Gozo

'484819' door Jeanne '484819' door Jeanne

MaltaGozo

MaltaGozo

Het veelzijdige Gozo

Jeanne

Vanaf Malta met de ferry naar Gozo, oppervlakte 7x14 km. Het eiland is, kun je zeggen een groot openluchtmuseum. De hoofdstad is Victotia, een wandeling naar de bovenstad is de moeite waard, men heeft daar een prachtig beeld op de benedenstad. Gozo is zeer geschikt voor wandelaars maar ook voor duikers, er zijn duiken te maken naar grotten en wrakken. Ook de moeite waard is een bezoek de Azure Window bij Dwejra Point, een grillig stuk natuur, fraaie rotsformaties en een Idyllische binnenzee.

'83267' door Benz '83267' door Benz

MaltaGozo

MaltaGozo

Gozo - zoutpannen

Benz

Op Gozo (klein eiland boven Malta) bestaan de nog. De originele zoutpannen. Zee water wordt in kleine, ondiepe, pannen gebracht. Door de kracht van de zon verdampt het water en blijven er zout kristallen achter.

'519872' door JoshuaX '519872' door JoshuaX

MaltaGozo

MaltaGozo

Uitersten

JoshuaX

Het land Malta bestaat uit het eiland Malta en buureiland Gozo. De twee zijn bijna uitersten van elkaar. Malta is één van de dichts bevolkte eilandstaten ter wereld met ongeveer 300.000 inwoners, en dat is aan alles te merken. Gozo is de kleine broer, meet 8 bij 12 km, is landelijk, véél rustiger, kleurrijker en groener, en is gezegend met mooie tafelbergen en pittoreske, authentieke dorpjes zoals je op de foto kunt zien. Er staan enkele megalithische tempels uit de bronstijd en het heeft een spectaculaire kust met onder meer de Azure Window, een enorme rotsboog in de zee. Als je Malta gaat bezoeken zou ik de helft van je vakantie op Gozo doorbrengen als je van bovenstaande gecharmeerd bent. Je kunt eenvoudig met een boot oversteken. Wij hebben dat zo gedaan en dat bracht ons een leuke afwisselende vakantie tussen hectiek, rust, cultuur en natuur..

'497584' door pkoelewijn '497584' door pkoelewijn

MaltaGozo

MaltaGozo

Uitzicht vanaf de...c

pkoelewijn

We blijven nog even op het eiland Gozo en beklimmen de citadel van Victoria, de belangrijkste stad op het eiland. Gozo is nog steeds een agrarische samenleving. Onze Malta-aardappelen komen hier vandaan. Er zijn twee aardappeloogsten. De winteroogst is voor de export, de zomeroogst eet men zelf op.

'497547' door pkoelewijn '497547' door pkoelewijn

MaltaGozo

MaltaGozo

Zoutpannen

pkoelewijn

Als je Malta bezoekt moet je ook zeker het eiland Gozo gaan bekijken. Dit eiland doet wat landelijker aan ook al staan daar weer een paar knoeperds van kerken. Op Gozo worden de Malta-aardappelen gekweekt. Aan de Noordkant van het eiland Gozo bij Marsalforn zijn nog een aantal zoutpannen te vinden.

'311760' door jomo01 '311760' door jomo01

MaltaGozo

MaltaGozo

Zoutwinning op Gozo

jomo01

Op Gozo, één van de Maltese eilanden, wordt aan de Middelandse Zee aan zoutwinning gedaan. Als het tij heel hoog staat wordt het zeewater in de bassins gevangen. De felle zon die het eiland elke dag beschijnt zorgt ervoor dat het water binnen de kortste keren verdampt.

'493017' door Jeanne '493017' door Jeanne

MaltaGozo

MaltaGozo

Ietwat ruig

Jeanne

Vanaf het eiland Malta kun je met de ferry naar het eiland Gozo, wat echt de moeite waard is om te bezoeken. Je kunt er wandelen maar fietsen is ook goed te doen! Het eiland is heel divers, zeker een paar dagen daar verblijven is niet overbodig! De bevolking is zeer vriendelijk, lieflijke plaatsjes en een ruige onstuimige kustlijn.

'553465' door viclo '553465' door viclo

MaltaGozo

MaltaGozo

Verdwenen prachtstuk

viclo

Het is gebeurd!!! Een storm heeft dit prachtig uitzicht voor altijd weggevaagd. Spijtig! Blij dat wij met een bootje het nog hebben kunnen zien en beleven.

'161659' door pensionado '161659' door pensionado

MaltaGozo

MaltaGozo

Zoutpannen

pensionado

Langs de kust bij het aardige kustplaatsje Masalforn op Gozo liggen mooi gevormde zoutpannen die eeuwen geleden zijn uitgehouwen in de honingkleurige stenen bodem en nog steeds dienst doen. De foto is genomen vanaf de weg die van Zebbug steil omlaag loopt naar Masalforn. Zie ook mijn tip over Gozo!

