Marsaxlokk

'497351' door pkoelewijn '497351' door pkoelewijn

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Vissen

pkoelewijn

Als je op Malta bent, dan ga je op zondag , net als de helft van de Maltezers, naar Marsaxlokk, want daar is de zondagsmarkt. Gedurende de rest van de week is dit een ingeslapen vissersdorpje.

'498265' door pkoelewijn '498265' door pkoelewijn

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Palmpasen

pkoelewijn

Op zondag is er een markt in Marsaxlokk waar veel locals en toeristen op af komen. Wij waren er de zondag voor Pasen en zagen een kleine processie op weg naar de kerk die vlak naast de markt en de haven ligt.

'281496' door edwinaverdingh '281496' door edwinaverdingh

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Kleurrijke...vissersb

edwinaverdingh

Met vooroordelen trokken we in de zomer van 2009 naar Malta en Gozo. We dachten dat dit de overwinteringsplaats was voor Britten zoals Benidorm is voor de 'rijpere' Belgen. Maar we werden aangenaam verrast. Prachtige vergezichten, historische sites, voor elke dag een kerk of kapel en een pittoresk Gozo maakten het plaatje af. Marsaxlokk, de vissershaven van Malta, heeft misschien aan de ene kant niet zo een mooi uitzicht (je kijkt namelijk uit op een industrieel gebouw), maar herbergt wel die typische Maltese vissersbootjes die met hun bonte kleuren de aandacht naar zich toe trekken. Fijn op een terrasje met een lekker Maltees slaatje, verse vis en een glaasje wijn was het toch genieten!

'458454' door Oswald '458454' door Oswald

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Kerk op centrale plei

Oswald

In potentie is het in het oosten van Malta gelegen Marsaxlokk een topbestemming voor het toerisme. Het enige wat ontbreekt zijn mooie stranden in het dorp zelf. Mogelijk dat dit ervoor gezorgd heeft dat dit vissersdorp nog niet aangetast is door projectontwikkelaars. Hoewel het ons niets zou verbazen als dit in de toekomst nog verandert, hopen we dat Marsaxlokk het huidige karakter mag blijven behouden. Eigenlijk bestaat het dorp uit een langgerekte vissershaven vol karakteristieke vissersbootjes. Het kan niet anders zijn dan dat zowel fotografen als schilders zwaar geïnspireerd worden door deze aanblik. De manier waarop de hoofdzakelijk kleine vissersbootjes verspreid door het water liggen maakt het een bont geheel waar zelfs de grootste zwartkijker nog door geprikkeld wordt. Het mooiste is de haven in de ochtend, ongeveer een uur tot twee uur na zonsopkomst. Op dat moment waaiert er een zacht licht uit over de vissersboten, waardoor de kleuren op hun best uitgelicht worden.

'228491' door marjolijn '228491' door marjolijn

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Het oog van Horus

marjolijn

Kenmerkend voor Malta zijn de kleurige vissersbootjes. Dit bootje lag in de haven van Marsaxlokk. Geen visser zal de zee opgaan zonder het oog (van Horus) of de "ghajn" op zijn boot te schilderen om het onheil, het "boze oog", af te wenden. De opname is nog uit mijn analoge periode, een scan van een foto.

'447194' door mauricecusters '447194' door mauricecusters

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Haven vismarkt...Mars

mauricecusters

dit is het mooiste plaatje wat ik kon schieten in Marsaxlokk, bekend van de vismarkt. Het zal vroeger wel een vismarkt zijn geweest, maar daar is nu bijna geen sprake van. De viskraampjes zijn ingeruild voor typische toeristische kraampjes. Armbanden, zonnebrillen en nougat verkopen ze er nu. En dat is jammer, want wil je 'buiten de gebaande paden treden' dan moet je dit toeristisch dorpje mijden. Gelukkig maken de kleurrijke bootjes en het prachtige blauwe water alles meer dan goed!

'323733' door georgena '323733' door georgena

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Luzzu's Under Repair

georgena

These are a typical Maltese fisherman’s boat, a “luzzu”, that can be seen all over the island, but especially all over Marsaxlokk. All of these boats display a certain amount of set colors. They told me that the arrangement of these colors determines the owner of the boat. I took this picture of Luzzu boats in the dock being repaired.

