Ohrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Traditionele huizen Ohrid

Ohrid,
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)


De bijzondere architectuur van de huizen in Ohrid kun je niet ontgaan zijn bij een bezoek aan deze stad! Deze architectuur komt voort uit de Ottomaanse overheersing.De oude stad was namelijk destijds de christelijke wijk en die mocht zich niet buiten de muren uitbreiden. Uit ruimtegebrek is men toen dus de hoogte in. Daarbij had men ook nog het voordeel dat het een mooi uitzicht bood over de stad. De huizen zijn wit geschilderd vanwege de hitte en hebben om diezelfde reden kleine ramen.

De woning op deze foto is het Robevci House in het oude gedeelte van Ohrid een echte eye catcher. Ooit woonde hier de rijkste inwoners van de stad, de familie Robev. Tegenwoordig is het Nationaal Ohrid Museum hier gevestigd en krijg je een indruk van hoe de familie Robev hier gewoond heeft.In 1825 kopen de broers Angele en Anastas Robev een huis aan de Tsar Samoil straat 62. Zij laten het gebouw slopen en bouwen er twee jaar later hun eigen woning. Achter de woning laten ze ook een opslagplaats bouwen. Maar in 1861 gaat het mis. De beruchte crimineel Husref-Bey steekt de woning in brand.

In de twee jaar na de brand, laten de broers Robev op de plek van de woning een nieuw huis bouwen. De linker helft is voor Konstantin, de rechter voor zijn broer Anastas. De beroemde bouwkundige Todor Petkov wordt ingehuurd om de bouw te verrichten.

Petkov maakt er een kunstwerk van. Prachtige bewerkte plafonds, kasten en andere tierelantijnen bouwt hij. En omdat de beeldhouwers in de linker en rechter zijde van de woning niet van elkaar mogen zien wat zij uitvoeren, verschillen beide helften enorm van elkaar. Uiteindelijk leeft de familie Robev er tot 1900. Daarna raakt het iets in verval, maar na de Tweede Wereldoorlog wordt het beschermd als een cultureel en historische monument door de Joegoslavische overheid.Al in 1950 wordt er een nationaal museum gevestigd in het gebouw. Tegenwoordig is het het Nationaal Ohrid Museum. In de westzijde van het huis kun je archeologische vondsten uit de regio Ohrid – Struga bekijken. Daarnaast hangen er kunstwerken en staan er twee torso’s van de godin Isis.
In de oostzijde van de woning waan je je terug in de tijd van de familie Robev. Hier staan meubels van de familie en hangen familiefoto’s. Bewonder de prachtig gesneden plafonds en de bijzondere open haard.(bron:oosteuropavakanties.nl)