Moldavië foto's & tips

'460713' door Fransvdg '460713' door Fransvdg

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Keetje Tippel

Fransvdg

Hoe later op de avond, hoe schoner volk. Hier is ze dan: Keetje Tippel. Ik kwam deze dame tegen in Tiraspol, de hoofdstad van het bijna onafhankelijke Transnistrië. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar heb toch het vage vermoeden dat deze mevrouw in "het vak" zit. Een cabaretier kwam ooit met de mooie uitspraak "ze is iemand die zich vooral liggend staande houdt." De film Keetje Tippel is in 1975 gemaakt door Paul Verhoeven met Monique van de Ven in de hoofdrol. En voor iedereen die Keetje niet kent, je mag haar van mij ook Irma la Douce noemen. Die film, met Shirley MacLaine in de hoofdrol, werd gemaakt in 1963.

'283645' door herman m '283645' door herman m

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Armoede

herman m

Deze foto is genomen in Besalma, een dorpje in de onafhankelijke zuidelijke regio Gagauzië. De foto geeft een beeld van de armoedige omstandigheden van het platteland van Moldavië, vergeleken met bijvoorbeeld de betrekkelijke luxe in de hoofdstad Chisinau. Verder is hier goed de slechte staat van het wegdek buiten de hoofdwegenstructuur te zien. Verderop lopen enkele mensen, die waarschijnlijk in het dorpscentrum inkopen hebben gedaan. In de omgeving van Besalma is teelt van tabak een belangrijke bron van bestaan. Ook hier zijn we geen enkele toerist tegengekomen tijdens onze trip.

'508265' door Fransvdg '508265' door Fransvdg

MoldaviëChisinau

MoldaviëChisinau

Kaas te koop

Fransvdg

Als Alkmaarse Kaaskop kom je in het buitenland vaak voor leuke verrassingen te staan. Er zijn nog steeds kaassoorten die ik niet ken. Zoals hier bij deze mevrouw in Chisinau. Zulke kaas zie je bij ons op de Kaasmarkt niet. Maar lekker is het wel.

'285142' door JannavEek '285142' door JannavEek

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Voorjaar in Moldavië

JannavEek

Bij mijn aankomst in Moldavië ziet alles er grauw, troosteloos uit, een gestrenge Sovjet sfeer, bijna deprimerend. Maar dit verandert snel wanneer ik de mensen spreek en leer kennen. Zij zijn gastvrij, opgewekt, dragen kleuren en ook veel van de oudere huizen zijn in een opvallende kleur geschilderd. Het voorjaar begint tijdens mijn verblijf ook door te breken. Er komt kleur in het landschap -bloemen- zodat mijn indruk snel verandert in een positieve. Dit is een 80+ vrouw die alleen woont en haar huisje en erf keurig in orde heeft. Ook werkt ze dagelijks op haar landje en leeft grotendeels zelfvoorzienend.

'458581' door Fransvdg '458581' door Fransvdg

MoldaviëChisinau

MoldaviëChisinau

One flew over the...c

Fransvdg

De film One flew over the Cuckoo's Nest werd in 1975 geregisseerd door Miloš Forman. Het is een aanklacht over misstanden in de psychiatrie. Als ik naar deze foto in een park van Chisinau kijk, denk ik dat daar ook wel een paar mensen zitten die vakkundige geestelijke steun heel goed kunnen gebruiken.

'503420' door JannavEek '503420' door JannavEek

MoldaviëChisinau

MoldaviëChisinau

De filosoof

JannavEek

Als ik iemand in een cafeetje bij een beker koffie zo volledig in een boek verdiept zie wil ik wel weten wat hij leest. En als het dan Eseur (Roemeens voor Essays) van Ralph Waldo Emerson is, dan ben ik helemaal geboeid. De man keek niet op uit zijn boek tijdens mijn aandacht en fotograferen, en zijn koffie zal wel koud zijn geworden.

