West Litouwen

'422050' door ronderegt '422050' door ronderegt

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Kruisenheuvel

ronderegt

Nabij Siauliai in West-Litouwen staan midden in het landschap inmiddels duizenden kruisen, dit is begonnen na de onderdrukking van de opstand in 1831 en tegen de tijd dat de Sovjets Litouwen in 1940 bezetten waren het er meer dan 200. In 1961 werd alles leeggehaald en in 1973 en 1975 ging er een buldozer overheen om alles te verwijderen, maar de kruisen bleven terugkomen. Ten slotte werd de Kruisenheuvel met rust gelaten en tijdens het bezoek van de Paus in 1993 stonden er kruisen en sculpturen van over heel de wereld. Inmiddels is het een van de meest bezochte locaties in Litouwen met betaalde parkeerplaats, souvenirs en veel kraampjes waar je een kruis kunt kopen om te plaatsen.

'514741' door vulture1960 '514741' door vulture1960

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Rust en ruimte op het

vulture1960

Koerse Schoorwal is een schiereiland voor Litouwen. Prachtig om over te fietsen (zoals wij gedaan hebben) De tocht begint in Klaipeda. Daar vaar je met de pond (een grote) over naar het schiereiland. Je kan mooi een rondje fietsen over het eiland. Er zijn 2 fietspaden. Een langs de kust door de duinen en langs de zee. En een met zicht op Litouwen. Dus de ene weg fiets je heen de andere weg fiets je terug. Een stuk fiets je dezelfde route! Als je helemaal naar de punt van het eiland fietst staat er een vuurtoren. Er zijn een paar kleine dorpjes waar je onderweg iets kunt eten of drinken. Een erg mooie fietsroute. Deze foto is langs de zee kant genomen. We waren er in Mei. Heerlijk fietsweer. De stranden waren verlaten. Inventief en leuk zijn de blauwe verkleed hokjes. Er staan genoeg, grappige houten WC langs de weg. Leuk om een dagje te doen. Tip neem een picknikmand en zwemspullen mee!

'416929' door MiekeDeHaas '416929' door MiekeDeHaas

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

De kust van Litouwen

MiekeDeHaas

De Baltische Staten is prachtig voor een rondreis. Aan de kust van de Baltische zee in Litouwen liggen veel grote keien half in het water en afgedankte bootjes. Bij helemaal openen wordt het mooier.

'435576' door vulture1960 '435576' door vulture1960

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Worlds End ???

vulture1960

De Koerse Schoorwal. We hebben er een mooie fietstocht gemaakt. Van het zuidelijkste puntje waar deze foto gemaakt is naar Klaipeda. Mooie bos en duinrijke omgeving met mooie uitzichten op de zee! Was er nog erg rustig, je had het idee dat je op het einde van de wereld was!

'539532' door Sandral '539532' door Sandral

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

De Koerse Schoorwal

Sandral

De Koerse Schoorwal is het Terschelling van Litouwen, en is in feite een 98 kilometer lang schiereiland. Aan de zuidelijke kant (46 km.) verbonden met de Russische exclave Kaliningrad en de noordelijke kant (52 km.) is het niet verbonden met het vaste land van Litouwen, maar moet men een klein stukje met de veerpont overbruggen. Het is een smalle landtong die op zijn breedst 3 km. en op zijn smalst 350 meter is. De mooie weg en het fietspad die er nu liggen, was ooit een oude postweg. Wanneer de Russische Tsaar naar het westen reisde, maakte hij gebruik van deze weg, die toen niet zonder gevaar was, wanneer de zee roerig en de weg donker was. Er zijn hier kilometers lange, lege zandstranden, reusachtige stuifduinen, stille bossen, en is een paradijs voor rustzoekers. Dit wandelpad op de foto, dat deels uit houten vlonder bestaat, leidt naar een 53 meter hoge duin, de Nagliu Kopa, waarvan je het hele Koerse Haf (binnenmeer) kunt overzien. Het maakt deel uit van een bizar duinlandschap dat de 'Kupsten' heet.(dode duinen) Onder dit stuifduin ligt het vissersdorp Neegeln begraven. Omdat je niet buiten de paden mag komen, heeft het zand hier nog de mooiste vormen.

