'Taxfree shoppen op Schiphol? Mooi niet!' image
Odeke

'Taxfree shoppen op Schiphol? Mooi niet!'

Taxfree shoppen op Schiphol is helemaal niet zo belastingvrij als de naam doet vermoeden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Als het aan de belangenorganisatie ligt wordt het prijsbeleid van de zogeheten See Buy Fly-winkels dan ook vandaag nog aangepast.



Volgens de Consumentenbond is de See Buy Fly-formule erg misleidend. Foto: Reisreporter noiram



Reizigers die naar landen buiten de Europese Unie vliegen, betalen geen belasting over hun gekochte producten in de taxfreeshops van Schiphol. Echter, het blijkt nu dat ze voor veel artikelen exact dezelfde som betalen als reizigers die binnen de EU vliegen. Erg misleidend, stelt de Consumentenbond.



Proef op de som



Mysterieshoppers van de Consumentenbond kochten in de taxfreeshops van Schiphol een oplader van € 9,95. Op de bon van de reiziger die buiten de EU vloog staat dat het bedrag belastingvrij is, terwijl dat er bij de reiziger binnen de EU niet opstaat. Beiden betaalden dezelfde prijs.  

De bond wil dat er voortaan twee prijzen op de bonnetjes komen te staan. Een bedrag zónder BTW voor mensen die de Europese Unie verlaten en eentje mét BTW voor degenen die binnen deze grenzen blijven.



Duurder dan webshops



Op een enkele aanbieding na is Schiphol nooit de goedkoopste plek om artikelen als parfum, drank of sigaretten te kopen. Zo betaal je voor een literfles whisky van het merk Chivas Regal € 41 op Schiphol, terwijl je voor dezelfde fles op internet maar € 28,95 betaalt. Zelfs met de bezorgkosten à vijf euro ben je op internet nog stukken voordeliger uit. Of aftershave van het merk Jean Paul Gaultier: € 48 op Schiphol, tegen 29 online.