'491453' door adelheid '491453' door adelheid

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Roma vrouw in Soroca

adelheid

In het noorden van Moldavië, vlak tegen de Oekrainse grens aan, ligt het plaatsje Soroca. Dit ziet er nog heel wat armoediger uit dan de hoofdstad Chisinau. Opvallend is een hele wijk van de Roma. Er staan paleizen van huizen die ergens heel lux lijken maar daarnaast ook vervallen. Toen de inkomsten van de textielindustrie achteruit gingen was ineens het geld op en konden de huizen niet afgebouwd. Dit vrouwtje liep daar door de straten en vond het prima om gefotografeerd te worden. Een foto van de huizen zal ik ook nog plaatsen.

'416776' door JannavEek '416776' door JannavEek

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Craciun fericit si un

JannavEek

*Prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar* in Roemeens, de taal van de Moldaviërs, aan wie ik deze wens richt. De foto is gemaakt in een orthodoxe kerk in Chisinau (had nog een ietsje rechtgetrokken kunnen worden). Ik wens alle reisreporters en Columbus-mensen het beste voor 2014. Heb een mooi reis- en fotojaar !

'457824' door agrotewal '457824' door agrotewal

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Achtertuin kijken

agrotewal

Je hebt van die achtertuinen waar je zo minutenlang zou kunnen kijken, dat staat alleen niet echt beleefd. Even snel een foto maken en dan later terug kijken hoe het eruit zag, gaat makkelijker. Dit is een echte kijkplaat, dus aub even vergroten.

'281868' door herman m '281868' door herman m

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Middeleeuws

herman m

Soroca is een stad in het noorden van Moldavië, gelegen op de rechteroever van de rivier Nistru (Dnjestr) die hier de grens met de Oekraïne vormt. In deze stad bevindt zich een van de belangrijkste middeleeuwse bouwwerken van Moldavië, een kasteel dat aan het eind van de 15de eeuw gebouwd werd onder de Moldavische veldheer Stefan cel Mare ofwel Stefan de Grote en kreeg tussen 1543 en 1550 onder diens zoon Petru Rare? zijn huidige gedaante. Het is een rond bouwwerk met vijf weertorens en staat afgebeeld op het bankbiljet van 20 Moldavische lei. De muren hebben een dikte van circa 3 meter.

'288382' door herman m '288382' door herman m

MoldaviëChisinau

MoldaviëChisinau

Water en kunst

herman m

Tijdens een rondwandeling in de Moldavische hoofdstad Chisinau kwamen we in de omgeving van het Sala cu Org?, een klein concertgebouw in het stadscentrum, een kunstmarktje tegen. Onderdeel daarvan was een uitstalling van schilderijen, die op de een of andere manier een relatie hebben met water en daardoor toevalligerwijze aansluiten op ons maandthema van november.

'448095' door dzzl '448095' door dzzl

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Armoe

dzzl

Het armste land van Europa is Moldava, zelfs armer dan Albanië. Als je dan de afvallige deelstaat Transnistria neemt, is de armoe compleet. Mensen verkopen op rommelmarktjes hun spulletjes. Er was een bescheiden levensmiddelenmarktje in Tiraspol. Daar mochten alleen geen foto's genomen worden. Nou, dan heb je verder Lenin, een oorlogsmonument, een tank ter nagedachtenis en een 12 baans snelweg zonder auto's. Lijkt Pyongyang wel.

'282906' door herman m '282906' door herman m

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Stralend

herman m

In restaurant “7 Vrijdagen”, aan de Ulitsa 25 Oktober, de belangrijkste straat in de Transdnjestrische hoofdstad Tiraspol, genoten we van een overheerlijke Russische schotel. Deze werd aan onze tafel bezorgd door een vriendelijke serveerster. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een drankwinkel, waar onze gids/chauffeur Dumitru de lokale alcoholhoudende drank Kvint wilde kopen, en onvriendelijk te woord werd gestaan door een snauwende winkeljuffrouw, straalde het meisje op de foto van alle kanten toen ik haar vroeg of ik een foto van haar mocht maken. Een dergelijke vraag was ze duidelijk niet gewend en kennelijk was dit ook niet echt gebruikelijk in deze bijna toeristvrije en moeilijk toegankelijke streek. Zie ook mijn blog "Déjà vu Sovjet-Unie".

