Noord Litouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een detail van de heuvel der kruisen

Noord Litouwen,
Litouwen


Een plek voor hoop, vrede, liefde en opoffering. Dat is volgens PausPaulus II de benaming voor deze heuvel der kruisen. Heel bijzonder om het eens in het echt te zien en zeker om aan de voet van de heuvel te overnachten. Na een uurtje of 5 zijn de toeristen(voornamelijk uit eigen land) verdwenen en kan ik (bijna) in mijn eentje genieten van een zonsondergang bij deze magische heuvel.

De Heuvel der Kruisen of Kruisheuvel is een (inter)nationaal bedevaartsoord zo'n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai, in de noordelijke regionen van Litouwen.
Exacte gegevens ontbreken, maar men neemt over het algemeen aan dat de eerste kruisen geplaatst werden op de voormalige Jurgaičiai of Domantai-verdedigingsheuvel, na de Novemberopstand (1830-1831). Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Dit werd en wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholieke pelgrims. Het precieze aantal kruisen op de heuvel is onbekend, maar het wordt geschat op 50.000, hoewel een bezoeker van de heuvel al snel uit zou gaan van meer dan een miljoen. (Wikipedia)