'449017' door Oswald '449017' door Oswald

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Oog op boten in haven

Oswald

Tijdens onze cruise met de Noordam/HAL deden we ook Malta aan. Heerlijk om weer even de sfeer te proeven, nadat we er jaren geleden langere tijd geweest zijn. De oude stadsbussen zijn uit het straatbeeld verdwenen, maar de bootjes in o.a. de haven van Marsaxlokk liggen er nog steeds fraai bij. Overal in de haventjes op Malta vind je vissersbootjes in de primaire kleuren; rood, geel en blauw. De bootjes worden Luzzu of Dghasja genoemd. Op de voorsteven van de bootjes zijn oogjes geschilderd. Deze stellen de wakende ogen van Osiris voor. Dit is een eeuwenoude traditie die voortkomt uit een bekende mythe uit het oude Egypte.

'323878' door georgena '323878' door georgena

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

The Eye of Osiris

georgena

Many of the Luzzo are painted with The Eye Of Osiris. Osiris was a pagan Egypitian god, and his eye on the boat is indended to ward off evil while at sea. Despite their strong Catholic faith this pagan symbol has lived on in Malta.

'527117' door Jeanne '527117' door Jeanne

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Charmant...visserspla

Jeanne

Marsaxlokk is een charmant vissersplaatsje, de baai ligt vol met kleurrijk beschilderde bootjes, door de Maltezers "luzzu" genoemd. Malta is ongeveer zo groot als Texel, de afstanden zijn klein. Het openbaar vervoer is een goede manier om het eiland te leren kennen, je koopt een dagkaart die geldig is voor het hele eiland. Auto huren kan ook, let wel, het is links rijden!! Even openen aub.

'208771' door pkoelewijn '208771' door pkoelewijn

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Vissen

pkoelewijn

Ondanks het feit dat het vandaag Palmpasen was, waren de vissers toch uitgerukt. Rond 11 uur kwamen ze terug met de vangst. Ja, juist op zondag moet er verse vis gegeten worden!

'314487' door georgena '314487' door georgena

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Smiling Fisherman

georgena

Fishing is the primary occupation of the Marsaxlokk people. This calm and serene village proudly exhibits its deep rooted traditions. People live here mostly in well formed strong communities. With recent occupation of nearby localities to the village the fishing scenario is seeing a considerable decrease. Still, Malta’s major fish supplies are sufficed by the fish caught in this picturesque fishing harbor. I think this fisherman saw me taking this photo because he bowed his head with a smile.

'209432' door pkoelewijn '209432' door pkoelewijn

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Bootjes

pkoelewijn

Marsaxlokk heeft een drukke vissershaven maar is vooral bekend om zijn zondagsmarkt waar behalve half Malta ook zo ongeveer de helft van de toeristen te vinden is. Je kunt er uiteraard heerlijke verse vis eten.

'192732' door mweya '192732' door mweya

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Luzzu

mweya

S.v.p. volledig openen. Foto is een detailbeeld van een Luzzu. Luzzu's zijn de pachtig felgekleurde traditionele visserbootjes, in de kleuren geel/blauw/rood met witte en groene strepen, die je overal op Malta maar vooral in de gezellige schilderachtige haven van het visserdsdorpje Marsaxlokk tegenkomt. Opvallend zijn de ogen die op de boot zijn aangebracht, die de boot bewaken en beschermen.

'312074' door georgena '312074' door georgena

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Marsaxlokk Fishing...

georgena

Marsaxlokk derives its name from the Arabic word marsa, meaning Harbour, and Maltese for the south-easterly Mediterranean wind, the Xlokk (Sirocco in Italian). Marsaxlokk, with its sheltered habour, was an easy landing place for pirates and the Ottoman Turks. It was here that the Ottoman Turks landed for an attack which ended in the Great Siege of 1565. Napoleon's army landed here in 1798; and in recent times, the Harbour was the scene of the Bush-Gorbachev Summit,1989.

'525036' door MelissaS '525036' door MelissaS

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Karakteristieke...vis

MelissaS

Het dorpje Marsaxlokk staat bekend om de luzzu's (de gekleurde traditionele Maltese vissersbootjes), de vele vissers en uiteraard de verse vis. Langs de baai heb je een aantal restaurantjes. Aan te raden is om "the catch of the day" te nemen. Deze vis is dezelfde dag binnengebracht door één van de vele vissers. Ik heb nog nooit lekkerdere vis op dan hier! Marsaxlokk is klein en biedt naast verse vis eten, niet veel activiteiten (op de markt op zondag na). Ik zou aanraden om daarom juist niet op zondag te gaan. Op een doordeweekse dag is het rustig en de sfeer relax. Hierdoor kun je extra genieten van de mensen die in dit kleine dorpje wonen en van hun manier van leven. Bijvoorbeeld van de Maltese vissers die na een werkdag samenkomen om op een bankje aan het water bij te kletsen.

