Noord Litouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Magische momenten op de Kruisheuvel

Noord Litouwen,
Litouwen


Vandaag zag ik de uitslag van de top 10 reismysteries op deze site voorbij komen. Tot mijn verrassing stond mijn foto van de Kruisheuvel erbij. Daarom nog een keer een foto van deze bijzondere, mysterieuze plek in Litouwen.

Een stukje geschiedis over het ontstaan van de heuvel. In de 19e eeuw is er een opstand in Litouwen en worden er voor het eerst kruisen geplaatst op de verdedigingsheuvel. Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Dit werd en wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholieke pelgrims. Het precieze aantal kruisen op de heuvel is onbekend, maar het wordt geschat op 50.000, hoewel een bezoeker van de heuvel al snel uit zou gaan van meer dan een miljoen. (Wikipedia)

De Heuvel der Kruisen of Kruisheuvel is een (inter)nationaal bedevaartsoord zo'n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai, in de noordelijke regionen van Litouwen. (Wikipedia)