Macedonië foto's & tips

'456954' door MaJaTa '456954' door MaJaTa

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Niemand te zien!

MaJaTa

Wat een prachtig, helder en rustig meer is het meer van Ohrid in Macedonie toch. Begin juni toen we daar waren zagen we overdag slecht een enkele boot varen. Een heerlijke rustige vakantiebestemming maar als je in het water wilt zwemmen moet je daar een paar maanden later heen gaan want de watertemperatuur was in juni nog erg koud.

'439290' door MaJaTa '439290' door MaJaTa

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Gevaarlijk slang??

MaJaTa

Een ontmoeting met een slang op Golem Grad was een hele ervaring voor mij want een slang in de vrije natuur had ik nog nooit gezien. Dit onbewoonde eiland in het Prespa meer in Macedonië heet niet voor niets slangeneiland of pelikaneneiland maar de hoeveelheid slangen die ik gezien heb viel tegen, ja ze zaten niet op mij te wachten en zijn waarschijnlijk erg schuw. Wat wij hoorde van onze gids is dat ze blind waren en dat ze zowel in het water als op het eiland daar waren. In ieder geval, ik vond dit een geweldige ervaring om ze zo daar te zien en of ze gevaarlijk zijn, de gids dacht het niet maar ik bleef toch maar op gepaste afstand!!

'485599' door Jeanne '485599' door Jeanne

MacedoniëStruga

MacedoniëStruga

Terug in de tijd

Jeanne

Vevcani ligt 15 km. vanaf Struga, heeft 2500 inwoners en ligt op een hoogte van 900 meter boven de zeespiegel en tegen de grens van Albanië. Het plaatsje wordt omschreven als een van de mooiste van Macadonië. Het is gelegen aan de voet van de Jablanica bergketen. Het dorp is gesticht aan het einde van de 6e eeuw tot begin 8e eeuw. Het is een zeer mooi wandelgebied, er zijn vele gletsjermeren en bronnen. Voor een overnachting of een lunch is Rest. Pupin's House een aanrader, heeft een prachtig uitzicht. Mocht je naar Macadonië gaan neem dit zeker mee, je zult er geen spijt van krijgen

'499761' door Graaf '499761' door Graaf

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Excursies met George

Graaf

Eenmaal aangekomen in het hotel bij Ohrid in Macedonië, kregen we direct bij aankomst een voorlichtingsbijeenkomst van Fibula, het lokale reisbureau, partner van Corendon. We kregen een heel boek met excursies voor alle dagen, voor een redelijke prijs. We hebben niet direct geboekt omdat ik al gelezen had van George en Dushko. ’s Middags aangekomen in Ohrid kwamen we ze inderdaad tegen op het plein bij de haven. We kregen een folder mee en hebben die naast Fibula gelegd, een aantal excursies leken hetzelfde, maar door hun enthousiaste verhaal de volgende dag 2 excursies bij hun geboekt. De “Dorpentocht” in de bergen en “Rond het Meer van Ohrid naar Albanië”. Later ook nog een excursie bij Fibula geboekt; “boottocht naar Sv. Naum”. Bij de excursie van Fibula gingen er wel 150-250 mensen op de boot, vechten voor een fatsoenlijk plekje, je kunt dus geen foto’s zonder mensen maken, de aangeboden maaltijd is een standaard massa hapje in een restaurant zo groot als een fabriek, het drankje is ontzettend duur, kortom een afrader. De excursies met George & Dushko ga je met maximaal 6 mensen in een auto, ze brengen je naar de mooiste punten en fotostops, ook hier is de maaltijd inclusief en een drankje ook, maar ga je eten in een klein restaurant met keuze, of bij een gezin in een dorpje thuis, dit was helemaal geweldig, heerlijke gevarieerde rijke maaltijd en er kwam ook nog een fles eigengestookte drank op tafel, waarvan we onbeperkt mochten drinken. Ze kennen veel mensen onderweg en we mogen bij sommige mensen even binnen kijken, praatjes maken, erg leuk. Bij de tocht door Albanië bezoeken ze kleinere dorpen die voor een grote touringcar niet toegankelijk zijn. Een heerlijk klein restaurant, waar zij ook de enige vaste gasten zijn en waar we een overheerlijke forel gegeten hebben. Dus mijn advies is als je nog een excursie wilt boeken, ga even naar het oude stadscentrum van Ohrid (als ze volgeboekt zitten zijn ze er niet, omdat ze maar met z’n tweeën zijn en alle excursies zelf doen) op zondag of eind van de middag zul je ze vast wel tegenkomen. Ze hebben ook een website www.georgeanddushko.com kun je alvast even kijken. Deze foto is gemaakt tijdens de Dorpentocht met hun. Een heerlijk uitstapje tijdens een stedentrip Ohrid.