'312574' door georgena '312574' door georgena

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Luzzu Boat

georgena

A perfect example of the unaltered Marsaxlokk tradition is the luzzu boats. These are the famous fishing boats of this place. They are painted in bright colors of red, yellow, blue and green. The colors of the boats remain unchanged for generations owing to the superstitious beliefs of Marsaxlokk people. If you look carefull you will see each boat bears a pair of eyes called the “Eyes of Osiris”. This symbol is believed to protect the boats from any ill-fate. These bright boats sailing near the harbor area looks striking and accounts to the increased tourism activity here.

'533453' door Jeanne '533453' door Jeanne

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Kleurrijk plaatsje

Jeanne

Het vissersplaatsje Marsaxlokk is wel een bezoek waard wanneer je op het eiland Malta bent. Het haventje met zijn mooie keurrijke vissersboten is een lust voor het oog. Iedere werkdag is er een gezellige vismarkt, langs de haven zijn diverse visrestaurants te vinden. De kerk met twee torens en de rode koepel toornt boven het stadje uit, kortom: "een geliefde plek voor kunstschilders". Even openen aub

'397526' door RReintjes '397526' door RReintjes

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Oog van Horus

RReintjes

Marsaxlokk is een idyllisch vissersplaatsje op Malta. De boten van de vissers zijn anders dan wat wij gewend zijn, met een bijna rechte voorsteven. Op weerszijden aan de voorkant van alle boten staat het oog van Horus, die de vissers tegen alle kwaad op zee beschermd.

'351620' door adelheid '351620' door adelheid

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Vrolijke bootjes

adelheid

Een van de redenen dat ik graag naar Malta wou, was om het leuke, kleurrijke haventje van Marsaxlokk te zien. Daar had ik wat beelden van gezien. Nou, het is inderdaad heel leuk vooral door al die vissersbootjes in primaire kleuren, die (bijna) allemaal goed in de verf zitten.

'170052' door pkoelewijn '170052' door pkoelewijn

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Palmpasen

pkoelewijn

Zondag 5 april in Marsaxlokk ,waar we heengingen voor de zondagsmarkt, zagen we dit groepje met groene tak in de hand in optocht naar de kerk lopen. Palmpasen met palm of olijf

'506556' door Jeanne '506556' door Jeanne

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Rijke cultuur

Jeanne

Malta is een Zuid Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee, door haar strategische ligging was Malta van oudsher van groot belang. De invloeden uit vroegere tijden zijn te horen in de taal, een mengeling van Arabisch, Frans, Italiaans en Engels, en zichtbaar in de rijke cultuur. Dit eiland heeft een interessante geschiedenis, tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd, daarna werd het een republiek. Op het eiland zijn diverse mogelijkheden om het Engelse perfect te leren. Een heel apart land binnen de Europese Gemeenschap, dat zeker de moeite waard is te bezoeken! Graag openen a.u.b.

'441319' door Jan10e '441319' door Jan10e

MaltaMarsaxlokk

MaltaMarsaxlokk

Marsaxlokk haven

Jan10e

De ochtend hebben we in Valetta doorgebracht rekening houdend met het middagprogramma... De Hop on hop Off van vandaag verloopt echter niet zo voorspoedig. Elke keer is de bus toch 10 min. later dan in het schema en 1x zelfs overgeslagen. (pech werd er gezegd) Zodoende geen tijd meer om bij Marsaxlokk uit te stappen. Want de blauwe grot wilden we in elk geval nog doen. Gelukkig hadden we al op Gozo diverse leuke haventjes 'geproefd'. De paar foto's zijn gemaakt vanaf een rijdende topdeck bus.We zijn express niet op een zondag hier naar toe gegaan. Locals vertelden dat het dan juist erg druk is vanwege de markt en dat veel locals hier komen lunchen. Op maandag was het dan ook nagenoeg 'leeg'. Wat me ook heeft verrast is dat dit deel (zuid-oosten) van het eiland heel erg industrieel is. Je ziet de schoorsteen van de electriciteitscentrale en van de haven van Kalafrana. Maar gewoon niet die kant opkijken...