Regio guide: slow travel in het uiterste noorden van Nederland image
Age di lago

Regio guide: slow travel in het uiterste noorden van Nederland

Er gaat, zowel letterlijk als figuurlijk, niets boven Groningen. Wij selecteerden vier belevenissen in het uiterste noorden van ons land.

1. Geniet van een nachtelijke privéfilm met sterrencast

Het Lauwersmeergebied is een van de twee Dark Sky Parks die Nederland rijk is. In tegenstelling tot veel andere parken, laat dit park zich juist ’s nachts van zijn beste kant zien. Voor een unieke kijk op de sterrenhemel laat je je mobiel achter en trek je onder leiding van een ranger de duisternis in. In het nationale park staan tevens ‘hemelplatforms’: Achter de Zwarten en Vlinderbalg. Deze openbare uitkijkpunten, die zowel overdag (door vogelaars) als ’s nachts gebruikt kunnen worden, beschikken over kantelbare zijwanden, die jou tijdens het sterrenkijken een hoofdsteuntje bieden. Voor een close-up bezoek je de Sterrenwacht in Ulrum. Alleen op afspraak.
Het Lauwersmeergebied is een van de twee Dark Sky Parks die Nederland rijk is. Foto: Ruben Smit Productions

2. Loop in het donker over de bodem van de zee

Het klinkt als een kinderdroom (of -nachtmerrie), maar het kan dus echt. Terwijl je héél vroeg in de ochtend over de bodem van de Waddenzeebodem loopt, en de sterrenhemel langzaam wordt verdreven door de opkomende zon, waan je je in een levend aquarel. Om je heen verrijzen de silhouetten van schepen, en in de verte flikkeren de lampjes op Schiermonnikoog. Onvergetelijk.

Maak een nachtelijke Wadlooptocht. Foto: Age di Lago

3. Proef verse vis zoals verse vis bedoeld is

 ‘t Kleine Oestertje in Oldehove is klein en ogenschijnlijk eenvoudig. Maar schijn bedriegt. Deze ‘parel van een vistent’, zoals een foodrecensent van de Volkskrant het restaurantje beschreef, is een waar walhalla voor visliefhebbers.

‘t Kleine Oestertje is een waar walhalla voor visliefhebbers. Foto: Hiddema Fotografie

4. Las een stiltemomentje in

In Groningen staan talloze kerkjes, elk met een eigen verhaal. Een van de markantste exemplaren staat in Hornhuizen. De toren deed vroeger dienst als baken voor de scheepvaart op de Waddenzee, wat de geel-en-rode kleur van de koepel verklaart. Meteen als je binnenstapt word je verrast; het voorportaal werd ingericht door een ontwerperscollectief, dat er een enorme kroonluchter ophing. Vanaf de top van de toren, die je bereikt via een nauwe trap, kijk je prachtig uit over het Groninger Hogeland. De kerksleutel is gratis af te halen aan de overkant, bij Wongema.

 Vanaf de top van de toren, kijk je prachtig uit over het Groninger Hogeland. Foto: Simone-Gerritsen

Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in het noorden van Groningen, maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen? Logeer dan op de Campspace van Frits. Meer lezen over deze unieke kampeerplek? Klik hier.

Deze stadsgids is samengesteld met dank aan Honeyguide