Litouwen foto's & tips

'274432' door marjolijn '274432' door marjolijn

LitouwenNoord Litouwen

LitouwenNoord Litouwen

Kruisberg Siauliai

marjolijn

Kruisen waar je ook kijkt, ontelbare hoeveelheden! Litouwen werd pas laat gekerstend, maar nu is het een zeer katholiek land. In de buurt van Siauliai staat de bekende Kruisberg, ook wel bekend als Heuvel der Kruisen, een heuvel met ontelbare kruisen.Het aantal wordt geschat op 50.000. Waarschijnlijk zijn de eerste kruisen geplaatst na de Novemberopstand van 1830 tegen de Russen door familieleden die de lichamen van rebellen niet konden terugvinden. Eind 19e eeuw werd het plaatsen van kruisen door de Russen verboden. De heuvel werd een symbool van verzet, er werden steeds nieuwe kruisen geplaatst en vervolgens door de Russen weer platgewalst. Een bezoek aan de Kruisberg is een bijzondere ervaring.

'422050' door ronderegt '422050' door ronderegt

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Kruisenheuvel

ronderegt

Nabij Siauliai in West-Litouwen staan midden in het landschap inmiddels duizenden kruisen, dit is begonnen na de onderdrukking van de opstand in 1831 en tegen de tijd dat de Sovjets Litouwen in 1940 bezetten waren het er meer dan 200. In 1961 werd alles leeggehaald en in 1973 en 1975 ging er een buldozer overheen om alles te verwijderen, maar de kruisen bleven terugkomen. Ten slotte werd de Kruisenheuvel met rust gelaten en tijdens het bezoek van de Paus in 1993 stonden er kruisen en sculpturen van over heel de wereld. Inmiddels is het een van de meest bezochte locaties in Litouwen met betaalde parkeerplaats, souvenirs en veel kraampjes waar je een kruis kunt kopen om te plaatsen.

'499892' door Trude '499892' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Heuvel van kruisen

Trude

De heuvel van Kruisen is een van de belangrijkste nationale monumenten van Litouwen. De heuvel is bedekt met duizenden kruisen in alle soorten en maten. Voor het katholiek Litouwen is het een magisch oord van geloof. Dagelijks worden er nog steeds kruisen geplaatst door de bezoekers.

'445770' door vulture1960 '445770' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

St. Anna kerk in...Vi

vulture1960

Het is een laat Gotisch meesterwerk, met een schoonheid waarvan er slacht enkele te bewonderen zijn over de wereld. In de loop van de jaren heeft de kerk nauwelijks wijzigingen ondergaan. De kerk, gelegen aan de rand van het oude centrum, is gebouwd met 33 soorten stenen. De neogotische klokkentoren in 1873 gebouwd en ontworpen door N. Caginas (Tchiagin). De kerk is gerenoveerd tussen 1902 en 1909 en de voorgevel is versterkt tussen 1960 en 1970. Het harmonieuze gebouw is beroemd om zijn ritmische ontwerp van zijn verticale en gekromde lijnen. Boven het portaal bevinden zich geen platte muren, maar pilaren, drie verschillende soorten prachtige bogen. Op de torenspitsen staan metalen kruizen. Het interieur van de Sint Anna kerk komt niet overeen met de buitenkant. De altaren zijn barok en gewelven zijn van het begin van de twintigste eeuw. bron http://www.baltic-info.com/?Litouwen___Steden___Vilnius___Bezienswaardige_Kerken De kerk is er niet ingeplakt!

'442233' door vulture1960 '442233' door vulture1960

LitouwenKaunas

LitouwenKaunas

Concentratiekamp Fort

vulture1960

Het negende Fort was een concentratiekamp in Nazi Duistland. Het complex ligt erg vredig in een mooi landschap. Als je buitenstaat zie je de schoonheid. Kom je binnen dan bekruipen de kriebels je. Je kunt mooi zien hoe de mensen daar geleefd en geleden hebben in de 2e wereldoorlog. Het is er muf en vochtig. Ik als bezoeker had af en toe een claustrofobische ervaring. 30.000 Litouwse Joden hebben er van tussen 1942 en eind 1944 geleefd en en hun dood gevonden Het heeft de naam Kaunas massacre. (het bloedbad van Kaunus genoemd) In 1943 vormden de Duitsers een groep bestaande uit Joodse gevangenen die de massagraven moesten openen om daarna de doden te verbranden. Deze groep van van 62 joden wist toen de Russen zich terugvochten naar Kaunus toe op 25 december 1944 te ontsnappen. Het fort word ook wel aangeduid met de naam Fort of Death. Het museum is een bezoek waard. Het geeft een goed beeld van de gruwelijkheden die zich daar hebben afgespeeld! Sta er steeds weer van te kijken, en blijf me erover verbazen wat mensen elkaar voor verschrikkelijk leed kunnen aandoen.

