Transnistrië

Transnistrië is een langgerekt gebied in Zuidoost-Europa langs de oostelijke oever van de Nistru of Dnjestr. Sinds 1990 ligt hier de Pridnestrovische Moldavische Republiek. Het is eigenlijk een onafhankelijk dwergstaatje, dat echter alleen erkend wordt door enkele andere beperkt erkende landen. Internationaal geldt het dan ook nog steeds als onderdeel van Transnistrië.

Informatie over Transnistrië

Beste foto's & tips van Transnistrië

'459708' door aalco '459708' door aalco

MoldaviëTransnistrië

MoldaviëTransnistrië

Transnistrië; het...l

aalco

Het feit dat Lenin nog op zijn sokkel staat in Tiraspol; de hoofdstad van het afvallige Transnistrië, zegt een hoop over deze 'Republiek'. Transnistrië heeft zichzelf onafhankelijk verklaard van Moldavië. Ze hebben inmiddels een eigen munt, vlag, volkslied, grensbewaking en president. De hang naar de oude Sovket-Unie is volop zichtbaar in het straatbeeld. Het probleem voor hun is echter dat niemand dit zelfverklaarde land erkent als zodanig. Afgelopen zomer hebben we vanuit Moldavië een bezoek gebracht aan dit 'land wat niet bestaat' en dat is toch echt een bijzondere gebeurtenis kan ik zeggen.

'562622' door corriedewinter '562622' door corriedewinter

MoldaviëTransnistrië

MoldaviëTransnistrië

Met de groeten van...

corriedewinter

Toen Moldavië onafhankelijk werd, riep Transnistrië, een dwergstaatje zo groot als Overijssel, eenzijdig de onafhankelijkheid uit. De staat wordt door geen enkel land erkend, maar heeft toch zijn eigen munt,de Transnistrische roebel een heuse grens, waar streng gecontroleerd wordt en een leger van 15000 man. Transnistrië wil zich het liefst aansluiten bij Rusland, dat het landje wel steunt. Er wordt Russisch gesproken en kameraad Lenin staat nog fier overeind voor het parlementsgebouw. Hier zie je het grote park van Tiraspol met rechts het standbeeld van Alexander Suvorov, de stichter van de stad in 1792. Het is feest vandaag, de middelbare scholieren zijn geslaagd voor hun eindexamen. Vanuit het park is een meisje in schooluniform op weg naar haar eindexamenfeest in een plaatselijke pizzeria of hotel. Verder studeren gebeurt toch in Moldavië of in Rusland, want diploma’s van een universiteit in Tiraspol worden niet erkend. Veel toekomst is er dus niet, hoewel ik een heel andere indruk kreeg. In Tiraspol zag het er welvarender uit dan in Moldavië.

'562659' door corriedewinter '562659' door corriedewinter

MoldaviëTransnistrië

MoldaviëTransnistrië

Studeren in...Transni

corriedewinter

Het is bijna september, de introductieweken voor nieuwe studenten gaan weer beginnen. In Moldavië is het niet anders. Andrey, juist geslaagd, ontmoette ik in Tiraspol, de hoofdstad van het eenzijdig onafhankelijk verklaarde Transnistrië, een land dat eigenlijk niet bestaat. Men koos zelfs een eigen president en een eigen parlement die beiden niet erkend werden door de regering van Moldavië. In augustus 1994 kreeg Transnistrië wel vergaande autonomie wat betreft regionale aangelegenheden. Het landje heeft een eigen munteenheid, de Transnistrische roebel, een eigen politiemacht en een uit 5000 manschappen bestaand leger. Het heeft ook eigen (niet officiële) grenzen die gecontroleerd worden door Transnistrische grenswachten. Je moet behoorlijk lang wachten bij de grens. De officiële talen in Transnistrië zijn Russisch, Moldavisch en Oekraïens. Alle straatborden zijn in het Russisch of in het Cyrillisch alfabet en studenten en scholieren worden op universiteiten en scholen onderwezen in het Russisch. Ook lokale overheden en de meeste officiële instituten werken met de Russische taal. Het is dus niet zo vreemd dat veel jongens en meisjes in Moskou gaan studeren; diploma's van deze universiteiten worden wel geaccepteerd. Andrey begint met bosbouw.

Laat kaart zien