'459708' door aalco '459708' door aalco

MoldaviëTransnistrië

MoldaviëTransnistrië

Transnistrië; het...l

aalco

Het feit dat Lenin nog op zijn sokkel staat in Tiraspol; de hoofdstad van het afvallige Transnistrië, zegt een hoop over deze 'Republiek'. Transnistrië heeft zichzelf onafhankelijk verklaard van Moldavië. Ze hebben inmiddels een eigen munt, vlag, volkslied, grensbewaking en president. De hang naar de oude Sovket-Unie is volop zichtbaar in het straatbeeld. Het probleem voor hun is echter dat niemand dit zelfverklaarde land erkent als zodanig. Afgelopen zomer hebben we vanuit Moldavië een bezoek gebracht aan dit 'land wat niet bestaat' en dat is toch echt een bijzondere gebeurtenis kan ik zeggen.

'515081' door Fransvdg '515081' door Fransvdg

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Grensverkeer

Fransvdg

Deze pont maakt bij de stad Soroca de oversteek tussen Moldavië (links) en de Oekraïne (rechts). Dat kun je heel goed zien aan de vlaggen op de schuit. Drs. P zou hier vroeger spontaan zijn lied "Heen en weer" kunnen gaan zingen........ De rivier de Dnjestr is hier de grensrivier. In Moldavië heet hij de Nistru. (Iets zuidelijker ligt de opstandige provincie Transnistrië, die zichzelf onafhankelijk van Moldavië heeft verklaard.) Grenzen, als Reisreporter heb ik daar wel wat mee. Ik ben altijd weer nieuwsgierig naar wat ik over de grens aantref: andere gewoontes, andere taal, ander geld, ander eten, een ander bestuur?! Kortom een andere cultuur. Zo leer ik weer nieuwe en vaak heel interessante dingen kennen, die ik graag op foto's vastleg. Zo ga ik letterlijk en figuurlijk over grenzen heen. Ook over mijn eigen grenzen..... Vooroordelen verdwijnen het best als je ergens zelf geweest bent, en ontdekt hebt hoe het ter plekke echt is. Mijn reisadvies is dus: ga over (je) grenzen heen!

'507569' door Fransvdg '507569' door Fransvdg

MoldaviëChisinau

MoldaviëChisinau

Bij de pakken...neerz

Fransvdg

Bij de pakken neerzitten, niet uit wanhoop maar gewoon omdat je die zware pakken even zat bent en uit wilt zakken. Tijd voor een gesprek, voordat je weer verder sjouwt. Richting bushalte of richting huis. Met alle boodschappen die je nodig denkt te hebben.

'401384' door JannavEek '401384' door JannavEek

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Goede Vrijdag 2

JannavEek

Straseni | 1 april 2010 | Het is Goede Vrijdag en de voorbereidingen voor de komende paasviering zijn in volle gang. Maar eerst is er de begrafenis van Lyudmila Doktorova. Op het kruis dat bij haar graf komt lees ik dat Lyudmila 74 jaar oud is geworden - de levensverwachting in Moldavië is erg laag. Een buurvrouw doet de ontvangst bij de deur. Ik kreeg toestemming om te fotograferen op deze uitvaart, en maakte daar de serie BIJ HET OVERLIJDEN VAN LYUDMILA DOKTOROVA.

'558442' door corriedewinter '558442' door corriedewinter

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Schaapherder in...Gag

corriedewinter

Vandaag neem ik jullie weer mee terug in de tijd. We zijn te gast op een kolchoz, een enorm groot voormalig Russisch staatsbedrijf, waar vooral akkerbouw plaats vindt. Gagaoezië is een autonome regio van Moldavië, die bewoond wordt door de Gagaoeziërs, een volk afkomstig uit Turkije. De meesten zijn lid van de Oosters Orthodoxe kerk. Ik heb net een praatje gemaakt met deze herder, die onder een boom schuilde voor de regen. Hij heeft geen hond bij zich en roept zijn schapen bij elkaar door te rammelen met een stok met blikken dekseltjes eraan. Een portret vindt hij niet nodig; hij moet trouwens verder. Wij gaan aan de maaltijd van authentieke Gagaoezische gerechten, zoals de Turkse Gözleme: pannenkoekjes gevuld met kaas, groente en/of vlees. Heerlijk!