'514741' door vulture1960 '514741' door vulture1960

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Rust en ruimte op het

vulture1960

Koerse Schoorwal is een schiereiland voor Litouwen. Prachtig om over te fietsen (zoals wij gedaan hebben) De tocht begint in Klaipeda. Daar vaar je met de pond (een grote) over naar het schiereiland. Je kan mooi een rondje fietsen over het eiland. Er zijn 2 fietspaden. Een langs de kust door de duinen en langs de zee. En een met zicht op Litouwen. Dus de ene weg fiets je heen de andere weg fiets je terug. Een stuk fiets je dezelfde route! Als je helemaal naar de punt van het eiland fietst staat er een vuurtoren. Er zijn een paar kleine dorpjes waar je onderweg iets kunt eten of drinken. Een erg mooie fietsroute. Deze foto is langs de zee kant genomen. We waren er in Mei. Heerlijk fietsweer. De stranden waren verlaten. Inventief en leuk zijn de blauwe verkleed hokjes. Er staan genoeg, grappige houten WC langs de weg. Leuk om een dagje te doen. Tip neem een picknikmand en zwemspullen mee!

'416929' door MiekeDeHaas '416929' door MiekeDeHaas

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

De kust van Litouwen

MiekeDeHaas

De Baltische Staten is prachtig voor een rondreis. Aan de kust van de Baltische zee in Litouwen liggen veel grote keien half in het water en afgedankte bootjes. Bij helemaal openen wordt het mooier.

'485913' door vulture1960 '485913' door vulture1960

LitouwenKaunas

LitouwenKaunas

Concentratiekamp Fort

vulture1960

Het ziet er op de foto zo vredig uit. Maar er hebben zich hier vreselijke dingen afgespeeld. Het negende Fort was een concentratiekamp in Nazi Duistland. Het complex ligt erg vredig in een mooi landschap. Als je buitenstaat zie je de schoonheid. Kom je binnen dan bekruipen de kriebels je. Je kunt goed zien hoe de mensen daar geleefd en geleden hebben in de 2e wereldoorlog. Het is er muf en vochtig. Ik als bezoeker had af en toe een claustrofobische ervaring. 30.000 Litouwse Joden hebben er van tussen 1942 en eind 1944 geleefd en en hun dood gevonden Het heeft de naam Kaunas massacre. (het bloedbad van Kaunus genoemd) In 1943 vormden de Duitsers een groep bestaande uit Joodse gevangenen die de massagraven moesten openen om daarna de doden te verbranden. Deze groep van van 62 joden wist toen de Russen zich terugvochten naar Kaunus toe op 25 december 1944 te ontsnappen. Het fort word ook wel aangeduid met de naam Fort of Death. Het museum is een bezoek waard. Het bestaat uit 2 gedeelten. Het eigenlijke concentratie kamp met de cellen. En het museum met overblijfselen van de mensen die er geleefd en geleden hebben. Het geeft een goed beeld van de gruwelijkheden die zich daar hebben afgespeeld! zie voor openingstijden en entreegelden http://www.muziejai.lt/kaunas/forto_muziejus.en.htm

'493285' door vulture1960 '493285' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Kasteel Gediminas en.

vulture1960

Als je in Vilnius bent moet je eigenlijk een bezoek brengen aan Kasteel Vilnius. Het ligt op een heuvel. Je kan er naar toe wandelen of je kan met een klein kabelbaantje naar beneden of naar boven (kost bijna niets) Als je boven bent heb je een mooi uitzicht overzicht over het oude stadsgedeelte en over het nieuwere stadsgezicht. Veel fraaie kerken en ook op de universiteitJe kan ook nog het museum bezoeken wat zich in de toren bevind (ook dit kost niet zoveel) Bovenop de toren heb je nog een mooier uitzicht. Ook op de Drie Kruisen die zijn eerst keer op deze plaats in de 17e eeuw gebouwd werden om een groep monikken van de nabij gelegen klooster te herdenken. Tijdens het Sovjet-regime werden de Kruisen vernietigd om in 1989 heropgebouwd te worden. Er is een en permanente tentoonstelling te bezichtigen die gewijd is aan de Litouwse onafhankelijkheidsbeweging rond 1990 en het hoogtepunt daarvan, de Baltische Weg. het adres is Arsenalo straat 5. Het oorspronkelijke kasteel dateert uit 1300, Het is gebouwd in Gothische stijl http://www.lithuania.travel/lt/attractions/gediminas-castle/17125