'484728' door pkoelewijn '484728' door pkoelewijn

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Uitzicht over Ohrid

pkoelewijn

mei/juni is een mooie tijd om naar Macedonië te gaan . Als je plannen maakt, bekijk dan mijn rode ster- tip van vorig jaar (te herkennen doordat er geen foto bij staat) die over het maken van excursies vanuit Ohrid gaat. Zelf klim je natuurlijk naar de burcht van Samuel vanwaar je prachtige uitzichten hebt.

'487428' door MaJaTa '487428' door MaJaTa

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Een pauw in vol ornaa

MaJaTa

Hier zie je een van de pauwen bij het klooster van Sint Naum in Macedonië. Had over het klooster al mooie verhalen gehoord en niks was teveel gezegd. Na een boottocht van ongeveer een uur zagen we het klooster al op een heuvel liggen. Eenmaal aan land zagen we nog maar weinig pauwen maar toen we goed om ons heen keken zagen we er toch wel een aantal, ook zaten er enkele hoog in de bomen. Een prachtig gezicht zo met al hun verenpracht!

'438419' door MaJaTa '438419' door MaJaTa

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Varen op rivier de...

MaJaTa

Wij bezoeken de bronnen van de rivier de Zwarte Drim met een roeibootje. Op dit prachtige plaatsje zie je vanuit de bodem het water opborrelen terwijl je luistert naar het gezang van de vogels en kijkt naar de vele libellen die er rondvliegen. Bij St. Naum komt de heldere Drim-rivier uit in het meer waardoor bij het strand een prachtige natuurlijk stroomversnelling ontstaat. Hier ervaar je de rust van het landschap en gelukkig zijn motorbootjes niet toegestaan dus dit is echt genieten!!

'484319' door MarcoSmits '484319' door MarcoSmits

MacedoniëStruga

MacedoniëStruga

Waterslang

MarcoSmits

Geweldige restaurantjes langs de Drim, het riviertje wat vanuit het Ohrid meer dwars door Struga loopt. Volop leven in het water, leuk om al die vissen tegen de stroom in te zien zwemmen. Heel gezellig is de sfeer in Struga...maar deze waterslang zorgt voor commotie. Alle restaurantgangers hingen over de kade deze slang in de gaten te houden.

'101772' door globeskater '101772' door globeskater

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Meiden in traditionel

globeskater

deze meiden kwam ik op straat tegen in traditionele kleding, later gingen ze nog traditionele dansen doen op een plein on ohrid

'501334' door Graaf '501334' door Graaf

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Grotkerk van...aartse

Graaf

In een natuurlijke grot op een steile rots heeft men lang geleden dit kerkje gemaakt, gewijd aan Aartsengel Michaël. Het is een van de oudste grotkerken op de oever van het meer van Ohrid. De muurschilderingen dateren uit de 13e eeuw. Je bereikt deze grotkerk via een lange trap. Tip: haal eerst de sleutel van het kerkje in het nabij gelegen restaurant op. Vlakbij deze unieke kerk ligt het vissersdorpje Radozda (10 km ten zuiden van Struga) met heerlijke restaurants.

'391003' door annelotteleenen '391003' door annelotteleenen

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Het Prespa meer.

annelotteleenen

Na een mooie bergpas door National Park Galicica (waar je misschien 2 auto's tegenkomt) kwamen we aan bij het Prespa meer. Hier zwemmen veel Pelikanen, soms in grote groepen. Ook zonder de vogels te zien is het een prachtig meer om te bekijken.

