Žemaitija NP

'499892' door Trude '499892' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Heuvel van kruisen

Trude

De heuvel van Kruisen is een van de belangrijkste nationale monumenten van Litouwen. De heuvel is bedekt met duizenden kruisen in alle soorten en maten. Voor het katholiek Litouwen is het een magisch oord van geloof. Dagelijks worden er nog steeds kruisen geplaatst door de bezoekers.

'522320' door Trude '522320' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Kruisenheuvel

Trude

Een indrukwekkende plek in Litouwen is de Kruisenheuvel bij Siauliai. Hier zijn duizenden kruisen, crucifixen en rozenkransen geplaatst. Nog steeds worden er hier kruisen geplaatst. Zelfs de paus heeft hier een bezoek gebracht in 1993. Het is geen begraafplaats maar een gedenkplek.

'503983' door Trude '503983' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Heuvel van Kruisen

Trude

Op ongeveer 17 kilometer van Siauliai ligt deze berg waar ontelbare kruisen staan in alle mogelijke soorten en maten. Ook naar Amerika geëmigreerde Litouwers die op zoek waren naar welvaart hebben hier kruisen neergezet evenals eenvoudige boeren en andere pelgrims uit het hele land. Er zijn hier niet alleen Litouwse teksten te lezen maar ook Letse, Poolse en Estse en Duitse. Hier en daar staan ook Russisch- orthodoxe kruisen. Hierop staan leuzen voor de in Siberië verdwenen verwanten als "Jullie kunnen ons hart uitrukken, maar niet onze drang naar vrijheid". Heel bijzondere plek om te bezoeken.

'500217' door Trude '500217' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Kruisenheuvel

Trude

Op een terp midden in het veld staan duizenden kruisen, crucifixen en rozenkransen. Het is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Aan het einde van de 19de eeuw stonden er 150 grote kruisen. Dit aantal is alleen maar toegenomen. De Sovjets hebben tijdens de bezetting de Kruisenheuvel helemaal leeggehaald in 1961. Maar kort daarna verschenen er weer kruisen op de heuvel. In 1973 hebben de Sovjets de kruisenheuvel met bulldozers leeggehaald. In 1975 werd dit herhaald. Maar de kruisen bleven terugkomen. Tenslotte werd de heuvel met rust gelaten. De Paus heeft in 1993 deze plek bezocht. Inmiddels liggen, staan en hangen er talloze kruisen en nog steeds worden er meer geplaatst van over de hele wereld.

'523308' door Trude '523308' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Heuvel van Kruisen

Trude

Op 17 kilometer ten noorden van Siauliai ligt de Heuvel van Kruisen, een van de belangrijkste nationale monumenten van Litouwen. Waarschijnlijk stond er vroeger op de berg een houten vesting, die als bastion diende tegen de kruisridders. Sinds de Litouwse opstanden tegen het tsarisme in 1831 en 1863 begon het aantal kruisen snel toe te nemen en aan het einde van de 19e eeuw kreeg de berg ook buiten Litouwen bekendheid als pelgrimsoord. Na de onderdrukking en de deportaties tijden de vroege Sovjetperiode (1941 - 1952) doken hier steeds meer kruisen op voor de naar Siberië weggevoerde familieleden. Diverse malen heeft de Sovjet-overheid destijds geprobeerd de kruisen te verwijderen. Met bulldozers hebben de Sovjets de kruisen neergehaald en verbrand. Tegelijkertijd werden de heiligenbeelden in de dorpen verwoest. De mensen bleven echter nieuwe kruisen brengen en zetten de neergehaalde weer overeind. Zo begon een regelrechte oorlog tussen de overheid en de bevolking, die pas eindigde met de aftocht van de Russen.

'506947' door Trude '506947' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Heuvel van Kruisen

Trude

Op ongeveer 17 kilometer ten noorden van Siauliai ligt de Heuvel van Kruisen. Niet alleen de heuvel is bedekt met vele kruisen, ook het land om de heuvel heen gebruikt men voor het plaatsen van kruisen. Het is een indrukwekkend gezicht om dit te zien.