danken heeft aan de zwarte druppels (inkt), die uit de hoed van de oudere paddenstoelen drupt! Op rottend hout en vaak in groepen te vinden. Reeds vaak vanaf april !! zijn deze zwammen te vinden!!

'406275' door konne000 '406275' door konne000

NederlandBreda

NederlandBreda

Phallus

konne000

In het Mastbos in Breda kwam ik ook deze Grote Stinkzwam (Phallus impudicus) tegen. Deze is nog niet zo lang geleden uit z'n 'heksenei' te voorschijn gekropen. Hierbij ontstaat op de grond een vliezige volva en een verschrikkelijke doordringende lucht. De witte brosse steel is van kleine holten voorzien en draagt daarop een stevige kegelvormige hoed, die door een bruinachtige, geleiachtige massa, de gleba, is omhuld. Als deze laag weg is, verschijnt de ware hoed, die witachtig is met een honingraatachtig netwerk. De sporen bij deze stinkzwam zitten in de gelei van de gleba en worden door vliegen verspreid, die door de stank worden aangetrokken!

'406935' door konne000 '406935' door konne000

NederlandBreda

NederlandBreda

Deze is voor mij!!

konne000

Wandelende in het Mastbos in Breda kwam ik vele, vele van deze bosmestkevers tegen. Ze zijn zwart met een blauwe gloed en een dekschild met lengtestrepen. Ze zijn op zoek naar mest (honden, paarden) en graven daaronder een gang van zo'n 30 cm.. Deze vullen ze met de mest, waarin de larve zich in 12-13 maanden ontwikkeld. Deze kever lijkt te zeggen:" Dit blaadje is voor mij!!"

'553856' door gekkofan '553856' door gekkofan

NederlandBreda

NederlandBreda

Open je Ogen in Breda

gekkofan

Tijdens mijn uitstapje naar Breda viel mij deze bizarre openlucht expo op.In de Willemstraat in Breda is de tentoonstelling ‘Open je ogen’ te zien. Dertig manshoge portretten tonen de ogen van slachtoffers van mensenhandel en vertellen de aangrijpende verhalen die daar achter schuil gaan. Want mensenhandel bestaat ook in Nederland. De buitententoonstelling laat de omvang en de diversiteit van deze problematiek zien.

'450811' door JaccoenLaurie '450811' door JaccoenLaurie

NederlandBreda

NederlandBreda

Straatje in Breda

JaccoenLaurie

Afgelopen voorjaar zijn we een dagje naar Breda geweest met de camera's op zak. Een heerlijke wandeling door ook de kleinere straatjes resulteerde in dit soort foto's. (Even openen.)

'368833' door Gerrit-Gaspedaal '368833' door Gerrit-Gaspedaal

NederlandBreda

NederlandBreda

Barones

Gerrit-Gaspedaal

Zo... voor degenen die het nog niet opgevallen was: Breda (de Parel van het Zuiden) staat sinds kort (eindelijk) ook bij de voorkeuzesteden hier! Hierbij een foto van Winkelcentrum De Barones in hartje Breda met voor elk wat wils: - twee verdiepingen met heul veul winkels (waaronder m'n favoriete boekhandel) op een kluitje voor de shop-a-holics. - grote lichtstraat met heul veul licht en architecturaal framewerk voor de bouwkundige liefhebbers. - uithangvlag met stoere kerel voor de vrouwen. Alstublieft!

'450621' door Merelvanesch '450621' door Merelvanesch

NederlandBreda

NederlandBreda

Ulvenhout, Breda

Merelvanesch

Ulvenhout, een klein dorpje vlakbij Breda. De koeien slenteren door de weide terwijl op de achtergrond de kerkklok zijn uur slaat. Geen enkel sprankeltje van reactie is te merken bij deze beesten. Dan is het weer stil.

'523269' door noiram '523269' door noiram

NederlandBreda

NederlandBreda

Grote Kerk Breda

noiram

De Grote Kerk is hét herkenningspunt van Breda. De toren van de kerk is met zijn 97 meter hoog al van ver zichtbaar. Het kerkgebouw is gratis te bezichtigen en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor concerten, symposia, beurzen, tentoonstellingen en soms als restaurant.

'523658' door noiram '523658' door noiram

NederlandBreda

NederlandBreda

De huiskamer van Bred

noiram

De Grote Kerk in Breda (14de eeuw) is het middelpunt van de stad en wordt , zo lees ik, ook wel de huiskamer van Breda genoemd. Al lang niet meer in gebruik voor de eredienst, maar voor exposities en uitvoeringen. Binnenkort weer de Mattheuspassion natuurlijk. De foto toont de achterzijde, aan de kant van de Grote Markt.