'486416' door photofreak '486416' door photofreak

AlbaniëOhridmeer

AlbaniëOhridmeer

Klooster St. Naum

photofreak

Het klooster St. Naum ligt aan de zuid-oostkant van het meer van Ohrid, dicht bij de Albanese grens in het nationale park Galicica. Het klooster is gebouwd op een rotsachtige heuvel boven het kristal heldere meer. Een boottocht van ongeveer 1,5 - 2 uur brengt je vanuit de haven van Ohrid naar het klooster. De boottocht gaat langs de mooie kustlijn van het meer waardoor je een goed beeld krijgt van het prachtige natuurschoon. Het oud orthodoxe klooster is in 905 opgericht door St. Naum. De heilige ligt begraven in een klein kerkje naast het klooster. Dit kerkje is opgedragen aan de heilige aartsengelen Michael en Gabriel. Volgens de legende kun je, wanneer je een goede gelovige bent, het hart van St. Naum nog horen kloppen. In het kerkje zijn een aantal zeer authentieke iconen en fresco's te bewonderen. Het klooster is deels nog in gebruik als klooster en deels doet het dienst als hotel. Jammer genoeg regende het toen ook maar de excursie was er niet minder om.

'504075' door RoyanvanVelse '504075' door RoyanvanVelse

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

Ohrid toen

RoyanvanVelse

Dit is een foto van het Macedonië van toen. Toen het wel al zelfstandig was maar nog niet zeker was of het nu Macedonië moest heten of republiek van Skopje omdat de Griekse buren bezwaar maakten. Toen je in Ohrid maar beter geen Albanees kon praten. Toen het meer van Ohrid nog niet zo'n toeristische trekpleister was als nu. Toen de hele Balkan in vuur en vlam stond en de ene na de andere groep de wapens oppakte. Het grote meer met een oppervlakte van zo'n 350 vierkante kilometer ligt op de grens tussen Albanië en Macedonië. Het is één van de diepste meten van Europa, een kleine 300 meter maar liefst. De bergen op de achtergrond maken deze spot nóg mooier.

'528189' door CBurgstad '528189' door CBurgstad

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

Zonsondergang

CBurgstad

Tijdens de rondreis door Albanië maken we ook 3 dagen een uitstapje naar Macedonië, naar de stadje Ohrid aan het gelijknamige meer. Een toeristisch plaatsje waar het op zich prima vertoeven is. De eerste avond wandelen we langs de oever van het meer, als we plotseling overvallen worden door een stortbui. Maar net voor het donker wordt, klaart het wat op. En door wegtrekkende regen- en onweersbuien en op hetzelfde moment een ondergaande zon, krijg je schitterende beelden van dreigende luchten, snel wisselende wolkenpartijen en mooie kleuren.

'495257' door Jeanne '495257' door Jeanne

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

Aan het einde van de.

Jeanne

Na een week rond te hebben gereisd, verblijven wij nog een week aan het meer van Ohrid. Een prima plek om van daaruit de omgeving te leren kennen! Aan het einde van de dag hadden we iedere avond een prachtige zonsondergang met op de achtergrond het Albanese vast land!

'438353' door MaJaTa '438353' door MaJaTa

MacedoniëNoord Macedonie

MacedoniëNoord Macedonie

In de Matka kloof.

MaJaTa

Een geweldige plek is de Matka kloof , heerlijk om te wandelen, bergbeklimmen of met een bootje te varen of gewoon te genieten van het mooie landschap. Deze kloof waar de rivier de Treska doorheen stroomt ligt zo’n 20 kilometer buiten Skopje, het is ook een heerlijke plek om de zomerse hitte te ontvluchten. Het gebied herbergt een bijzondere fauna, zoals bijvoorbeeld de vele vlindersoorten die je nergens anders in de Balkan kunt vinden en ook adelaars behoren tot de vaste bewoners van de kloof. De rivier de Treska die hier stroomt is een zijrivier van de Vardar.

'435758' door pkoelewijn '435758' door pkoelewijn

MacedoniëStruga

MacedoniëStruga

Nootjesverkoopster

pkoelewijn

Bij de uitlaat van het Ohrid meer komen veel mensen kijken. Er is een restaurant en er staan ook een aantal kraampjes. Deze dame had een nootjeskraam en stond even op te warmen in de zon. Aan haar hoofdoek te zien is zij een moslima. De bevolking van Struga bestaat voor 50 % uit moslims.

'435667' door pkoelewijn '435667' door pkoelewijn

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

St Johannes van Kaneo

pkoelewijn

Ja, we hebben een watertaxi genomen en zijn naar de overkant gevaren. Daar aangeland heb je een steile klim naar het , waarschijnlijk, meest gefotografeerde kerkje Van Ohrid: St Johannes van Kaneo.

'393026' door Fransvdg '393026' door Fransvdg

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Parkeerterrein

Fransvdg

Ook dit is een gescande dia uit de vorige eeuw. "Toen was geluk nog heel gewoon..." Dit is het parkeerterrein bij een markt. Tegenwoordig zullen daar wel auto's staan. Toch jammer voor ons, als hobbyfotograaf.

'423087' door annelotteleenen '423087' door annelotteleenen

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Mavrovo National Park

annelotteleenen

Mavrovo is met een oppervlakte 73.088 ha het grootste nationale park van Macedonië. Het park bevat de bergtoppen Korab, Desat, de zuidwestelijke delen van Sar Planina, grote delen van Bistra en de noordelijke delen van Krcin. Het park is voor het grootste gedeelte bedekt met beukenbossen. Door de grote hoogteverschillen heeft Mavroro een rijke flora met meer dan 1000 soorten, waaronder 38 boomsoorten en 35 struiken en heesters. Verder komen er nog 60 endemische en zeldzame plantensoorten voor. De dierenwereld is ook behoorlijk divers met 40 vogelsoorten (waaronder roofvogels als grijze buizerd, keizerarend, steenarend, bosuil, oehoe, bruine kiekendief, blauwe kiekendief). Verder nog 11 amfibieën, 12 reptielen en 38 zoogdieren, waaronder bruine beer, lynx, gems en wilde kat. Bron: landenweb.net

'502193' door Jeanne '502193' door Jeanne

MacedoniëStruga

MacedoniëStruga

Festival

Jeanne

Tijdens ons bezoek aan Struga zijn wij getuige van een festival, veel jonge mensen gekleed in prachtige traditionele kostuums. Deze dames zagen er zo blij en vrolijk uit zij gingen graag voor ons op de foto!

'457167' door MaJaTa '457167' door MaJaTa

AlbaniëOhridmeer

AlbaniëOhridmeer

Het kerkje van St Joh

MaJaTa

Wat ligt dit kleine kerkje hier mooi zo boven op de heuvel van het oude stadscentrum van Ohrid in Macedonië. Volg de bordjes vanuit het oude centrum en een kleine wandeling brengt je hoog op de heuvel waar je het kerkje van St. John Kaneo vindt.

'393168' door Fransvdg '393168' door Fransvdg

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Te gast

Fransvdg

Op een avond kwam een meisje in de eetzaal van het hotel vertellen dat haar vader excursies organiseerde. "Mein Pappa hat ein Bus." We gokten goed. Het werd een enige dag. Vanuit Ohrid reden we eerst met het busje naar het onbekende achterland. Na een paardentocht en een bezoek aan een leuk dorpje mochten we bij de pappa en de mamma komen lunchen. We zaten er op de veranda onder de druivenranken en kregen allerlei lekkers. Op de foto is de mamma aan het pannenkoeken bakken. Dit is kleinschalig toerisme om reclame voor te maken!

'517138' door Jeanne '517138' door Jeanne

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

Dit is óók...Macedoni

Jeanne

Dit is óók Macedonië, de weg van Ohrid naar St.Naum is een aanrader. Er zijn diverse stops mogelijk en maak een wandeling langs het meer van Ohrid, de uitzichten zijn werkelijk prachtig! Macedonië is de moeite zeker waard om te bezoeken!