'274596' door marjolijn '274596' door marjolijn

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Koerse Haf

marjolijn

Aan de westkust van Litouwen vind je de Koerse Haf, een groot strandmeer achter een schoorwal. Op deze schoorwal had de Duitse schrijver Thomas Mann een zomerhuis, dat nu als museum is ingericht. Het ligt hoog boven het plaatsje Nida, met zijn oude houten vissershuizen. Deze foto is genomen in Nida. Kenmerkend zijn de gesneden houten lijst van het huis en de windvanen. De schoorwal heeft mooie brede zandstranden. Je kunt er ook goed fietsen.

'436392' door vulture1960 '436392' door vulture1960

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Koerse Schoorwal

vulture1960

De Koerse Schoorwal. We hebben er een mooie fietstocht gemaakt. Van het zuidelijkste puntje waar deze foto gemaakt is naar Klaipeda. Mooie bos en duinrijke omgeving met mooie uitzichten op de zee! Links op de foto kan je de vuurtoren nog zien! Prachtig natuur en recreatiegebied, met mooie stranden met goede voorzieningen.

'331021' door marjolijn '331021' door marjolijn

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Koerische Haf

marjolijn

De Oostzeekust van Litouwen bestaat voor een groot deel uit een schoorwal, de Koerse schoorwal. Op deze uitgestrekte landtong tussen de Oostzee en de Koerse Haf (lagune) ligt het leuke havenplaatsje Nida. Hier vaart een schip uit, vanuit de haven van Nida, de lagune in. Deze streek was vroeger Duits (Memelland). In de buurt van Nida had de Duitse schrijver Thomas Mann een vakantiehuis, dat nu ingericht is als museum. Het is dus al van oudsher een vakantiebestemming, maar ik vond het (2010) toch rustig, niet platgelopen door toeristen. De natuur is hier erg mooi, met hoge duinen en brede zandstranden. Op de landtong broeden aalscholvers. Nida is ook interessant voor de barnsteenliefhebbers, er is een barnsteenmuseum. De schoorwal is ook goed te befietsen.

'500757' door Trude '500757' door Trude

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Koerse Schoorwal

Trude

De Koerse Schoorwal, een 98 kilometer lange smalle strook land aan de kant van de Oostzee, werd 5000 jaar geleden gevormd. De laatste plaats op het Litouwse deel (een deel van het eiland is van de Russen) is het kleine dorpje Nida. In dit dorp staan 50 vissershuisjes. Het nationale park dat de Schoorwal grotendeels omvat, werd in 1991 ingesteld om het gebied te beschermen. Sinds 2000 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

'213050' door antonmoeskops '213050' door antonmoeskops

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Heksenheuvel - Raganu

antonmoeskops

Raganu Kalnas, oftewel de Heksenheuvel ligt op de Curonian Spit. Het is een schepping van een groep beeldhouwers uit de jaren ’80. De heuvel is gevuld met een groot aantal houten beelden met afbeeldingen uit de Litouwse mythologie; trollen, heksen, duivels, allemaal gelegen in een naaldbos. Afbeeldingen die variëren tussen sprookjes en nachtmerries. De beelden zijn gesneden om de heksen, die hier volgens de legende wonen, gunstig te stemmen.

