Ontsnappen uit Amsterdam: de 5 mooiste plekjes in de buurt van de hoofdstad image
Laag Holland Toerisme

Ontsnappen uit Amsterdam: de 5 mooiste plekjes in de buurt van de hoofdstad

Amsterdam is prachtig, maar voor de echte ontdekkingsreiziger is het er veel te druk. Gelukkig vind je op een steenworp afstand van onze hoofdstad een oase van rust. Dit paradijs onder de rook van Amsterdam heet Laag Holland, een gebied waar vanalles te doen en te beleven valt. Wij tippen 5 plekken die je helpen ontsnappen aan de drukte van de stad.

1. Vaar rond (en lunch) bij Theetuin Overleek 

Op nog geen halfuur rijden van het centrum van Amsterdam vind je Theetuin Overleek. Dit bijzonder plekje van de familie Deun bevindt zich tussen de weilanden en sloten. De vader van het gezin legde de theetuin zelf aan en de moeder bakt met veel liefde allerlei lekkernijen voor haar gasten. Geniet tijdens een vrije namiddag van een huisgemaakte lunch en ontdek met een fluisterboot het gebied. Hier hoor je alleen het getjilp van vogels en het loeien van koeien.Tip: probeer de scones, ze zijn heerlijk.

Theetuin Overleek is een uniek en rustig plekje in het midden van de natuur waar je lekkere gebakjes kan proeven. Foto: Theetuin Overleek

2. Relax op het strand buiten Monnickendam

Het zand tussen de tenen, de wind in de haren en de zilte geur van de zee: dé ingrediënten voor een ontspannen tripje. Net buiten Monnickendam ligt een rustige strandtent met prachtig uitzicht op de Gouwzee: Strandvier. Aangezien je hier alleen maar te voet of per boot kunt komen, is het de perfecte spot om even te onthaasten. Tip: je kan hier heerlijk vegan eten. 

Strandvier is een heerlijke strandtent waar je lekker (vegan) kan eten. Foto: Strandvier

3. Ga theeleuten bij Mevrouw Cha

Wanneer je je eens onder wilt dompelen in de wereld van thee, is de theeproeverij bij Mevrouw Cha in het dorpje Stompetoren nabij Alkmaar een onvergetelijke ervaring. Theesommeliers Linda en Marloes vertellen je hierbij alles wat je moet (en wil) weten over thee en het zetten ervan. De proeverij vindt plaats in de knusse theekamer van Mevrouw Cha. Voor een heerlijke lunch ben je hier ook op het juiste adres. 

Bij Mevrouw Cha kan je allerlei soorten thee proeven én er meer over leren. Foto: Unsplash

4. Overnacht op een vlot

Wil je graag wat langer blijven in Laag Holland? Goed nieuws: in Uitdam kun je de nacht doorbrengen op een kampeervlot. Na een hele dag varen op het water, val je in slaap met de geluiden van de natuur om je heen. Avontuur en natuur verzekerd. 

In Uitdam kan je rustig dobberend in slaap vallen op een kampeervlot. Foto: Experience Waterland

5. Ontspan in Fort Resort Beemster

Als je wat meer comfort wil, is een overnachting bij Fort Resort Beemster een must. Hier kan je lekker ontspannen in de spa en daarna neerploffen in het restaurant voor een maaltijd met biologische ingrediënten. Een fijne bijkomstigheid is dat het hotel geheel CO2-neutraal is. 

Fort Resort Beemster is een luxe eco-chic wellness resort waar je heerlijk kan ontspannen. Foto: Wellness Fort Resort Beemster

Al deze plekjes liggen op zo’n 30 tot 45 minuten rijden van Amsterdam. Met deze tips weet je waar je moet zijn om te ontspannen en de drukte van de stad achter je te laten. Rust en ruimte liggen soms letterlijk om de hoek. 

Dit artikel is samengesteld met behulp van Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Honeyguide voor tips over bewuste slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land. 

Wil je meer inspiratie opdoen over leuke plekjes in ons kikkerlandje? Bestel dan onze speciale editie In Eigen Land over de bijzonderste reizen binnen Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd!