Onthaasten in Drenthe: 3 slow travel tips image
Vosscheheugte

Onthaasten in Drenthe: 3 slow travel tips

Juist nu er even niet gereisd kan worden ontdek je waar je als individu écht behoefte aan hebt: rust. Wij introduceren Drenthe als ultiem Nederlands toevluchtsoord.

1. Ga een dagje door het leven als pauper

Voor een uniek stukje geschiedenis, dat nog niet bekend is onder het grote publiek, rijd je naar Veenhuizen. Deze voormalige dwangkolonie was één van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Arme gezinnen, bedelaars en landlopers werden hier eerst vrijwillig en later onder dwang naartoe gestuurd. Om de steden te ontlasten en ze een kans te geven op een beter bestaan. De architectuur in Veenhuizen is anders dan je gewend bent; huizen hebben opschriften als ‘Orde en Tucht’ en ‘Werk en bid’, en er is zelfs een Klein Soestdijk. Een bezoek aan het Gevangenismuseum is ook zeker de moeite waard. Lunchen doe je bij Hotel Restaurant Bitter en Zoet, waar je geniet van eten uit eigen moestuin en boomgaard. Sluit je dag af bij Bierbrouwerij Maallust. In het proeflokaal kun je kiezen uit bieren als de Armoedzaaier, de Pauper, de Landloper en de Kolonist.

De keuze is reuze in Veenhuizen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het indrukwekkende Gevangenismuseum. Foto: Gevangenismuseum

2. Peddel in een kano de Drentse wildernis in

In Het Wilde Weg biedt bijzondere belevenissen aan in de Drentse wildernis, ver verwijderd van de gebaande paden. Ga bijvoorbeeld kanovaren op de Hunze of in de Onlanden. Samen met een gids ga je op zoek naar dierensporen. Daarna help je met een kampvuur en word je getrakteerd op een vers bereide 'bushmaaltijd'.

Voor op de bucketlist: een hapje eten in het midden van een weiland. Dit wil jij toch ook?! Foto: In Het Wilde Weg

3. Ervaar het goede leven in de Voscheheugte

Houd je van wandelen? Verken dan het natuurgebied rond Mantinge. Op een klein oppervlak vind je oeroude heidegronden, sprookjesachtige eikenbossen, uitgestrekte stuifzandgebieden, zeldzame hoogveengebieden en verborgen vennen. Sluit je wandeling af met een lunch of diner in de Voscheheugte, een plaatje van een eethuis dat zo'n 45 jaar geleden werd gesticht. Kun jij maar geen genoeg krijgen van deze idyllische plek? Blijf dan slapen, in een van de zes fantastische natuurhutten

Op het terrein van de Voscheheugte staan zes natuurhutten. Niet verkeerd, hè? Foto: Voscheheugte

Zoek je nog een originele plek om te overnachten in Drenthe, maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen? Logeer dan op de Campspace van Robin. Meer lezen over deze unieke kampeerplek? Klik hier.