'544907' door JoshuaX '544907' door JoshuaX

MaltaGozo

MaltaGozo

De kliffen van Ta'Cen

JoshuaX

Gozo is een zeer klein eiland van 7 bij 10 km, maar er is toch heel veel te zien. Bij het plaatsje Sannat in het zuiden vindt je de kliffen van Ta'Cenc. Ze zijn groots, zowel in hoogte (150 meter) als lengte, je kunt de enormiteit afzien aan het oude fort wat er op staat. Deze kliffen moeten de broedplaats zijn geweest van de beroemde Maltezer Falcon die nu helaas niet meer voorkomt op Gozo of Malta. Ook gaat het verhaal dat de locals zich vroeger met touwen langs de kliffen lieten afzakken om te gaan vissen. Verder vindt je hier een dolmen uit de steentijd en je kunt nog door naar het kleine kustplaatsje Mgarr ix-Xini, wat alleen vanwege deze prachtige naam al de moeite is. De weg naar de kliffen is nergens aangegeven, Rijdt vanuit Sannat richting Mgarr ix-Xini en stop gewoon halverwege langs de smalle weg, er staan geen bordjes met "Ta'Cenc kliffen" er op. Loop vanaf dit weggetje richting de kliffen, het is gewoon even zoeken totdat je ineens op de rand staat na ongeveer een half uur. Er was hier werkelijk geen toerist te bekennen, dus geen enkel signaal dat je ergens gearriveerd bent. Wel goed voor je uit blijven kijken dus :O)

'553472' door ingridkoedood '553472' door ingridkoedood

MaltaGozo

MaltaGozo

Azure Window ingestor

ingridkoedood

Zojuist las ik in de krant dat vandaag (8 maart 2017) de Azure Window op Gozo is ingestort. De rotspartij lag in Djewra bay op het eiland Gozo. Vanwege hevige storm is vanmorgen de rotsboog ingestort. Zonde van deze belangrijke plek. Ik moest gelijk even denken aan de tijd toen ik op Malta was, eigenlijk precies 3 jaar geleden. Ik heb carnaval in Valletta meegemaakt. Om eerlijk te zijn vond ik niet alle plekken op Malta mooi. De bebouwing langs de kust verdiend niet altijd een schoonheidsprijs. Gozo daarentegen vond ik een mooi eiland. De foto heb ik even van mijn Facebook pagina gehaald. Ik dacht ik moet er even bij stil staan dat dit plaatje nu niet meer bestaat.

'526537' door blauwvinger '526537' door blauwvinger

MaltaGozo

MaltaGozo

Zout

blauwvinger

Hier maken we een jeepsafari op Gozo. Na het bezoeken van Victoria kwamen we bij een plek met zoutmeertjes. Het deed mij een beetje denken aan Pamukkale, maar dan net wat minder spectaculair. Ik weet niet meer precies waar dit was, maar volgens mij was dit ergens aan de noordkant van het eiland. Dit is analoog genomen foto, die bij het ontwikkelen van het rolletje gelijk op cd is gezet.

'426101' door chateau '426101' door chateau

MaltaGozo

MaltaGozo

Erosie.

chateau

Gozo is niet direct een wandelbestemming. Toch zijn er kort geleden 4 wandeltrajecten uitgezet. Een van die vier trajecten voert je naar het prachtige erosielandschap aan de kust. Door het aanhoudende (natuur)geweld zijn hier in de loop van de jaren prachtige vormen ontstaan.. (scan van dia).

'246212' door pkoelewijn '246212' door pkoelewijn

MaltaGozo

MaltaGozo

Aankomst

pkoelewijn

Als je met de boot van Malta naar Gozo gaat kom je aan in het havenstadje Mgarr. Ook hier meteen weer talloze kerken aan de horizon. Malta (en Gozo) hebben met gemak de hoogste kerkdichtheid van de hele wereld.

'521366' door elja75 '521366' door elja75

MaltaGozo

MaltaGozo

Blue Window Gozo

elja75

In het westen van het eiland Gozo, kun je een bijzonder natuurfenomeen bekijken, The Azure Window. Deze natuurlijke brug is ontstaan omdat zee en wind een gat hebben geslepen in de hoge rots. Hierdoor is een metershoog raam ontstaan waar je doorheen kunt kijken vanaf de rotsen. Om het fraaiste uitzicht te hebben, waarbij je ziet dat het gat doorloopt tot in de zee, moet je over een partij rotsen heenlopen waar wind- en watererosie voor een hobbelig landschap hebben gezorgd.De naam Azure Window komt door feit dat bij het juiste zonlicht je een prachtige azuurblauwe zee door het venster ziet. Op bewolkte dagen is dit natuurverschijnsel nog steeds mooi.