'498508' door vulture1960 '498508' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Vilnius, het oude...s

vulture1960

Als je in het oude stadsgedeete bent kan je niet om het Kasteel heen. Dat is prominent aanwezig Bovenop het kasteel heb je een prachtig uitzicht. Je kan de kasteeltoren in. Er is een museum en je hebt een prachtig uitzicht over het oude stadsgedeelte en over het nieuwe stadsgedeelte. Een oude stadsgedeelte is gezellig en zeker een bezoekje waard met de leuke winkeltjes en de oude gebouwen! Veel kerken. Maar ook veel groen

'486111' door vulture1960 '486111' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Luchtballon boven een

vulture1960

We waren met zijn 2tjes Vilnius aan het verkenne. Een erg gezellige stad. Vriendelijke mensen. Mooie oude gebouwen , gezellige winkeltjes en eet en drink gelegenheden. We wandelden net iets buiten het hart van het centrum toen we een luchtballon spotten. Terwijl mijn meisje wat winkeltjes bekeek, wachte ik totdat hij over een typisch en mooi Vilnusstraatje kwam.

'445248' door vulture1960 '445248' door vulture1960

LitouwenNoord Litouwen

LitouwenNoord Litouwen

Heuvel der Kruisen

vulture1960

De Heuvel der Kruisen is een bedevaartsoord zo'n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai. De eerste kruisen werden geplaatst op de voormalige Domantai-verdedigingsheuvel, na de Novemberopstand (1830-1831). Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Dit werd en wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholieke pelgrims. Een indrukwekkende plaats om te bezoeken. Bij deze foto gekozen voor een kruis. Vond zwart wit met harde contrasten goed passen bij de symboliek en de bedoeling van de mensen die nog steeds alles hier plaatsen

'455856' door vulture1960 '455856' door vulture1960

LitouwenNoord Litouwen

LitouwenNoord Litouwen

Licht op de Heuvel de

vulture1960

De Heuvel der Kruisen is een bedevaartsoord zo'n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai. De eerste kruisen werden geplaatst op de voormalige Domantai-verdedigingsheuvel, na de Novemberopstand (1830-1831). Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Dit werd en wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholieke pelgrims. Een indrukwekkende plaats om te bezoeken.

'498633' door vulture1960 '498633' door vulture1960

LitouwenKaunas

LitouwenKaunas

Concentratiekamp Fort

vulture1960

Op de muur een mural/foto die het hele kamp laat zien. Het negende Fort was een concentratiekamp in Nazi Duistland. Je kunt goed zien hoe de mensen daar geleefd en geleden hebben in de 2e wereldoorlog. Het is er muf en vochtig. Ik als bezoeker had af en toe een claustrofobische ervaring. 30.000 Litouwse Joden hebben er van tussen 1942 en eind 1944 geleefd en en hun dood gevonden Het heeft de naam Kaunas massacre. (het bloedbad van Kaunus genoemd) Het museum is een bezoek waard. Het bestaat uit 2 gedeelten. Het eigenlijke concentratie kamp met de cellen. En het museum met overblijfselen van de mensen die er geleefd en geleden hebben. Het geeft een goed beeld van de gruwelijkheden die zich daar hebben afgespeeld! zie voor openingstijden en entreegelden http://www.muziejai.lt/kaunas/forto_muziejus.en.htm

'341021' door tblokzijl '341021' door tblokzijl

LitouwenPanevezy

LitouwenPanevezy

Kruisberg bij...Šiaul

tblokzijl

Deze berg telt een ontelbaar aantal kruizen. Het eerste kruis is geplaatst in 1847 door een zieke inwoner van Jurgai?iai. Drie jaar later stonden er al 20 kruizen. In 1863 werd het plaatsen van kruizen door de Russen verboden.Tijdens de Sovjetperiode bleven de mensen kruizen plaatsen om allerlei redenen.Toen in 1993 de Paus de kruisberg bezocht, stonden de heuvel weer vol met kruizen. Op dit moment staan er inmiddels honderdduizenden kruizen, maar het aantal blijft groeien. Zeer indrukwekkend!

'492784' door vulture1960 '492784' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Orthodoxe Kerk van de

vulture1960

De kerk en het bijbehorend Russisch-orthodoxe klooster werden gebouwd in de jaren 1749-1753 in barokke stijl . In de crypte liggen de overblijfselen van de Litouwse heiligen Antonius, Johannes en Eustathios. De barokke kerk volgt de vorm van een Latijns kruis, een typisch vorm van een katholieke kerkgebouw. Het interieur werd in de rococo-stijl uitgevoerd. De kerk was een ontwerp van Johann Christoph Glaubitz, een architect van Duitse komaf die zich verdienstelijk heeft gemaakt met de ontwikkeling van een specifieke school van barokke architectuur, die bekend staat als de Vilniuse barok. In de 19e eeuw behoorde Vilnius tot het Russische Keizerrijk. Aan de architectuur van de kerk werden in die periode neobyzantijnse elementen toegevoegd. Desondanks bleef de barokke architectuur van de kerk overheersen. De fresco's en altaarachtige houten iconostase versterken de praal, vooral ook door de toegepaste kleuren van sprekend blauw en groen. Ongewoon voor de orthodoxe kerken zijn de gemarmerde beelden. Bron Wikipedia

