Meren - Prespa en Ohrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Excursies in de omgeving van het meer van Ohrid

Meren - Prespa en Ohrid,
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)


Als je rond het meer van Ohrid verblijft, zijn er veel leuke excursies te maken. Als je met een touroperator gaat (Arke of Corendon) zal deze je uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden. Je kunt hier natuurlijk op ingaan, maar als je op jezelf of met een kleine lokale organisatie ( en dus in kleine groepjes) wilt gaan is dit de tip voor jou.
1. Trip rond het meer, waarbij je ook Albanie bezoekt (heb ik gedaan met George en Dushko)
2. Dorpentocht, waarbij je de nabijgelegen bergen bezoekt (heb ik ook gedaan met George en Dushko, maar ik hoorde ook goede berichten over de trip met Lale Tours)
3.. Boottocht naar het St Naum klooster. Deze trip kun je het beste zelf doen. Bijna elke dag vertrekt er een grote boot vanaf de aanlegsteiger bij het centrum van Ohrid. Vertrek ongeveer 10 uur, retour ongeveer 15:30 uur. Kosten 10 euro (600 denar) voor een retour. De trip met de reisorganisatie kost meer dan 30 euro, dat is weliswaar inclusief lunch, maar een lunch bij St Naum hoeft niet meer te kosten dan 5 euro. Verder kun je op een stil moment het klooster bezoeken en er zijn nog meer kerkjes in de buurt. Je kunt er ook zwemmen en een boottochtje maken met een roeiboot om de bronnen van het meer te zien opborrelen uit het zand.
4. Wandeling door de stad. Haal even een plattegrond bij het VVV of koop een reisgidsje. Doe dit zelf! Neem je tijd om de kerken van binnen te bezichtigen.
5. Tripje naar Bitola, via het natuurpark Galicica en het Prespa meer. Dit hebben we zelf gedaan (auto met chaffeur/gids gehuurd). Kostte 120 euro (we waren met zijn vieren).
[url="http://georgeanddushko.com" target="_blank"]George en Dushko[/url]
[url="http://www.laletours.com" target="_blank"]Lale tours[/url] Het kan zijn dat de Lale tours website niet werkt, maar ze zitten ook op Facebook.
Leuk gidsje: Ohrid en omgeving door Peter John Bosse en Rienk Kamer, te verkrijgen via de website
[url="http://www.ontdekmacedonie.nl" target="_blank"]www.ontdekmacedonie.nl[/url]
Lale tours is gevestigd in Ohrid, Partizanska 8. Bij de agency daar vlak naast hebben wij de auto met gids/chauffeur gehuurd.
George en Dushko werven op straat en zijn 's avonds te vinden in de Irish pub, naast het Tino hotel in Ohrid