'422211' door ronderegt '422211' door ronderegt

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Raketsilo

ronderegt

Deze ondergrondse raketsilo (zijn er in totaal 4 met verwijderbaar koepelvormig dak) diep in de bossen bij Plokstine in het westelijke deel van Litouwen bouwden de Sovjets in 1960, de basis zou met zijn gevreesde 22 meter lange R12-raketten met een 3 meter lange nucleaire kop voldoende kracht hebben gehad om Europa van de kaart te vegen. Opmerkelijk is wel dat de mensen die in het gebied woonden niets afwisten van het bestaan. In 1978 is de basis ontmanteld en tegenwoordig is de basis een koude oorlog museum en kun je de basis alleen bezoeken onder leiding van een gids, praktisch gezien start er elk uur een rondleiding, zorg dat je niet te vroeg bent anders is de engels sprekende gids er wellicht nog niet. Toegang is 12 Litas p.p., fotograferen kost 3 Litas. Het ligt overigens in het prachtige nationaal park Zemaitija.

'382297' door Graaf '382297' door Graaf

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Kruisberg

Graaf

Enkele kilometers ten noord-oosten van Šiauliai ligt een heuvel die helemaal bedekt is met kruisen. Aan grote kruisen hangen talloze kleinere, waaraan weer rozenkransen bungelen. In dit woud van kruisen zijn enkele paden aangelegd waar je overheen kunt lopen. Inmiddels is de heuvel te klein geworden voor alle kruisen zodat er steeds meer omheen komen te staan. De overlevering vertelt niet wie er ooit begonnen is met het oprichten van de kruisen en waarom. Maar ze stonden er al sinds de mislukte opstand tegen tsaristisch Rusland 1831 en 1863 ter nagedachtenis aan gevallen vrijheidsstrijders. De ontelbare kruisen hebben dus niet alleen een religieuze betekenis, maar ook een politieke. In de Sovjettijd was deze heuvel dan ook een symbool van verzet, en een doorn in het oog van de regering. Vernielingen in de jaren ’70 leidden er alleen maar toe dat er steeds weer nieuwe kruisen werden neergezet. Tenslotte capituleerde de Sovjet Unie voor de hardnekkigheid van de gelovigen. Sinds de onafhankelijkheid van Litouwen is het een belangrijk religieus centrum voor katholieken en tegenwoordig een van de grootste pelgrimsoorden in Europa. Zelfs erkend door paus Johannes Paulus II, die de kruisberg in 1993 heeft bezocht.

'495690' door ronderegt '495690' door ronderegt

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Ik .... kom je halen

ronderegt

Kunst in Klaipeda (Litouwen), dit is de derde stad van Litouwen. Vanwege de ijsvrije haven is Klaipeda de belangrijkste havenstad van het land. De haven kan schepen met een maximale lengte van 250 meter en een maximale diepgang van 13,5 meter verwerken.

'403265' door marjolijn '403265' door marjolijn

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Houten kruis Koerse..

marjolijn

Lezend in het Boek Baltische Zielen van Jan Brokken ben ik nog weer eens in mijn Baltische foto's gaan bladeren. Aan de westkust van Litouwen vind je de Koerse Haf, een groot strandmeer achter een schoorwal. Van oudsher is dit een vakantieoord, onder andere de Duitse schrijver Thomas Mann had hier een zomerhuis. Hier een houten kruis op het strand bij Nida. De Koerse Schoorwal heeft mooie zandstranden en is ook goed te befietsen.

'448620' door g.a.m.vanputten '448620' door g.a.m.vanputten

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Kruisberg

g.a.m.vanputten

De Kruisberg, een 16 meter hoge heuvel met duizenden kruisen die daar door pelgrims zijn geplaatst. Paus Joh. Paulus II heeft hier in 1993 nog een mis opgedragen, de zwaaiende vrouw heeft hier net haar kruis geplaatst, heel bijzonder!

'92498' door janie '92498' door janie

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Zwartrijder

janie

Dit lievenheersbeestje reisde gratis mee met de Ferry van Kiel naar Klaipeda. Aangekomen in Klaipeda vloog hij dan ook al snel weg, maar ik kon eerst nog deze foto maken van deze wereldreiziger.