'435576' door vulture1960 '435576' door vulture1960

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Worlds End ???

vulture1960

De Koerse Schoorwal. We hebben er een mooie fietstocht gemaakt. Van het zuidelijkste puntje waar deze foto gemaakt is naar Klaipeda. Mooie bos en duinrijke omgeving met mooie uitzichten op de zee! Was er nog erg rustig, je had het idee dat je op het einde van de wereld was!

'435513' door vulture1960 '435513' door vulture1960

LitouwenKaunas

LitouwenKaunas

Concentratiekamp Fort

vulture1960

Het Negende Fort (Devintas Fortas) in Kaunas, Litouwen is een fort dat onderdeel uitmaakt van het grotere complex Fort Kaunas en dat dienst deed als gevangenis en tijdens de Tweede Wereldoorlog als concentratiekamp van nazi-Duitsland. Het fort werd gebouwd tussen 1902 en 1913 en was sinds 1924 een gevangenis. Tijdens de Sovjet bezetting (1940-41) van de Baltische Staten na het Molotov-Ribbentroppact deed het fort dienst als gevangenis van de NKVD die er politieke gevangenen opsloot. Na de bezetting door nazi-Duitsland werd het een concentratiekamp waar in totaal 30.000 mensen, meest Litouwse Joden, omkwamen. Ook vanuit andere landen werden Joden naar Kaunas gebracht. Na afloop van de oorlog gebruikte de Sovjet-Unie het wederom als gevangenis tot vanaf 1948 tot 1958 het fort en de directe omgeving dienst deed als landbouwcomplex. Hierna werd er een museum gevestigd. Bron Wikipedia Het is nu ingericht als museum ! Het bezoek was een claustrofobische ervaring. Kippenvel op de armen en blij dat ik weer buiten stond!

'522320' door Trude '522320' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Kruisenheuvel

Trude

Een indrukwekkende plek in Litouwen is de Kruisenheuvel bij Siauliai. Hier zijn duizenden kruisen, crucifixen en rozenkransen geplaatst. Nog steeds worden er hier kruisen geplaatst. Zelfs de paus heeft hier een bezoek gebracht in 1993. Het is geen begraafplaats maar een gedenkplek.

'333676' door Gosses '333676' door Gosses

LitouwenKaunas

LitouwenKaunas

Monument bij het IX..

Gosses

Het monument bij het IX Fort in Kaunas is ter nagedachtenis aan de 30.000 joden die hier zijn geëxecuteerd. Het is een dramatisch ogend kunstwerk voor een dramatische geschiedenis.

'493035' door vulture1960 '493035' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Kinderen maken muziek

vulture1960

Toen wij in Vilnius waren vond er een festival plaats. Er was een markt en ook allerlei culturele kraampjes. Ook werd er veel muziek gemaakt. Zoals door deze kinderen. Leuk om te bekijken en om te beluisteren.

'511866' door vulture1960 '511866' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Kerktoren Vilnis

vulture1960

Als je een bezoeken brengt aan Vilnius bezoek dan ook het oude stadscentrum. Vele mooie oude gebouwen. Het kasteel, de kerk en het universiteitsgebouw zijn het bekijken zeker waard. Je kunt er ook gezellig een hapje en een drankje doen. Wij bezochten Vilnius tijdens onze fietsvakantie door de Baltische staten. We waren er in mei. Een aangename maand om te fietsen.

'553828' door vulture1960 '553828' door vulture1960

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Zwarte Madonna

vulture1960

Net als in het hele oostblok en de Baltische staten wordt de Zwarte madonna ( Maria van Chestochowa) vereerd. In een heel grote barok kerk in deze Litouwse hoofdstad ook een heel grote ikoon van de moeder Maria. De kerk en de kapel zijn een bezoekje waard!

'519230' door Trude '519230' door Trude

LitouwenVilnius

LitouwenVilnius

Kathedraalplein in...

Trude

Aan de westrand van het Kathedraalplein staat het Belfort van de kathedraal. Vroeger was dit een deel van de vesting. In het midden van het plein ligt een tegel met het opschrift "stebuklas"(wonder), het befaamde beginpunt van de Baltische Weg, de menselijke keten tussen Vilnius, Riga en Tallinn in 1989. Men gelooft dat wanneer je hier drie maal om je as draait, je wensen uitkomen.