Luxemburg image

Luxemburg


Populaire bestemmingen

Luxemburg
Europa
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Luxemburg

Luxemburg kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Luxemburg naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Luxemburg. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(6)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Tropisch plekje ? of ...
Tropisch plekje ? of ...
Klein Zwiterland
Dreamer666

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Luxemburg van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Luxemburg dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  Februari - Carnaval (Christendom)
  Het tijdstip van de viering van carnaval is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag.

  Maart - Bretzelsonndeg
  Volksfeest in Luxemburg op de vierde zondag van de vastentijd (Veertigdagentijd).

  April - Goede Vrijdag (Christendom)
  De vrijdag voor Pasen. Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

  April - Pasen (Christendom)
  Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

  1 mei - Dag van de arbeid
  Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. 

  9 mei - Dag van Europa
  Wordt gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. De Dag van Europa geniet weinig bekendheid, maar Europese ambtenaren hebben een vrije dag.     

  Mei - Hemelvaartsdag (Christendom)
  Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

  Mei - Pinksteren (Christendom)
  Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  Mei - Processie van Echternach (Christendom)
  Jaarlijks op Pinksterdinsdag vindt in het Luxemburgse stadje Echternach een spring-processie naar het graf van Sint-Willibrord plaats. Groepjes pelgrims, ieder met zijn eigen muziekkorps, verzamelen zich bij de lindeboom van de heilige.

  Juni - Mammendag
  In Luxemburg wordt elke tweede zondag in juni Moederdag gevierd.

  23 juni - Nationale Feestdag
  National Feierdaag. Jaarlijks op 23 juni. Verjaardag van de groothertog.

  15 augustus - Maria Tenhemelopneming (Christendom)
  De feestdag van de opneming van Maria in de hemel, men heeft een vrije dag.

  1 september - Luxembourg City Kermesse
  Alleen in de stad Luxemburg een feestdag.

  September - Fête du Raisin et du Vin (Wijnfeest)
  Jaarlijks in het tweede weekend van september wordt in het Luxemburgse stadje Grevenmacher aan de Moezel een groot driedaags wijnfeest gevierd.

  Oktober - Pappendag
  Iedere eerste zondag in oktober wordt in Luxemburg Vaderdag gevierd.

  1 november - Allerheiligen (Christendom)
  Feestdag waarop alle heiligen (ruim 100 000) van de room-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

  6 december - Sint Nicolaas (Christendom)
  Dit is gedenkdag (sterfdag) van de heilige Nicolaas. Kinderen zetten hun schoen en krijgen cadeautjes.

  24 december - Kerstavond (Christendom)

  25 en 26 december - Kerstmis (Christendom)

 • Luxemburg – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Luxemburg, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Luxemburg gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • De hoofdstad van Luxemburg is Luxemburg.
  Het oppervlak van Luxemburg is 4,4x Texel.
  De gesproken taal/talen: Luxemburgs, Frans, Duits.