Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mama aisa als symbool van verbroedering van verschillende volkeren

Amsterdam,
Nederland


In het jaar dat de Bijlmer Abraham of Sara ziet en dit stadsdeel met een reeds bewogen geschiedenis bon ton wordt, wil ik mensen uitnodigen om eens een fiets of wandeltocht te maken, om zelf een oordeel te vellen. Op verschillende plekken staan er interessante beelden, zoals van deze Moeder aarde. Mama Aisa door Chaim Oren, 1986

De Surinaamse moeder Aarde, de universele godin, de belangrijkste aan te roepen godheid in de winti-cultuur. Zij staat symbool voor de verbroedering van de verschillende nationaliteiten. De bollen op haar jurk en in het gras representeren Grote en Kleine Beer. Deze sterrenbeelden symboliseren de verbinding tussen hemel en aarde.

Moeder Aarde Aïsa werd gemaakt in het kader van het ‘Blij met de Bijlmer’ festival. Het Stadsdeel Bijlmer schonk het aan de Creoolse gemeenschap. Sindsdien resideert ze op een eiland in het water dat bij de onthulling van het beeld "Cola-kreek" is gedoopt naar de gelijknamige vijver in Paramaribo. Ze waakt daar over de harmonie tussen de diverse etnische groepen.