'316161' door georgena '316161' door georgena

MaltaGozo

MaltaGozo

The Inland Sea

georgena

The Inland Sea is an inland lagoon in Dwejra, and is perhaps the archipelago's most spectacular natural landmark. The Inland Sea, and Dwejra Bay itself, were created millions of years ago when two limestone caves collapsed. The shallow inland lagoon is linked to the sea via a 100 metre cave in the cliff. On calm days, small fishing boats carry visitors out to sea through this tunnel, in order to see Fungus Rock and the Azure Window (which is on the other side of the rock wall) The sea is used by fishermen and bathers, and is also a very popular diving spot. I would of liked to take this photo from a higher point of view but there was nothing i could climb on, too bad.

'263377' door edwinaverdingh '263377' door edwinaverdingh

MaltaGozo

MaltaGozo

Size does matter!

edwinaverdingh

Op Malta en Gozo vind je voor elke dag van het jaar wel een kerk(je) of kapel. De inwoners van elk gehucht werken mee aan de opbouw van hun eigen kerk. Size does matter! Ik denk dat deze foto duidelijk laat zien wat ik bedoel.

'313029' door georgena '313029' door georgena

MaltaGozo

MaltaGozo

The Blue Window in...

georgena

The Azure Window was created by waves and rough seas breaking on the rocks over a period of thousands of years. On the top of two giant columns of rock, each with a diameter of about 40 metres, rests a huge ledge of rock measuring about 100 metres in length and 20 metres in height, forming a giant window which one can see beyond. For centuries the Gozitans have known this rare rock formation as it-Tieqa (the Window). The day i took this photo were very strong winds,it was hard to keep my balance and the camera straight.

'404399' door RReintjes '404399' door RReintjes

MaltaGozo

MaltaGozo

Xlendi Gozo

RReintjes

Xlendi is een gezellig klein plaatsje op Gozo, waar het heerlijk toeven is. Leuke restaurantjes, barretjes en gezellige winkeltjes. Ook het kleinschalige haventje, zoals hier gedeeltelijk vertoond, is absoluut bezienswaardig.

'357974' door georgena '357974' door georgena

MaltaGozo

MaltaGozo

Midday Nap

georgena

While on the Island of Gozo, I visited Dwejra a beautiful place of rugged nature. I was walking around the Inland Sea, a shallow lagoon behind the Blue window, I saw this fisherman just having a nap On the hard cement ground,he was actually snorring,it does not look comfortable,maybe it is good for the back.

'505278' door Sanderyoho '505278' door Sanderyoho

MaltaGozo

MaltaGozo

Dorpsfeest op Malta

Sanderyoho

Mocht je naar Malta/Gozo gaan in juli of augustus, kijk dan uit welke dorpen hun jaarlijkse feest houden ter ere van de lokaal bewierookte heilige (http://www.visitmalta.com/en/village-festas). Wij bezochten het jaarlijks dorpsfeest in Qala (Gozo, Malta) ter ere van St.Joseph. Acht mannen dragen een zwaar beeld van de heilige stapje voor stapje richting kerk terwijl er vuurwerk wordt afgeschoten.

'554287' door gekkofan '554287' door gekkofan

MaltaGozo

MaltaGozo

Broodwinning op Gozo

gekkofan

Tot voor kort nam deze man met zijn bootje je mee voor een tochtje langs en door de Blue Window op het eiland Gozo. Nu dit prachtige natuurverschijnsel door een storm totaal van de kaart geveegd werd zullen de inkomsten van deze man ook sterk verminderen !

'521368' door elja75 '521368' door elja75

MaltaGozo

MaltaGozo

Megalithische tempels

elja75

De Ggantija tempel bevindt zich op Gozo, en is de grootste megalithische tempel van Malta. Net zoals bij de andere tempels van Malta, de Hagar Qim, Mnajdra en Tarxien is de vraag of dat deze ‘tempel’ als vereringsplaats heeft dienst gedaan. Sommige van de megalithische blokken zijn meer dan 6 meter hoog. De tempel wordt in het tijdsbestek 3600 v. Chr. - 3000 v. Chr. gedateerd. Maar daar zet mijn vraagtekens bij.

'397297' door RReintjes '397297' door RReintjes

MaltaGozo

MaltaGozo

Xlendi - Gozo

RReintjes

Malta is het dichtstbevolkte stukje land van Europa, er wonen nergens in Europa zoveel mensen per vierkante kilometer. Malta is vrij kaal, maar een cultureel hoogstandje. Zustereiland Gozo is feitelijk qua natuur veel mooier. De foto toont de Carolina Cave in Xlendi op Gozo.