'248303' door hanita '248303' door hanita

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Plattegrond Klaipeda

hanita

In de binnenstad van Klaipeda kun je overal kunstwerken zien, meestal van brons. Deze foto stelt de binnenstad voor. Meer foto's van de kunstwerken volgen. Alleen heb ik niet elke keer een commentaar van minimaal 25 woorden. Vandaar bla-bla.

'248302' door hanita '248302' door hanita

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Vissershuisje/nu...va

hanita

Dit huisje met de typische blauwe kleur was vroeger een vissershuisje maar is opgeknapt voor de toeristen. Op het schiereiland ligt buiten de hoofdplaats, nog 3 kleinen nederzettingen waaronder het huis waar Thomas Mann heeft gewoond.

'277749' door marjolijn '277749' door marjolijn

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Dames rechts

marjolijn

Litouwen is een zeer katholiek, en ook preuts land. Op de stranden zijn dan ook stukken gereserveerd voor dames, wat deze, bij ons onbekende, borden oplevert. (update 2017: Misschien toch een ideetje nu we opgeschrikt en wakker geschud worden door #MeToo?). De foto is genomen op de Koerse schoorwal, waar je uitgestrekte brede zandstranden vindt. De Koerse schoorwal staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

'550136' door Sandral '550136' door Sandral

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Zeewier

Sandral

Net met de camper overgevaren naar de Koerse Schoorwal, struinen we wat in het zonnetje langs het water van Smiltynè om naar de wirwar van pakhuizen, kranen en schepen van Klaipèda aan de overkant te kijken. Het meewaaierende 'haar' op de grote keien en de groene kleur ervan, trekken mijn aandacht. Na er een poosje gehypnotiseerd naar te hebben zitten kijken, maak ik een foto en gaan weer verder..

'246747' door zusjevanmygyll '246747' door zusjevanmygyll

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Meeuwtjes

zusjevanmygyll

In het plaatsje Kleipeda kun je een pondje nemen naar de overkant, naar de Coronian Split. Daar kun je heerlijk fietsen of in de Baltische zee zwemmen. Zodra het pondje uitvaart komen overal meeuwen vandaan en blijven bij het pondje vliegen, wat dit grappige beeld oplevert.

'274530' door marjolijn '274530' door marjolijn

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Wat zien ik

marjolijn

Palanga is een geliefde badplaats in Litouwen. Aan het eind van een lange gezellige boulevard met veel restaurantjes kom je bij de opgang naar een lange houten pier die een stuk de zee in steekt. Deze "badgasten" genieten daar van het avondzonnetje. Wij waren er op een rondreis door de Baltische staten.

'248305' door hanita '248305' door hanita

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Klaipeda: muis wacht.

hanita

Deze muis in het centrum van Klaipeda acht op de kat die een paar straten verder "loopt". Het centrum van deze stad heedft vele kunstwerken op de gekste plaatsten.

'569167' door vulture1960 '569167' door vulture1960

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Wolkjes

vulture1960

Koerse Schoorwal is een schiereiland voor Litouwen. Prachtig om over te fietsen. We begonnen onze fietsreis in Klaipeda. Daar vaar je met de pond (een grote) over naar het schiereiland. Je kan mooi een rondje fietsen over het eiland. Er zijn 2 fietspaden. Een langs de kust door de duinen en langs de zee. En een met zicht op Litouwen. Dus de ene weg fiets je heen de andere weg fiets je terug. Een klein stuk fiets je dezelfde route! Als je helemaal naar de punt van het eiland fietst staat er een vuurtoren. Er zijn een paar kleine dorpjes waar je onderweg iets kunt eten of drinken. Een erg mooie fietsroute. Deze foto is langs de zee kant genomen. We waren er in Mei. Heerlijk fietsweer. De stranden waren verlaten. Er staan genoeg, grappige houten WC langs de weg. Leuk om een dagje te doen. Tip neem een picknikmand en zwemspullen mee!