'281423' door herman m '281423' door herman m

MoldaviëChisinau

MoldaviëChisinau

Erewacht

herman m

Deze militair hield de wacht bij het Victory Memorial in de Moldavische hoofdstad Chi?in?u. Het Victory Memorial met een eeuwige vlam werd geopend op 9 mei 1975 en is een eerbetoon aan de Sovjet-soldaten, in het bijzonder de Moldavische eenheden, die gedood zijn in de strijd voor de bevrijding van Chisinau tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'256955' door JannavEek '256955' door JannavEek

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Meisjes in Moldavië

JannavEek

Moldavië heeft te maken met grote sociale en economische problemen. Armoede, werkloosheid, geen sociale voorzieningen en achtergebleven economische ontwikkelingen. Veel gezinnen leven in armoede en kinderen zijn hiervan vaak de dupe. Vooral zij die op het platteland wonen. En dat doen meesten. Foto van twee meisjes, spelend op straat, in een dorp in Zuid-Moldavië. NB. Ik heb me afgevraagd waarom de armoede en noden in dit land zo'n diepe indruk op me maakte. Immers, ik was ook in landen Azië en Noord-Afrika met een lage levensstandaard maar nergens had het zoveel impact op mij als hier. Ik denk zelf dat het komt omdat het een Europees land is. En dat je daarom helemaal met de Europese maat meet naar dit land. Of iemand een ander idee?

'538346' door agrotewal '538346' door agrotewal

MoldaviëChisinau

MoldaviëChisinau

Lichtval in de kerk i

agrotewal

In het centrum van de stad is een groot park te vinden waar een kerk staat die gewoon toegankelijk is, ook tijdens trouwerijen etc. Op het moment dat ik de foto nam, scheen net het zonnetje door de ramen een fascinerend gezicht. Net als in Rusland en de Oekraïne zijn de kerken in Moldavië rijkelijk voorzien van fresco's en iconen.

'284204' door herman m '284204' door herman m

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Roma-hoofdstad

herman m

De noord-Moldavische stad Soroca kent een rijk verleden. De stad lag strategisch gunstig aan de handelsroutes en telt tegenwoordig ruim 25.000 inwoners, waarvan een deel tot de Roma-zigeunergroep behoren. De band met het Russische en later het Sovjetrijk is altijd hecht geweest. Als onderdeel van de Sovjet-Unie konden ook de Roma profiteren van contacten in de rest van het immense rijk. Het ging ze relatief goed in Soroca dat uitgroeide tot industriestad. Ze beschouwden Soroca als hun hoofdstad en bouwden er droompaleizen op een heuvel, die op deze foto te zien zijn. In het midden bovenaan zie je een koepel. Dit pand is gebouwd naar het model van het Capitool in Washington.

'501892' door Fransvdg '501892' door Fransvdg

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Soroca

Fransvdg

In Soroca wonen rijke zigeuners in riante villa's. Maar de contrasten zijn er groot. Kijk maar op deze foto. Een prachtige toegangspoort met adelaars aan een onverharde weg. En straatje vegen met zo'n handbezempje komt ook niet als weelde over. Als je in Soroca komt, raad ik je zeker aan om een wandeling door deze bijzondere zigeunerwijk te maken. Arme bedelaars zul je daar niet tegenkomen. De kans bestaat dat je uitgenodigd wordt om ergens binnen te komen. Zo'n uitnodiging zou ik zeker aannemen. Je zult verbaasd staan van de pracht en praal in huis: flatscreens, hemelbedden, duur meubilair en fraaie tapijten zijn er heel gewoon. Terwijl hun kleding niet opvallend luxe is.

'286085' door JannavEek '286085' door JannavEek

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Een onsje meer

JannavEek

Mag het een onsje meer zijn? Een foto maken mag in elk geval wel. Deze slager maakt zo'n mooi plaatje qua kleur en ook vrolijkheid, en de weegschalen zijn fascinerend. Ik vind haar op een markt in Staseni.